fbpx

Mozgásban a megoldás

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 28.

A mezőgazdasági és mobil hidraulikus gépek munkafolyamatainak – melynél a szerkezeti elemek mozgatását munkahenger, vagy hidromotor végzi – szabályozását (olajnyomás és térfogatáram) általános csővezetékes kivitelű szelepek látják el.

Különböző emelési, munkavégzési folyamatok szabályozására (gyorsaság, erő), vagy biztonsági szempontok megvalósítására nyomáshatároló, visszacsapó, vezérelt visszacsapó, fojtó-, fojtó-visszacsapó, sorrend-, zuhanásgátló (stb.) szelepet alkalmaznak.

 

 

Csővezetékes szabályzó szelepek a mezőgazdaság hidraulikájában

 

 

A szelepeket nemcsak karbantartáskor lehet cserélni: igény szerint egy-egy plusz funkcióval is kiegészíthető a gép.

Beszerelésük nem okoz különösebb problémát, gyors és egyszerű művelet.

Szakértő cég megbízásával, a csővezeték megbontásával beiktatható a kívánt szelep, ez fém csőnél fél órát, tömlő esetén még ennyi időt sem vesz igénybe.

A csővezetékes szelepek közül a nyomáshatároló szelepek ideálisak a gyors, megbízható és folyamatos működésre, patron, panel felfogatású vagy akár csővezetékes kivitelben is.

Feladatuk a munkanyomás széles skálájú szabályozása, amellyel a hidraulika rendszereket védik a statikus és rohamszerű túlterheléstől.

A nyomáscsökkentő és sorrend szelepek az egy rendszeren belüli külön hidraulikus kör rész, a fő körtől eltérő munkanyomáson való vagy ciklusidőben eltolt működtetését teszi lehetővé.

Nyomáscsökkentők általában kis átfolyásnál és alacsony beállítandó nyomásértéknél használhatóak.

Sorrend szelepek alkalmazása akkor célszerű, ha két munkafolyamatot egy hidraulikus körről kívánunk vezérelni és azok időbeli végzése között különbséget kell tenni.

 

A süllyesztő és kompenzált süllyesztő fékszelepek feladata a tehertartás, teher süllyesztésének folyamatossá tétele és annak arányos fékezése.

Ezt a munkahenger ellen oldali ágából történő vezérlés segítségével valósítja meg, akár 350 bar nyomásig.

Továbbá megakadályozzák az átfolyást és arányosan fékezik a munkavégző eszközt, ha a vezérlő szelep alaphelyzetben van, vagy a szivattyú nem üzemel.

Amíg a szelep nyit, nem engedik a teher süllyedéséből adódó kavitáció kialakulását, így biztosítják a folyamatos visszaeresztését a munkahengernek.

Korlátozzák a maximális nyomást, ill. túlnyomást, hirtelen terheléskor vagy rossz manőverezéskor.

Emeléskor szabad átfolyást biztosítanak.

A furatba építhető kivitelű, főként biztonsági funkciót ellátó zuhanás gátlók, más néven csőszakadás biztonsági szelepek, a csővezeték megszakadása esetén megakadályozzák a teher gyors lezuhanását.

Ha egy tömlő eldurranna emelés közben, megállítja a zuhanó terhet, megakadályozva a gép komolyabb károsodását, ill. a balesetet.

A visszacsapó szelepek lehetővé teszik az szabad átfolyást egyik irányba, fordított irányba azonban lezárják.

Csővezetékes, patronos és beilleszthető kivitelben is elérhetőek.

A vezérelt visszacsapó és kettős vezérelt visszacsapó szelepek a munkahenger vagy működtető elem mozgásának gátlását teszik lehetővé egy vagy mindkét irányban, amíg a szelep vezérlő-nyitónyomást nem kap, vagy amíg az egyik ágban felépülő nyomás nem aktiválja az ellenkező irány nyitásának vezérlését, lehetővé téve a mozgást.

Vezérlőnyomás nélkül normál visszacsapó szelepként is funkcionálnak.

Négy építési típusuk elérhető: becsavarható, csővezetékes, lapon csatlakozó és átmenő menetes csavarcsatlakozójú kivitelben.

 

Normál visszacsapók biztonsági (szivattyúvédelem) vagy logikai, a vezérelt kivitelek tehertartó funkciót látnak el.

A csővezetékes vagy patronos kivitelű fojtó és fojtó-visszacsapó szelepek az átfolyási mennyiség egyszerű szabályozását teszik lehetővé kézi tekerős vagy belső kulcsnyílású állíthatósággal. Átfolyási sebesség változhat az olaj viszkozitás, ill. nyomás függvényében.

Fojtó-visszacsapók esetében egyik átfolyási irányban visszacsapó szelepen keresztül szabad átfolyást, a másik irányban szabályozott átfolyást biztosít. Fix, illetve manuálisan állíthatóak a kívánt fojtási érték típusától függően.

A kompenzált áramlásszabályzó szelepek konstans értéken tartják a szabályozott átfolyást függetlenül a nyomástól és a bemenő folyadékáramtól, fix és állítható szabályzással, két vagy három utas kivitelben. Leginkább egy körről történő több hidromotoros hajtásnál alkalmazandóak.

Páros munkahengeres mozgatásoknál (pl. vágóasztal emelés), amelyek megkövetelhetik két vagy akár 16 db munkahenger vagy hidromotor szinkron mozgását, áramláselosztókat célszerű használni.

Fogaskerekes, tolattyús, dinamikus és statikus kivitelű áramosztók nagy pontossággal egyenlő részre osztják szét (vagy visszafele egyesítik) a tápegység által szolgált folyadékmennyiséget, függetlenül a fogyasztó munkanyomásától és az átfolyástól. 2-10 tagos változatban.