fbpx

Önnek is gondot okoz a belvíz a tábláján?

Írta: Szerkesztőség - 2019 június 19.

3D belvízelvezetés – a KITE Zrt. Innovációs Főigazgatóságának technológiai szolgáltatása

A precíziós gazdálkodás egyik alapvető feltétele a megfelelő szántóföldi körülmények kialakítása. Ez magában foglalja azokat a vízgazdálkodási tevékenységeket, melyek elmulasztása jelentős termésvesztességgel járhat, valamint a talaj kultúrállapotát is kedvezőtlenül befolyásolja.

Árokrendszer megtervezése ArcGIS szoftverrel

Hazánk mezőgazdasági adottságai domborzati szempontból elég változatosak, a dombos területektől az enyhe lankákon át az extrém sík, mély fekvésű területekig mindenhol folyik gazdálkodás. Dombvidéki területeken az erózió és szedimentáció okozhat problémákat, míg a sík területek mikrodomborzati heterogenitása a belvíz kialakulását segíti elő. Ezekre az időszakos vízborítottságú területekre jellemző, hogy sok éves átlagban sajnos kiesnek a művelésből. Rosszabb esetben a vetés megtörténik, de a tavaszi belvíz miatt kipusztul a növényzet. A sík, lefolyástalan területeken kialakuló problémára kínál megoldást a Surface Water Pro Plus úgynevezett árokmód alkalmazása. A már előzetesen begyűjtött háromdimenziós adatok alapján mérnökeink elkészítik a nagy felbontású domborzatmodellt, amely a belvízelvezetés megtervezésének alapjául szolgál. Precíziós gazdálkodási szaktanácsadóink folyamatos kapcsolatban vannak partnereinkkel, így a szükséges kiegészítő információkat (tábla melletti csatornák és dűlőutak elhelyezkedése, a táblán belüli mesterséges objektumok pozíciója, helyi specifikációk) folyamatosan begyűjtik, majd átadják a tervezéshez. A táblán belüli belvíz-elvezető vápák megtervezése ESRI ArcGIS térinformatikai szoftverkörnyezetben történik, amelynek segítségével centiméteres pontossággal számítható ki a tervezett földmunka mélysége, valamint a tervezett csatorna hossza. Bizonyos esetekben akadnak olyan mély fekvésű sík területek is, ahol a belvíz nemcsak egyes táblarészeken, hanem a terület akár 70-90%-án is problémát okoz. Ez esetben egy árokhálózat tervezése a megoldás.

Ároknyitás Wolverine rotációs ároknyitóval JD iGrade szintezés vezérlővel

A kivitelezésben a John Deere 8345R IVT váltós erőgépe és a WOLVERINE EXTREME vápanyitó eszköze vesz részt. Az SF 6000 antennával felszerelt erőgép az AutoTrac automatikus kormányzással pontosan végig tud haladni a felvett ároknyomvonalon. Az erőgép kiegészítőinek köszönhetően – a vápanyitón elhelyezett antenna, amelynek feladata érzékelni a szintmagasságot és az iGrade vezérlés, amely a traktor SCV-n keresztül automatikusan vezérli az ároknyitó függőleges helyzetét – megadható az árok pontos lejtése, így a víz a lefolyástalan területekről ezeken a kialakított árkokon tud elfolyni a tábla szélén lévő csatornába.


Lefolyó víz a vízelvezető árokban

A kivitelezés hatására nemcsak a vízzel korábban közvetlenül borított táblarészek, hanem az azzal határos részek is eredménnyel művelhetővé válnak.

Megtervezzük, egyeztetjük, kivitelezzük!

Precíziós gazdálkodási tanácsadás

A KITE Zrt. komplex szaktanácsadási szolgáltatást nyújt a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének teljes körű kiaknázására.

Kecskés Zsolt
[email protected]