fbpx

KSH: márciusban lassult a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 16.

Budapest, 2013. május 16., csütörtök (MTI) – Márciusban lassult a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme: 14,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest a februári 17,0 százalékos növekedés után – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

A növényi termékek 20,5 százalékkal drágultak az előző havi 22,9 százalékot követően, az élő állatok és állati termékek árszintje 4,2 százalékkal emelkedett a februári 6,5 százalék után.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,7 százalékkal emelkedtek az első negyedévben.

A termelőiár-index és ráfordításiár-index hányadosa, az agrárolló az év első negyedévében 109,4 százalékos volt, azaz 2012 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak ennyivel nagyobb ütemben emelkedtek, mint a ráfordítási árak.

 

 

KSH: márciusban lassult a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme

 

Az első negyedévben 16,7 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak a múlt év azonos időszakához képest.

A növényi termékek ára 22,8, az élő állatok és állati termékeké 6,0 százalékkal volt magasabb.

Márciusában a gabonafélék ára 25,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A búza és a kukorica ára megközelítőleg 3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, így az búza 64 900 forintba, a kukorica 61 600 forintba került tonnánként – közölte a KSH.

 

Az ipari növények ára 19,7 százalékkal nőtt az előző év márciusához mérten, ezen belül az olajos növények ára 19,1 százalékkal lett magasabb.

A napraforgó ára rekordot ért el (143 900 forint/tonna).

A burgonya árindexe az előző évi igen alacsony – a 2011 márciusinál 56,3 százalékkal alacsonyabb – árak miatt 74,9 százalékos árnövekedést mutat.

Az előző hónaphoz képest mind a felvásárlási, mind a piaci ára kismértékben csökkent.

A zöldségfélék ára 5,6 százalékkal emelkedett márciusban, miközben a gyümölcsök árszintje gyakorlatilag megegyezett az egy évvel korábbival – a statisztika mindössze 0,2 százalékos drágulást jelez.

A vágóállatok termelői árszintje 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miután a vágómarha felvásárlási ára 21,7 százalékkal csökkent, a sertés és baromfi ára pedig 6,0, illetve 13,3 százalékkal nőtt.

Az elmúlt évek árnövekedését részben a külkereskedelmi értékesítés okozta, ennek a visszaszorulása szerepet játszott az árak csökkenésében – kommentálta a KSH.

Márciusban a vágósertés felvásárlási ára 392 forint volt kilogrammonként.

 

2012 márciusához képest a tej termelői árszintje 2,5 százalékkal emelkedett.

A tej felvásárlási ára az elmúlt négy hónapban lényegében stagnált, 95 forintba került literenként – közölte a KSH.

A tojás termelői árszintje tavaly márciushoz viszonyítva 12,3 százalékkal csökkent, ami a tavaly bevezetett tartási jogszabály miatt kialakult hirtelen árnövekedést (65,5 százalék) részben kompenzálta.

A tej- és a tojásár változás eredőjeként az állati termékek ára 0,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,7 százalékkal emelkedtek az első negyedévben, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 7,5, és a beruházások 1,8 százalékos növekedéséből tevődött össze.

A termelőfelhasználáson belül a takarmányárak 26,7 százalékkal nőttek ezen belül az egyszerű takarmányok ára 33,4 százalékkal, míg a keveréktakarmányok ára 22,0 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A műtrágyák ára 2013 első negyedévében 2,3 százalékos csökkenést mutatott.

A mezőgazdasági felhasználású energia ára átlagosan 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az üzemanyagok ára 7,3 százalékkal esett vissza.

A növényvédő szerek és az állatgyógyászati készítmények árai 3,3, illetve az utóbbinál 5,1 százalékkal nőttek.

A beruházásokon belül a mezőgazdasági gépek ára 2,4, az épületberuházásoké 1,2 százalékkal emelkedett.

 

 

MTI 2013. május 16.