fbpx

Baj van: megdőlhet egy régi, megbízható igazság…

Írta: - 2017 június 26.

Vegyszer-túladagolás, internetről összehordott „tudás”, egészségkárosító türelmetlenség, hiányos szakmai ismeretek – aggasztó tanulságok vonhatók le egy friss felmérés tapasztalataiból, ami arra volt kíváncsi: mennyire óvatosak a vegyszerekkel az őstermelők és a hobbikertészek. Sokuk szerint egy kis túladagolás még nem is probléma, vagyis sok piaci, útmenti vevő elé rosszul kezelt termény is kerülhet. Egy jó hír azért még van: sokan még mindig a szaksajtóból-szakkönyvekből tájékozódnak…

Egymillió kistermelő nem tévedhet…?

A jelek szerint a zöldség- és gyümölcstermesztést hobbiból, kiegészítő tevékenységként, kistermelőként végzők körében nem kielégítőek a növényvédőszer-használati ismeretek. Őket nem ellenőrzik olyan gyakran és szigorúan, mint a profikat és a gazdaságokat, de ettől még az ő élelmiszereik is az asztalunkon végzik.

Ezért is készült felmérést a növényvédőszer-használati szokásokról a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakmai iránymutatásával 500 kistermelő és hobbikertész megkérdezésével. A tapasztalatok aggasztóak.

„Sok a kistermelő, kevesebb az ismeret: szükséges a tájékozódás erősítése, a fiatalítás és a tévhitekkel szemben a hiteles információforrások követése. Fontos a biztonságosabb biológiai növényvédő szerek előtérbe állítása, különösen a laikus hobbikertészek körében” – mondta Dr. Tarcali Gábor, a kamara elnöke az Agrárágazat című országos szaklapnak.

A kamara budapesti elnöke, Zsigó György hozzátette, a kutatás igazolta a gyanút, miszerint a hazai mintegy 1,1 millió hobbi zöldség- és gyümölcstermesztő, kistermelő körében nem kielégítőek a növényvédőszer-használati ismeretek, sok a tévhit, a figyelmetlenség.

Megdől a régi-régi, megnyugtató igazság

Három kategóriát különít el a felmérés. A hobbikertesek főleg saját fogyasztásra vagy ismerősi körnek termelnek – ők alkalmi növényvédőszer-használók, akik a szerekről és a gazdálkodásról az internetről(!),jobb esetben szaktanácsadóktól tájékozódnak. A második kategória: a piacra járók általában (kis)kertből viszik a vevők elé termékeiket, és jellemzően „öröklött termelési gyakorlatot” követnek – azaz nem rendelkeznek naprakész tudással a növényvédelem területén, bár tény, hogy a hobbikerteseknél tájékozottabbak a szerhasználat szabályaival. A harmadik kategóriába kerültek a „profi” földművesek, akik nagy(obb) területen és költséggel használnak szereket. Ők folyamatosan és szakszerűen használják a növényvédő szereket, és persze nem az internetről, hanem szakmai útmutatókból, szaklapokból, szaktanácsadói hálózattól kérnek szaktanácsot.

Egy kis túladagolás nem probléma?!

Mindebből sajnos az következik – teszi hozzá Zsigó György –, hogy a hobbitermesztők sokkal kevésbé precízek és szabálykövetők az adagolás és türelmi idők tekintetében, mint a profik vagy a kistermelők, vagyis a háztáji, termelői piacon vagy az út szélén, háznál vásárolt termény kevésbé szakszerű kezelést kap, mint a nagyobb mennyiségben termelt termények…

A felmérés szerint a rosszul végzett és ezért megismételt miatti szer-túladagolás ugyanúgy jellemző, mint az, hogy a termelő nem várja be a szerhasználat után kötelező lebomlási-türelmi időt… A helyzet aggasztó voltát fokozza, hogy a kistermelők válaszaiból kitűnik: sokuk nem is tekinti komoly problémának az ilyen szerhasználati szabálytalanságokat…

Kohout Zoltán

(A további részleteket olvassa el az Agrárágazat júliusi lapszámában!)