fbpx

Megvédik a bárányt a farkastól (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 május 18.

A kuvasztenyésztőtől új gazdákhoz kerülnek a kuvaszkölykök, hogy felcseperedve megvédjék a haszonállatokat a nagyragadozóktól. Hazánk északi hegyein ismét megjelentek a farkasok, a Kuvasz- Őr Nagyragadozóvédelmi Alapítvány ezért helyez ki kuvaszkölyköket az állattartókhoz.

 

 

„Imádom ezt a fajtát”

Boldogan játszanak a kuvaszkölykök Komlósi Béla hevesvezekényi kuvasztenyésztő udvarán. A kiskutyák még nem sejtik, hogy eddigi életük alaposan megváltozik. Most 9 hetes korukban eljött az idő, hogy új gazdához kerüljenek, ahol a feladatuk a haszonállatok védelme lesz a nagyragadozóktól.

1981-től foglalkozom kuvaszokkal, imádom ezt a fajtát, mert megbízhatóak, tekintélyt parancsolóak, kiváló terület és személyvédők. Igaz kissé konokok, de egy következetes, szeretetteljes bánásmóddal nagyon intelligens kutyákká lehet nevelni őket mondja Komlósi Béla, a Pusztatenki Kuvasz Kennel tenyésztője (képünkön).

 

Komlósi Béla kuvasztenyésztő
Komlósi Béla kuvasztenyésztő, Hevesvezekény (fotó: Kristóf Imre)

 

Szeretet és sok játék

Az öt kiskutya válogathat a sokféle játék közül, amelyek mind azt szolgálják, hogy jól fejlődjenek. A szeretettben való tartás mellett nagyon fontos az is, hogy már kölyök korukban hozzászokjanak a haszonállatokhoz, ezért az anyjukkal bejáratosak a birkalegelőre, és a szabadon tartott baromfikkal is barátkozhatnak.

Mint láthatjuk, ha minden nap foglalkozunk velük, és normálisan vannak szocializálódva, szoktatva az állatokhoz, nagyon jól megférnek egymás mellett, Sőt, kifejezetten vigyáznak rájuk.

 

Komlósi Béla tenyésztő
Kuvasz és juhok barátságban Komlósi Béla tenyésztő udvarán
(fotó: Kristóf Imre)

 

Az állatokhoz való szoktatás az első 12 hétben meghatározó a kölykök nevelésében, ezért is innen választotta a Kuvasz- Őr Alapítvány a kis kuvaszokat, hogy új gazdához kerüljenek kihelyezésre. A szükséges papírok kitöltése, és az oltási bizonyítvány átadása után Öcsköst Egerbe viszik, ahol felcseperedve lovakra fog vigyázni. (Képünkön balra Szép Ábrahám a Kuvasz- Őr alapítvány elnöke átadja a kölyökkutyát Szepesi Ádám egri állattartónak.)

 

Szép Ábrahám és Szepesi Ádám
Szép Ábrahám és Szepesi Ádám a kuvaszkölyökkel (fotó: Kristóf Imre)

 

A sárospataki ördög

Egy másik kuvaszkölyköt is új helyre visz az alapítvány. Ördög Sárospatakra kerül, ahol a Zempléni hegység lábainál legelő juhokat fogja védelmezni az utóbbi időben megjelent nagyragadozóktól.

Nagyon örülünk az új kutyának. Ez már a második kuvasz, amit az alapítványtól kaptunk. Galagonya lassan egyéves lesz, már hozzánk nőtt, nagyon szeretjük. Reméljük, hogy Ördög ugyan ilyen jó szolgálatot tesz majd a birkák őrzésében, és megvédi a nyájat, ha felcseperedik – mondja Kerékgyártó Tamás sárospataki állattató (képünkön) a kutyus átvételekor.

 

Kerékgyártó Tamás
Kerékgyártó Tamás állattartó, kuvaszaival (fotó: Kristóf Imre)

 

Itt egyelőre, csak az aranysakált lehet látni, a farkasok még a Zemplénben tartózkodnak, de előbb utóbb levonulnak ide, ha elfogy a hegyekben az élelem. Galagonyával jó szolgálatot tesznek majd a nyáj védelmében teszi hozzá Tamás.

 

Sokan kérnek kutyát

Szép Ábrahám (képünkön) a kuvasz-Őr programot 2016-ban hozta létre, hogy az állattartó gazdákat segítse, mivel Észak Magyarországra visszatértek a nagyragadozók. Öt év alatt már több mint 30 kuvaszkölyök került új gazdához a segítségével. A program olyan sikeres lett, hogy alapítványt kellett létrehozni a nagyszámú jelentkezők kiszolgálására.

 

Szép Ábrahám
Szép Ábrahám, a Kuvasz- Őr Alapítvány elnöke Ördöggel (fotó: Kristóf Imre)

 

Kuvasz kölyköket helyezek ki a ragadozók által fenyegetett területekre, így a kuvaszok is visszanyerik eredeti munkakörüket, és a ragadozók sem kerülnek konfliktusba a gazdálkodókkal. Mivel a gazdák felől nagyon megnövekedett az igény a kuvasz kölykökre ezért alapítványt kellett létrehozni. Az alapítvány pénzén megveszem a kölyköket a tenyésztőtől, és így a gazda ingyen kapja meg a kis kuvaszt, egy éves szerződéssel. Ebben vállalja a kutyának egy éven át a megfelelő táplálását és nevelését. Az esztendő letelte után, hogyha minden rendben van, tulajdonosává válik a kutyának.

 

9 hetes kuvaszkölykök
9 hetes kuvaszkölykök játszanak (fotó: Kristóf Imre)

 

Ősi magyar fajta

Öröm nézni ahogy a kuvaszkölyök máris összebarátkozott Galagonyával. Mintha már régről ismernék egymást, és a birkákkal is jól megférnek. Kerékgyártó Tamás már gyermekkora óta ismeri ezt a kutyafajtát.

Mindig is szerettük, régen is volt kuvaszunk. Szerintem nagyon stabil, szófogadó, jól fegyelmezhető. Nagy a mozgásigényük, itt nálunk kint, szabadon vannak. Amennyiben minden feltétel adott, akkor semmi probléma nem lehet a kuvaszokkal – osztja meg a tapasztalatait Tamás.

 

Valóra vált álom

Szép Ábrahám erős nosztalgiával emlékszik vissza a Sepsiszentgyörgyön eltöltött gyermekkorára, ahol a kuvaszokkal örök barátságot kötöttek.

 

Szép Ábrahám Ördöggel
Szép Ábrahám Ördöggel (fotó: Kristóf Imre)

 

 Erdélyből származom, gyerekkoromban nagyon sokat töltöttem a havasi legelőkön az időmet. Egy gyermekkori álmom valósult meg ezzel, hogy a Kuvasz-Őr Alapítványt megvalósíthattam. A munkám mellett örülök, hogy dolgozhatok a magyar pásztorok megsegítésére, és kuvasz kölyköket tudok kihelyezni a nyájak mellé.

(A Kuvasz- Őr Nagyragadozóvédelmi Alapítvány  itt érhető el.)