fbpx

Csak lazítson!!

Írta: Szerkesztőség - 2011 június 18.

A tavalyi csapadékos év és az idei vízállásos területekben bővelkedő tavasz után ahogy száradtak fel a területek, a víz lefelé húzódásával a talaj is igencsak letömörödött. A letömörödött talaj pedig, mint tudjuk nehezen veszi fel a vizet, nem engedi mélyre menni a növények gyökereit.

Van gyógyír azért a problémára a JYMPA háza táján. A spanyol JYMPA gyártól eddig megismert SJ sorozatú egyenes késes kialakítású lazítók eddig is igen nagy számban találtak gazdára Magyarországon, és immár közel 1000 db itthon eladott lazító után rengeteg referenciahelyen megtekinthetőek a JYMPA SJ lazítók.

Az általános tapasztalat a géppel kapcsolatban, hogy erős, masszív felépítésű, valamint a kések „V” alakú elrendezésének köszönhetően könnyű húzásúak.

A keretes részben egy hazai gazdálkodó tapasztalatait olvashatják.

Az utóbbi években a JYMPA folyamatosan bővítette a kínálatát, először megjelentek a hajlított késes (DDB és DSB sorozat) lazítók dupla majd szimpla késes kivitelben, melyek még nagyobbat emelnek a talajon, még lazábbá teszik azt. Ezekből 1-9 késes kivitel válaszható 60-450 LE teljesítmény igénnyel.

2010-től a sokat kritizált késbiztosítás hiányára válaszként JYMPA DS-OL sorozat már hidraulikus késbiztosítással rendelkezik, 3-9 késes kivitelben 1,65-4,23 m munkaszélességgel rendelkezik.

 

Ilyen gépből már több is van az országban, hibátlanul dolgoznak üzemeltetőik nagy örömére.

2011-ben két újdonság is megjelent a spanyol lazítógyár kínálatában az SJ-2-F 2 késsorral rendelkezik, 5,7 és 9 késes kivitelben készül, és a gyár mérései szerint az SJ családhoz képes is valamivel kisebb a vonóerő igénye.

A másik újdonság a CR sorozat, mely a kés előtt lévő vágótárcsával rendelkezik, ez a modell gyep levegőztetésére használható.

A vágótárcsát követően a lazítókés a gyepben nem tesz nagy kárt, de a mélyebb rétegek lazítását elvégzi, elősegíti a gyep gyökérzetének mélyebb talajrétegekbe hatolását.

A lazító után rendelhető hengerek közt is van újd0onság, eddig csak tüskés henger volt rendelhető a lazítóhoz, 2010 második felétől pedig sima és taréjos felületű henger is rendelhető.

A leggyakoribb talajtípusok és talajállapot esetén a legszebb munkát a tüskés hengerrel lehet elérni, mivel a tüskék a lazító által felhozott rögöket egyszerűen nyomják.

 

Név, helység:

Martók Sándor, Szeged

Géptípus, évjárat:

JYMPA SJ 5-7E (5 késes) + rögtörő henger, 2007

Talaj típusa:

Közép kötött

Traktor, munkamélység:

Deutz-Fahr Agroton 150, kb. 45-50 cm

Tapasztalat, vélemény:

  • Nagyjából 200 ha területen gazdálkodok, melyből évente 100 ha-t lazítózok meg. Korábban hazai gyártású 2 késes lazítóval dolgoztam, most ugyanaz a traktor 5 késes JYMPA-val dolgozik, és a fogyasztás 20-25%-kal alacsonyabb mint korábban.
  • A lazító előre felé hajló kései szépen megemelik a talajt maguk előtt.
  • A lazítót erős, masszív kialakításúnak tartom, idáig mindösszesen egy garnitúra „papucsot” kellett a gépen cserélni, de hát az kopó elem.
  • Repce magágy előkészítéshez mindössze egy lazítózást, majd pedig egy Dal-Bo hengert szoktunk használni, és már lehet is vetni.
  • Összességében elégedett vagyok a lazítóval és annak munkájával.
  • A SZEGÁNA Kft-vel már régóta kapcsolatban vagyok, rugalmasan intézik a vásárlással kapcsolatos ügyeket, vettem tőlük már Dal-Bo hengert, Bogballe műtrágyaszórót, Muratori zúzót és kombájnt is.

 

 

A gépekről videót talál a www.szegana.hu honlapon.

Nagy Márk