fbpx

Őszi szántóföldi növények bemutatója Újvidéken

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 24.

A napraforgó mintaparcellák is szépen gondozottak voltak

 

A napraforgó mintaparcellák is szépen gondozottak voltak

Az intézet 1938-ban kezdte meg a tevékenységét – ismertette a rendezvényen Gyűlvészi Károly magfeldolgozó szaktanácsos.

Eleinte egy mezőgazdasági ellenőrző állomásként működött, amely a felügyelte a gazdálkodók munkáját.

A második világháború alatt a szakmailag a Szegedi Egyetemhez tartozott, majd a második világháború után átalakult egy mezőgazdasági kutató intézetté.

Már régóta foglalkoztatta őket az a gondolat, hogy a magyarországi piacon is megjelenjenek egy jelentősebb termék-mennyiséggel, mert eddig nem voltak megfelelő módon képviselve itt.

Másfél évvel ezelőtt lett alapítva az NS Mag Holding Zrt., melynek 30 százalékban az NS SEME a tulajdonosa, tehát valamilyen szinten a leányvállalata vagyunk a Kutató Intézetnek – mondta Gál István ügyvezető igazgató.

Tavaly az őszi szezon volt az első, amelyben aktívan részt tudtunk venni.

Úgy gondolom, ahhoz képest, hogy kis létszámmal dolgozunk, már a tavalyi őszi szezonban is nagyon szép eredményeket tudtunk elérni.

 

Az NS Mag Holding Zrt. szervezésében a rendezvényen magyar termelők is részt vettek

 

Az NS Mag Holding Zrt. szervezésében a rendezvényen magyar termelők is részt vettek

 

Mi a fő célkitűzésük?

Az intézetnek kellett Magyarországon is egy olyan cég, olyan képviselet, amely csak az ő termékcsoportjuk értékesítésével foglalkozik.

A célunk most az, hogy minél ismertebbé, vagyis, hogy újra ismertté tegyük az intézetnek a nevét, illetve a termékeit.

Korábban, mintegy 20-30 évvel ezelőtt Magyarországon a TSZ világban nagyon sok újvidéki vetőmag volt termesztésben, de ezek az idők folyamán „kikoptak”.

Az új hibridekkel abszolút piacképesek vagyunk, akár a nagy multinacionális cégeket is meg tudjuk szorongatni, tudunk Tőlük területeket elvenni.

A kalászosokban teljes repertoárunk van, s szintén foglalkozunk szójával, vannak már Magyarországon is tapasztalataink, sok termelőnél voltak már kísérletekben, illetve a köztermesztésben az NS fajták.

Olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy az első öt terméseredményt hozó fajtából 3-4 az NS terméke szokott lenni, tehát nagyon jók a szójáink.

Természetesen napraforgó, kukorica és repce fajtákat is tudunk kínálni, csakúgy, mint takarmánynövényeket, pl. bükkönyt és lucernát.

 

 

A különböző fajtákat készségesen ismertette Gyűlvészi Károly

 

 

A különböző fajtákat készségesen ismertette Gyűlvészi Károly

Gondolkodnak-e esetleg magyarországi vetőmag-előállításban?

Már tavaly elkezdtük Magyarországon termeltetni a vetőmagot kukoricából, napraforgóból, kalászosból és szójából, és szeretnénk ezt a kört még szélesebbé tenni.

A kalászosoknál az országos átlag fölött vannak a terméseredmények Magyarországon az NS fajtáiból.

 

Eddig túl vannak már egy tavaszi és egy őszi szezonon. Melyek a további terveik?

Voltak és vannak már szép bemutatóink, fajtasorok és nagyobb táblás területek is be lettek állítva.

Minél több helyen szeretnének ott lenni, közel a termelőkhöz, ezért szinte minden országos kiállításon is ott voltunk, és leszünk, többek között pl. az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen, a Farmer Expón Debrecenben, a Bábolnai Gazdanapokon, az Agro-Mashexpón és az OMÉK-on Budapesten.

A Vajdaságból, Péterréve településről érkezett az eseményre Dóka Valéria, aki egy mezőgazdasági szövetkezet termelésszervezője.

Az ő feladata, hogy ellássa a termelőket a legújabb információkkal, ezért rendszeresen jár az ilyen rendezvényekre.

Mint elmondta, jó alkalmat kínált ez a mostani is arra, hogy itt a szántóföldi körülmények között meg lehessen szemlélni, melyek azok a fajták, amiket ajánlani lehet egy –egy adott területen.

Az újvidéki vetőmagvakról különösen jó a véleménye, szerinte jelenleg ezek vezető fajták Szerbiában.

 

 

A kukorica fajtákat szemléli meg termelőkkel együtt Dóka Valéria

 

A kukorica fajtákat szemléli meg termelőkkel együtt Dóka Valéria

Vannak-e már tapasztalatok a Magyarországra behozott vetőmagokkal kapcsolatban?

A legnagyobb örömünkre minden várakozásnak megfeleltek ezek az újvidéki nemesítő állomás vetőmag kínálatából érkezett fajták a hazai viszonyok között is, mindenütt beváltották a hozzájuk fűzött reményeket – mondta Balogh Szilárd, az NS Mag Holding Zrt., szakmai vezetője.

Kiváló a stressz-és a szárazságtűrésük, erős gyökérzettel rendelkeznek, jó a termőképességük is, valamint nem utolsó szempont az sem, hogy viszonylag alacsony áron tudjuk kínálni őket.

 

Mi kell még ahhoz, hogy egy – egy fajta sikeres tudjon lenni?

Olyan állományokat kell megmutatnunk a termelőnek – lehetőleg a saját környezetében – amelyek pozitív üzenet sugároznak a számára.

Ha azt látja, hogy pl. a szomszédjánál jól teljesítenek, sikerrel lehet termelni a mi fajtáinkat, attól jobb reklám nincs, talán ez a legerősebb érv.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a galériában.