fbpx

Ötször annyi rovarirtó kellett, mint tavaly ilyenkor

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 28.

Ismét nagy forgalmat hozott az augusztus a műtrágya-kereskedelemben: akadt, amiből 75 százalékos volt a növekedés.

 

Nagy növekedés

Augusztusban tovább nőtt a műtrágyafélék iránti kereslet a júliusihoz képest – természetesen az őszi munkák közeledtével. Leginkább a mészammon-salétromot (MAS) keresték a gazdák, de jelentős forgalomnövekedést könyvelhetett el a szuperfoszfát, a kálium-klorid és az NPK 15:15:15 is. Az ammónium-nitrát (AN) aránya a MAS-hoz hasonlítva alig érte el az 1:23-as arányt. A kereskedők júliushoz képest mintegy 75%-os forgalomnövekedést bonyolítottak, ami egyébként nagyjából megfelel a tavaly nyári adatoknak. A termékek értékesítési árainál a legnagyobb áresést a szuperfoszfát (majdnem -20%) szenvedte el, míg az AN és a kálisó értékesítési ára alig csökkent. A többi megfigyelt műtrágyáé azonban valamelyest emelkedett (lásd bővebben az Agrárgazdasági Kutatóintézet táblázatán!).

 

Növényvédőszerek: több kellett drágábban is

Enyhén nőtt a növényvédő szerek iránti kereslet is júliusaugusztus vonatkozásában: a gomba- és a rovarölők forgalma visszaesett, ám a gyomirtóké több mint a másfélszeresére növekedett. Ugyanez éves összevetésben már máshogy fest: az előző év azonos időszakához képest a gyomirtók értékesített volumene nagyjából azonos szinten alakult, a gombaölőké visszaesett, míg a rovarölők iránti kereslet ötszöröse lett a tárgyhónapban. A hónap legnagyobb forgalmú szerei a Roundup Mega és a Force 1,5G voltak – előbbi tavaly augusztusban is piacvezető volt.

 

Az értékesítési árak a vizsgált hónapban inkább csökkentek – kivéve a Lumax SE-t (+3,8%) és a Reglone Airt (+0,9%). Az előző év augusztusához képest a megfigyelt szerek árai a tárgyhónapban jellemzően magasabbak voltak, a Pictor SC és a Laudis kivételével. A legnagyobb drágulás az összehasonlítható adatok alapján a Reglone Airnél volt tapasztalható.