fbpx

Egyesítette ágazatait a Syngenta – Szőlész és borászkitüntetések Siófokon

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 02.

Az elmúlt száz év legszárazabb időjárása ellenére megismételte korábbi eredményét a Syngenta, amely most februárban egyesítette magyarországi korábbikét társaságát. A vetőmagok és növényvédelmi szerek jeles forgalmazója Mezőtúron építi a társaság legmodernebb és Európa legnagyobb vetőmagüzemét.

Egyesítette vetőmag és növényvédelmi üzletágát a Syngenta.

A korábban két különálló magyarországi cégből – Syngenta Növényvédelmi Kft. és Syngenta Seeds Kft. – álló vállalat a februártól kezdődően egységesen ajánlja vetőmagjait, növényvédelmi termékeit és technológiáit.

A szántóföldi növénytermesztésben, zöldség- és gyümölcskultúrákban tevékenykedő gazdálkodókat és társaságokat a jövőben 56 területi képviselő szolgálja ki.

A Syngenta képviselői összetett feladatokat látnak el, az értékesítés mellett konkrét technológiai megoldásokat kínálnak.

Czigány Tibor ügyvezető az anyacégben történt átszervezésekről is beszámolt:Magyarország a hat régióra osztott európai térképen a dél-keleti zónába került,ide tartozik például Bulgária és Izrael is.

Az első rátekintésre meglepőátszervezés egyik hozadéka, hogy a budapesti központ tevékenysége lehet majd az egyik legszínesebb.

Hiszen a fő növény változatlanul a kukorica, a zöldség-félék, szőlő és gyümölcs lesz, de az eltérő környezeti körülmények miatt szinte minden kihívást felkészülten fogadnak a társaság szakértői.

 

 

 

A Syngenta 2011-ben Magyarországon a 2008. évi rekordszintű eredményeihez hasonló évet zárt, az árbevétele 29 milliárd forint volt – jelezte Czigány Tibor.

Két éve a hatalmas belvíz, később a túlzottan sok csapadék miatt alul teljesített a mezőgazdaság, ellenben a 2011-es év a növénytermesztés egyik legjobb éve lett, annak dacára, hogy tavaly 110 év legszárazabb esztendejét jegyezhettük.

Az időjárás a legtöbbször kegyes: amit az egyik évben elvesz, azt a másikban pótolja.

A betakarítások után kialakult átlag feletti terménypiaci árak kedvezően befolyásolták a gazdálkodók tevékenységét, és ennek pozitív hatásai hozzájárultak a Syngenta eredményességéhez is.

A kukorica hozta elvárt teljesítményét, tavaszig jó áron jegyezték, igaz, lanyha jelenleg a kereskedés.

A Duna alacsony vízszintje, illetve, hogy korán befagyott a folyam „lehetetlenné tette az őszi vízi szállítást.

A búza ára a fellegekig ért. Az olajos növények 10 százalékkal többet teremtek.

A Syngenta eredményein belül a kukorica termékkör (növényvédő szerek, vetőmagok) volt a legmeghatározóbb, ezt követték az egyéb szántóföldi növények – olajosok, kalászos gabonák növényvédelmi szerek és vetőmagjainak – eladása.

A zöldség és a szőlő-gyümölcs ágazatszámára készített növényvédelmi szerek forgalma is kissé növekedett.

 

Mindennek köszönhetően összességben a Syngenta 8-10 százalékkal erősítette piaci jelenlétét.

A magyarországi kukorica vetőmag igény mintegy 24 százalékát a Syngenta elégíti ki.

Az itt elért árbevétel emelkedés a Force piaci pozícióinak megtartásához, valamint a kukorica hibridek genetikai értékéből fakadó további értékesítés növekedéséhez köthető.

Kérdésünkre elhangzott, a csemegekukorica vetőmag piacon is erősíteni kívánnak, kezükre játszik, hogy a franciák Európába, illetve olyan területekre kívánják a vetőmag termelésüket áttelepíteni, ahol garantáltan GMO mentes az állomány.

A Syngenta nagy valószínűséggel a magyar gazdáktól kap majd vetőmagot.

Az egyéb szántóföldi növények esetében 33 százalékos a cég piaci részesedése.

Ezen belül a napraforgó hibridek teljesítménye 60 százalék körüli, míg a növényvédő szerek sorában kiemelkedő a Reglone Air készítmény eredménye.

A rovarölő szerek, illetve a vetőmag és növényvédő szerek szintén 34 százalékos részesedést vívtak ki a zöldségek, a szőlő, gyümölcs kultúrákban.

Bíró János, a vállalat marketingvezetője jelezte, Mezőtúron megkezdi működését a Syngenta legmodernebb, s egyben a legnagyobb európai kukorica és napraforgó vetőmagüzeme.

Itt állítják elő idén nyártól kezdve a hazai piacokra szánt vetőmagot, az üzem kapacitásának 80 százalékát a környező országokban és Kelet-Európában forgalmazza a vállalat.

 

A Syngenta a magyar vetőmagot nem csak itthonra, hanem külhoni területekre is innen biztosítja.

A beruházásátlagosan 1,5 milliárd forinttal növeli évente a magyar gazdák bevételeit, a Syngenta már idén mintegy 6 milliárd forintot fog kifizetni vetőmag-előállító termelőinek.

A siófoki szőlész és borásztalálkozón Radvány Béla fejlesztőmérnök és Nádudvari Éva kampány menedzser foglalta össze a tavalyi év növényvédelmi és termesztéstechnológiai tapasztalatait.

Mint sokan tapasztalták, tavaly a lusta ember is szüretelhetett, a szőlőtermesztőkhöz kegyes időjárás miatt számos térségben 4-6 permetezéssel meg lehetett védeni a termést.

A gombabetegségek egyike, a lisztharmat már 3-5 leveles állapottól fertőzhet, ami rendszerint május elejére esik.

Radvány Béla tanácsolta, hogy ne hanyagoljuk el a védekezést akkor sem, ha más gombabetegségek ellen nem indokolt, a lisztharmat ellen akkor is permetezzenek, illetve mindig használjanak például Thiovitot.

 

A Syngenta szakértője a peronoszpóra fertőzés megelőzésének a fontossága mellett a fürtvédelemre és az egyre gyakrabban jelentkező fakó- és feketerothadás okozta károk megelőzésére figyelmeztetett.

Előadásában a kifogástalan szőlővédelmet a gombabetegségek, a rovarkártevők elleni szerek és készítmények szakszerű megválasztásában jelölte meg, hozzátéve a korrekt adagolást, a védekezés időzítését valamint a szórástechnika minőségét.

Nádudvari Éva többek között a tavaszi gyomirtás és szükség esetén a tenyészidő második felében végzett kiegészítő kezelés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Mint ismert, a szőlészeket megosztja az a kérdés, hogy a szőlő sorközöket milyen esetekben célszerű füvesíteni és mikor nem, abban azonban nagy az egyetértés, hogy a szőlősoroknak a teljes időszakban gyommentesnek kell maradni.

Veszprémben háromévesnél idősebb szőlőállományban olyan kísérletet végeztek tavaly, ahol Medallon Premiumot együttesen használtak Oxy-val az évelő és a magról kelő egynyári gyomok ellen, számítva a később kelő kétszikű gyomok elleni védelemre is.

Az egynyári egyszikű gyomokkal fertőzött területen Dual Gold kiegészítéssel megbízható tartamhatásról számolt be.

A fiatal ültetvények gyomirtására a Dual Gold és a Fusilade a javasolt szer, az előző a magról kelő kétszikűeket tartja kordában, az utóbbi az évelő egyszikűeket, például a tarackbúzát vagy a csillagpázsitot.

 

Quadris díjat kaptak a legjobb borok

A Syngenta által szervezett országos szőlész és borásztalálkozónak ezúttal Siófok adott otthont.

A tizenegyedik alkalommal megrendezett megmérettetésére az ország borvidékeiről 499 nevezés érkezett.

A hagyományteremtő szándékkal létrehozott versenyen idén is a fehérborok domináltak, amelyek közül ezúttal a Patricius Borház Katinka Furmint bora bizonyult a legjobbnak.

A vörösborok mezőnyében az Egri Korona Borház Egri Kékfrankos Selection borát, a tokaji aszúborok közül pedig a Tolcsva-Bor Kft. Sajgó Pincészetének 6 puttonyos aszúját tüntették ki Quadrisdíjjal.

A beérkezett tételeket a nevező cégek borászaiból kialakított 12 bizottság bírálta el.

A verseny szakmai elismertségét és sikerét mutatja, hogy míg az első megmérettetésre annak idején alig százan neveztek be, ezúttal már kereken 500 benevezett bor kiválónak minősíthető az elért eredmények alapján: a bírák 123 bornak arany – ebből 9-neknagyarany -, 209-nek ezüst, 132-nek bronz minősítést ítéltek, 35 bort pedig oklevéllel díjaztak.

A találkozó díszvendége Vida Péter, 2011. év borásza volt, aki ékes szavakkal beszélt a szekszárdi ősök szőlőműveléséről, a borkészítésről.

 

A találkozóra hozott 90 éves öreg tőkéről szüretelt kadarka bora pedig sajátos üzenet a jövőnek, amelynek középpontjában a borászok elkötelezettsége áll a kiválóság és a minőség iránt.

Bodnár Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal osztályvezetője a szőlőtermelés és borkészítés támogatási lehetőségeiről beszélt annak fényében, hogy milyen tevékenységet támogat az Európai Unió, illetve mire ad támogatást a Magyar Nemzeti Boríték.

Kérte a borászokat, mielőbb zárják le a szakmai vitákat,döntsenek, nagy szükség lenne egy ágazati stratégiára.

A Nemzeti Borítékból támogatják a szőlősgazdák és pincészetek beruházásait, a melléktermékek és szeszesital piaci lepárlását, a krízis lepárlást és a mustjavítást.

Ezen belül megnövelt támogatást igényelhetnek a kkv szektor tagjai, a minőségi termelést folytatók.

A támogatást az adott borpiaci évben megvalósított, illetve megvalósítandó tevékenységek összesítésével, egy Egyéni terv és a szükséges engedélyek, hegybírói nyilatkozat csatolásával lehet elnyerni.

Bodnár Péter jelezte, várhatóan újra kinyitják a tavaly egyszer már lezárt támogatási keretet.

Befogadtak 1300 Egyéni tervet, amely 3629 hektárt érintett, összesen 34 millió euró támogatásáról döntöttek.

Túllépve a keretet, akkor elutasítottak 700 kérelmet, ezt kívánják ismét elővenni.

A támogatási kérelmet normál esetben évente június közepéig kell benyújtani, amelyhez minden esetben csatolni kell például ültetvénytelepítés esetén az ültetvény támrendszerének vázrajzát, a felhasznált szaporítóanyag származási igazolásának a másolatát.

 

 

Bálint Tóth János