fbpx

930 millió forint a hungarikumoknak

Írta: Barna Ferenc - 2021 február 05.

A nemzeti értékeink gyűjtésére, népszerűsítésére és megőrzésére lehet elektronikusan pályázni az Agrárminisztérium kiírása szerint, a teljes keretösszeget 930 millió forintban határozták meg.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a hungarikumok népszerűsítésének támogatására megjelent a pályázati felhívás. A támogatások intenzitása 100%, és előlegként nyújtják.

 

egri bikavér
Az egri bikavér az agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában a hungarikumok sorát színesíti (Fotó: Barna Ferenc)

 

Három célterület fut a 2021-es évben:

1.) A nemzeti értékek bemutatása és népszerűsítése (900 millió forint a keret)

A települési, tájegységi, megyei értéktárral rendelkező önkormányzatok, illetve az általuk létrehozott nonprofit gazdasági társaságok, közművelődési intézmények, civil szervezetek, közalapítványok, egyházi jogi személyek, határon túli szervezetek 1 millió és 4 millió forint közötti összegre pályázhatnak. A támogatással nyomtatott és elektronikus kiadványok, honlapok, filmek készítését, bemutató terek kialakítását, rendezvények megvalósítását segíti az agrártárca.

 

2.) A települési, tájegységi értéktárak létrehozása (15 millió forint a keret)

500 ezer és 1,5 millió forint közötti összegben lehet pályázni. A létrehozott értéktárat működtetni kell, minimum kettő nemzeti értéknek kell szerepelnie benne. Közös projekt megvalósítása támogatott, határon átnyúló együttműködés előnyt jelent.

 

3.) A népi kézműves értékek megőrzése, népszerűsítése, alkalmazása az öltözködéskultúránkban (15 millió forint a keret)

Cél, hogy a divatban jelenjen meg a Kárpát-medence hagyományos öltözet-kultúrája. Az elnyerhető támogatás összege 250 ezer forinttól 500 ezer forintig terjed.

 

pálinka
A pálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni és a teljes munkafolyamat Magyarországon történik, így lesz a mezőgazdaság hungarikuma (Fotó: Barna Bence)

 

A pályázattal kapcsolatos technikai tudnivalók

A Covid-19 járványhelyzet miatti intézkedéseket figyelembe véve, és a korábbi években kialakult gyakorlatokra alapozva a pályázatokat csak elektronikusan kell benyújtani; papír alapon, postai úton nem.

Az elektronikus felület 2021. február 02.-án, déltől nyílt meg. Ettől az időponttól lehet feltölteni a dokumentumokat. Azonban a véglegesítéshez és a beküldéshez szükséges menügombok csak 2021. március 01. 08.00 órától lesznek aktiválva.

A benyújtási határidő: 2021. március 30.

Érdemes azonban igyekezni, hogy le ne maradjunk a lehetőségről. Amennyiben a beadási határidő lejárta előtt eléri a célterület keretösszegének 150%-át a benyújtott pályázatok összértéke, a támogató 2021. március 1. 09.00 óra után a pályázatot lezárhatja.

A pályázati felhívás a tematikus oldalon elérhető, az útmutató külön letölthető.

 

A magyar szürkemarha, mint az agárágazat hungarikuma, igazi látványosság (Forrás: Horizont Média)

 

A pályázat népszerűségét bizonyítja, hogy az elmúlt évben a jelentős érdeklődés miatt tavaly emelte a kormány 230 millió forintról 980 millió forintra a hungarikum pályázat összegét.

Idén is megindult a munka ezen a téren, ugyanis a felület megnyitását követő 20. órában már meghaladta a beregisztrált pályázatok száma a negyvenet.

Az idei évig 76 hungarikumot, 181 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk nyilván. Az ezzel foglalkozó oldalon részleteiben tájékozódhatunk a témában.

A közelmúltban írtunk például a kuvaszról, mely magyar, ősi pásztorkutyaként szintén hungarikumnak számít.

 

Forrás: MTI