fbpx

A vetőmag előállítás lehet jó üzlet

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 30.

Évente csaknem 190 milliárd forint értékű áru köthető a hazai vetőmag-előállítás és –termesztés területéhez. Csúcsteljesítményével kiemelkedő szegmense a magyar agráriumnak. A termékek közel fele exportra kerül, így külkereskedelmi szempontból is lényeges terület a mezőgazdaság e szelete.

 

Nagy István agrárminiszter a mezőgazdaság e területét értékelte a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vetőmag-üzeménél, ahonnan 4 kamion, 4000 hektárnyi szántóterületre elegendő magyar nemesítésű, martonvásári hibridkukorica vetőmagot indítottak el Kazahsztánba.

 

Mezőgazdaság, Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.
A törökszentmiklósi, mezőgazdasági telep látképe, vetőmag előállítás (Fotó: Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.)

 

A vetőmag ágazat egy innovatív terület

A folyamatos megújulás erősíti a magyar agrárium versenyképességét és biztosítja a jövedelmezőségét is. Nemzetközi szinten is egyre nagyobb az igény magyar agártermékekre – emelte ki az agrárszakember.

A miniszter szerint a közép-ázsiai ország termelői egyre jobban igénylik a jó minőségű, a helyi szélsőséges klimatikus viszonyokhoz jól alkalmazkodó, termésstabil búzafajtákat és kukoricahibrideket – ehhez a magyarországi vetőmag export jól illeszkedik.

 

Magyarország számára a mező- és élelmiszergazdaság stratégiai ágazat

Az ország kiváló ökológiai adottságokkal rendelkezik a korszerű mezőgazdasági termelés kialakításához, a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer előállításához. Azonban a világ élelmiszertermelésével szemben jelentkező kihívások miatt a magyar mezőgazdaság számára kulcskérdés a termelés hatékonyságának a növelése.

 

Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója

Cégcsoportjuk a kazahsztáni Almatiban nyitott a L.A.C. Holding Zrt.-vel együttműködve egy önálló raktárt, ahová ezeket a kukorica vetőmagokat elhelyezik. Ezek a magok rendkívül adaptívak és nagyon jól alkalmazkodnak az ott még kezdeti stádiumban lévő „agrárrobbanáshoz”, az agrártechnológiai fejlesztésekhez.

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. négyezer hektáron dolgozik, ennek egyharmadán vetőmagtermesztéssel, hibrid kukoricát pedig csaknem ezer hektáron termelnek – mondta el a L.A.C. Holding Zrt. agrárigazgatója Miskucza Péter.

 

Mezőgazdaság, Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.
Törökszentmiklóson vetőmagot rakodnak targoncával a kamionra (Fotó: MTI/Mészáros János)

 

Az Agrárminisztérium közleménye szerint

Magyarország Kazahsztánnal folytatott agrár-külkereskedelmi forgalmában az export az elmúlt négy teljes évben 4,2 és 11,2 millió euró között, az import 100 és 500 ezer euró között mozgott. 2020-ban a kivitel 86 százalékkal (5,2 millió euróra), a behozatal pedig 67 százalékkal nőtt (100 ezer euróra) 2019-hez képest.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc