fbpx

Hazai fejlesztés az aszály elleni küzdelemhez

Írta: Sándor Ildikó - 2020 január 07.

Bemutatkozott a Komplex Talajkezelési Technológia

A hazai növénytermesztésben a termésmennyiséget csökkentő környezeti tényezők közül az aszály a legjelentősebb. A homoktalajokra kidolgozott, a sajtó előtt 2020. január 6-án bemutatott, hazai fejlesztésű Komplex Talajkezelési Technológia erre a problémára ad megoldást.

A rendkívüli sajtótájékoztatón Dr. Nagy István agrárminiszter így fogalmazott: “A 21. század a mikrobiológia éve, az algák, a talajbaktériumok hatása, szerepük a növénytermesztésben már megkerülhetetlen, az aszály elleni küzdelemben pótolhatatlan”.

A különböző fenológiai fázisokban jelentkező szárazság eltérő mértékű terméscsökkenést és gazdasági károkat okoz a szántóföldi és kertészeti kultúrákban. A fokozott veszélynek kitett homokhátsági homoktalajok nedvességmegőrző képességét akár 35%-kal is javító Homokhátsági Demo Projekt során az AlgaTer és VízŐr készítmények együttes használatának eredményeit vizsgálta a magyar kísérlet, amibe később kapcsolódott be a BactoFil B10 készítmény. A kísérletben az Albitech Kft. az alga- és baktériumkészítmények gyártójaként, az AGRO.bio Hungary Kft. e termékek forgalmazójaként, a Water&Soil Kft. pedig a VízŐr tulajdonosaként vett részt.

Az AlgaTer egy Európában egyedülálló algakészítmény, felhasználási területe a talaj, célja az intenzív termesztési körülmények és kemizálás miatt lecsökkent mikroszervezetek pótlása. Az AlgaTer fonalas algát tartalmaz, amely 15-20 cm mélységben szövi át a talajt, és a hatása többrétű: kiterjed a talajéletre, a talaj fizikai tulajdonságaira és a növényekre is. Szövedéke friss, könnyen lebomló szerves anyagot, egyben életteret jelent más mikroszervezetek számára, emellett javítja a talaj vízmegtartó-képességét. Hatékonyan köti meg a talajba került nehézfémeket, mérgező anyagokat, például az arzént, amely így szerves kötésbe kerül, és elveszíti mérgező hatását. Az algák által termelt anyagokat a növények is tudják hasznosítani, illetve egy újonnan felfedezett növényi hormoncsalád tagjait, brasszinoszteroidokat termel, amelyek kedvezően hatnak a kultúrnövények életfolyamataira.

A VízŐr organikus alapú talajkondicionáló készítmény, amely csökkenti a talaj párolgását (evaporációját), alkalmazásával akár 50%-kal mérsékelhetjük az öntözési költségeket szántóföldi növények, zöldségek, szőlő és gyümölcs, vagy akár még gombatermesztés esetében is. A kisebb vízfelhasználáson túlmenően kevesebb az öntözéshez felhasznált energia költsége is. Az öntözés nélkül termesztett kultúrákban használatával a talajban már meglévő nedvesség megőrződik, és az a kipárolgás helyett a növények gyökerén keresztül hasznosul. Ennek eredményeként nő a növények aszálytűrő-képessége, az aszálytűrés ideje, ezáltal jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termés várható. A termék három hónapon keresztül fejti ki hatását, majd maradvány nélkül, organikusan lebomlik.

A BactoFil® B10 a kétszikű-kultúrákra kifejlesztett baktériumkomplex. Hét baktériumtörzs gondoskodik a talaj mikrobiológiai harmóniájáról és a kétszikű növénykultúrák (napraforgó, repce, burgonya stb.) egészséges fejlődéséről, ma már növényspecifikus verziókban is.

A talajoltás a növény gyökérzónáját (rizoszféra) célozza meg, a talajbaktériumok kolonizálják a gyökér közvetlen környezetét. A kialakult kapcsolat mindkét félnek előnyt biztosít: a növények szerves anyagok kiválasztásával „táplálják” a mikrobák közösségét, a mikroorganizmusok pedig az anyagcsere termékeikkel támogatják a kultúrnövények életfolyamatait.

A harmonikusabb tápanyagellátásnak és több tápanyagnak köszönhetően növekszik a növény élőtömege, javul a beltartalom; a kórokozók fertőzési potenciálja vasionok (Fe+++) hiányában jelentősen gyengül; a nagyobb gyökérfelület növeli a növények víz- és tápanyagfelvételét, jobb állóképességet biztosít; a talajszerkezet javításával a művelhetőség (üzemanyag-felhasználás) javul, a szélsőséges időjárás okozta károk csökkennek, a talaj vízmegtartó képessége nő.

A vizsgálatban a homoktalaj nedvességmegtartását és a párolgási veszteségének csökkentését üvegházi körülmények között vizsgálták. A Homokhátságról származó homoktalajt műanyag csövekbe töltve (8-10 kg talaj/cső) víztelítettségig nedvesítették. Az előkészített tesztcsöveket AlgaTer és VízŐr 10 liter/ha dózisával kezelték 6 párhuzamban, mellé kezelés nélküli kontroll kísérletet is beállítottak. Az inkubációt üvegházban, szobahőmérsékleten végezték 6 héten át. Az utolsó 4 hétben a BactoFil B10-zel is kombinálva folyt a talajnedvesség mérése.

A kísérlet a várt eredményeket is felülmúlta: a homokhátsági homoktalaj AlgaTer és VízŐr készítményekkel történő együttes kezelése: a talaj a nedvességtartalmát tovább megőrizte, a kezeletlen kontrollhoz képest 14,8-23,5%-kal, a BactoFil B10-zel kiegészülve pedig 35%-kal magasabb talajnedvesség tartalmi értékek voltak mérhetőek.

Könnyen belátható, hogy a környezet kímélése és a gazdasági, megtérülési szempontok összefüggenek: a fenti eredmények alapján öntözéses növénytermesztés esetén kisebb vízfelhasználás, az öntözés nélküli technológiában pedig magasabb terméshozam és jobb termelésbiztonság prognosztizálható. Így a termelő gazdaságosabbá teheti rövid és hosszú távon is a termőtalajának vízgazdálkodását ezzel a Komplex Talajkezelési Technológiával.