fbpx

Magyarország Legszebb Birtoka – Balogh Balázs

Írta: Sándor Ildikó - 2021 augusztus 19.

Családi gazdaság kategóriában Magyarország Legszebb Birtokának egyik jelöltje Balogh Balázs

 

Balogh Balázs birtok

 

A fiú minden álma folytatni a gazdaságot: Öt hektáron, egy MTZ-vel kezdte a gazdálkodását Balogh Balázs. Már akkoriban, bő 25 évvel ezelőtt is sertéshizlalás volt a Somogy megyei kisgazdaság egyik pillére, és ez az alap azóta sem változott. Bár meglehetősen szabdalt birtokszerkezettel, de ma már közel 200 hektáron termel gyékényesi családi gazdaságában kukoricát, őszi búzát és tritikálét, továbbra is a saját, időközben évi 5500-as kibocsátásúra duzzadt sertéstelepének takarmányozására.

A gazdaságot testvérével irányító Balázs szerint a hatékonyság növelése és a technológia folyamatos fejlesztése azért fontos, mert a gyakran gyenge árakat csak így lehet ellensúlyozni. Épp ezért a földeken a környékbeli gazdákkal összehangolt precíziós gazdálkodásba kezdtek, új traktorokat, kombájnokat és rakodókat vásároltak, és terveik szerint ezt az irányt követve folyamatosan bővíteni is fogják a gépparkjukat.

 

Balogh Balázs
Balogh Balázs

 

A falu határában felépült sertéstelepükön is innovatív megoldásokra cserélték a technológiát, versenyképességüket már akkor megalapozva 20 éve számítógéppel vezérelt etetőrendszert szereltek fel, és közben a takarmánykeverőt is modernizálták.

A Balogh testvéreknek már besegít a következő generáció is, Balázs 16 éves fia évek óta a gazdaságban dolgozik, s minden álma, hogy a jövőben ő is ezzel a tevékenységgel foglalkozhasson.