fbpx

Telephelyet bővített Tépén az RM HAJDÚ

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 10.

A cég ügyvezetője, Bartalis Levente megnyitójában a történeti áttekintését követően ismertette a fejlesztés részleteit, majd köszönetet mondott többek között a projekt vezetőjének, a munka kivitelezőjének és nem utolsó sorban családjának, feleségének a kitartó munkájáért.

Az RM Hajdú anno Bartalis Bau Kft. néven alakult, 2003 óta van jelen a hazai öntözéstechnika piacán. Közel 10 éve foglalkoznak öntözőtelepek generál kivitelezésével, tervezésével, pályázatkészítéssel és szaktanácsadással. 2010-ben megkapták a világ élvonalába tartozó RM márkacsalád kizárólagos forgalmazói jogkörét, ami magával hozta a névváltoztatást RM Hajdú Hungary Kft. formájában. Természetesen az RM márkán kívül számos ismert öntözéstechnikai eszközt is forgalmaznak, ilyen a Giunti, Rovatti vagy a Lindsay.

A projekt kulisszatitkai

A telephelyfejlesztés 73.587.036 forint összköltségvetésű beruházásból valósult meg, melyből az RM Hajdú Hungary Kft. 49.965.598 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a „Telephelyfejlesztés” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A projektnek köszönhetően a 2032 m2 alapterületű tépei telephelyük két épülettel gazdagodott. Egy 209,72 m2-es irodaházzal, ahol a vállalkozás által telepítendő öntöző berendezések mérnöki tervezői feladatát, valamint az öntözéshez kapcsolódó műszaki tanácsadást végzik majd, illetve egy 146.82 m2 raktárhelység is felépült, melyben értelemszerűen a raktározást és az előkészítési munkálatokat végzik majd. Ezzel a raktárbővítéssel jelentős költségmegtakarítást tudnak elérni a jövőben, hiszen a beépítendő öntöző berendezések alkatrészeinek beszerzése jóval olcsóbb, ha nagytételben tudják megrendelni.

A fentiek kapcsán 5 új munkahellyel is gyarapították Hajdú-Bihar megye Berettyóújfalui kistérségét, amely lássuk be, egy ekkora vállalkozástól szép teljesítmény.

Mérföldkő a mai nap?

„Örömmel tölt el, hogy végre betekintést nyerhetek egy kis közösség nagy fejlődésébe” -kezdte beszédét Horváth Attila Imre államtitkár, majd ismertette a környezetváltozással kapcsolatos nézeteit.

Egy biztos, a társadalomnak fel kell készülni és komolyan kell venni a klímaváltozás kérdéseit. Mára nemcsak arról van szó, hogy milyen mértékű szén-dioxid kibocsátással rendelkeznek gépjárműveink, hanem arról is, hogy sajnos a szén-dioxid kibocsátás csökkenésével sem lehet már elkerülni az éghajlati viszontagságok módosulását.

Ám, ha jól feltudunk készülni a fenti tényezőkre, országunknak akár gazdasági versenyelőnyt is jelenthet. Nézzük például Hollandiát, ahol megtudták valósítani saját mikroklímájukon belül a kertészei ágazatuk fejlesztését.

A magyar kormány elkötelezett híve annak, hogy az öntözéses gazdálkodások tovább terjedjenek, ennek tudatában 2014 és 2020 között is kiemelten szem előtt tartják az öntözőberendezések telepítéséhez nyújtható támogatások kérdését, megkönnyítve ezzel a magyar gazdák klímaváltozásra való felkészülését.

„Ennek egy mérföldköve a mai nap, mikor is egy olyan vállalkozás erősödik, mely az öntözéses rendszer elhivatott pártfogója”  – fejezte be gondolatait Horváth Attila Imre államtitkár.

Az ünnepélyes szalagátvágás után a meghívottak megtekinthették az RM csévélődobos berendezéseit, mely öntöződobokat a széles nyomtávuk és minimális hosszúságuk révén az egyszerű szállíthatóság jellemez. A gépek jelentős része 360°-kal elfordítható, így áttelepítés nélkül megkétszerezhető az öntözött területek hossza. Látható volt a SUPER GX-széria (kétoldali vízbetáplálás, SIME vízágyú 4 különböző átmérőjű fúvókával), a SUPER JX-széria (4 sebességfokozatú hajtómű, glicerin-fürdős manométer) és a SPEEDY RAIN (automatikus csőbehúzó és vízleállító, nyomásmérő, mikroszűrő) is.

Az új telephely fejlesztés nemcsak az RM Hajdú életének kiemelkedő állomása, hanem Tépe község is virágzásnak indulhat a vállalkozásnak köszönhetően.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek a www.agraragazat.hu galériájában!