fbpx

Pázsitok telepítése, ápolása

Írta: Szerkesztőség - 2011 január 10.

Szép pázsitot a jól előkészített telepítéssel, megfelelő fűmagkeverék kiválasztásával, a pázsit rendszeres ápolásával és növényvédelmével érhetünk el.

 

A szakszerű kezelés magába foglalja a trágyázást, a kórokozók és kártevők elleni védekezést, a rendszeres gyepgondozást, valamint szükség esetén a vegyszeres gyomirtást is.

 

Talaj előkészítés

 

Vetés előtt 2-4 héttel ássuk fel a talajt, és irtsuk ki a gyomokat. Elsősorban az évelők elpusztítása a fontos, mely elvégezhető olyan gyomirtó szer kipermetezésével, ami nem gátolja a fűmag csírázását (glifozát hatóanyagú készítmények).

Ásás előtt terítsünk szét a talajon szerves trágyát, komposztot, vagy humuszban gazdag talajt. Amennyiben ezek nem állnak rendelkezésre műtrágya alkalmazása is lehetséges.

Ásás után a talajfelszínt egyengessük el, és hengerezzük.

 

Trágyázás

 

A nagyobb igénybevételt tűrő pázsitoknak általában több tápanyagra és vízre van szükségük. A tápanyag kijuttatás mennyisége befolyásolja többek között a pázsit sűrűségét, színét, valamint ellenálló képességét.

A legfontosabb tápanyagok, melyekre a pázsitnak szüksége van a nitrogén, a foszfor, és a kálium. Ezek kijuttatása műtrágya formájában történhet.

 

Nitrogén

 

Elősegíti a vágások utáni regenerálódást, a pázsit megfelelő sűrűségének kialakulását, erősíti a fű zöld színét, és javítja a szárazságtűrést.

A hozzáférés módja szerint beszélhetünk vízoldható, valamint szabályozott tápanyag leadású nitrogén műtrágyákról.

 

Vízoldható nitrogén műtrágyák:

  • ammónium-nitrát
  • ammónium-szulfát
  • kálcium-nitrát
  • kálium-nitrát
  • karbamid

 

Szabályozott tápanyag-leadású nitrogén műtrágyák:

  • Substral műtrágya
  • Osmocote műtrágya

 

Foszfor

 

Nélkülözhetetlen makroelem, a fiatal növényi részekben jellemző. Elsősorban a telepítés után a csíranövény növekedési és fejlődési állapotában fontos.

Elősegíti a gyökérképződést, fejlődést és a bokrosodást. Foszforhiány esetén lassul a hajtásképzés, valamint a szár növekedési üteme.

Fontos, hogy a foszfátok olyan formában legyenek jelen, hogy a növények számára könnyen felvehetők legyenek. Foszfor műtrágyák: MAP, összetett (N:P:K) műtrágyák.

 

Kálium

 

Nélkülözhetetlen a növény növekedési és fejlődési szakaszaiban. A fiatal, növésben lévő hajtások nagy mennyiséget tartalmaznak belőle.

Tavasszal (március elején) nitrogéntúlsúlyos, ún. starter műtrágyát alkalmazzunk, mellyel megerősítjük a legyengült gyepet.

Ezután a nyári, vegetációs időszakban érdemes kéthavonta (május, július, szeptember) komplex műtrágya használni.

A tél beállta előtt váltani kell a műtrágyával, ilyenkor káliumhangsúlyos műtrágyát helyezzük előtérbe. Ez a kombináció ugyanis javítja a pázsit fagytűrő képességét.

 

A gyep tápanyagigénye:

  • Nitrogén: 10-25 g/m2/év
  • Foszfor: 7 g/m2/év
  • Kálium: 12 g/m2/év
  • Magnézium: 2 g/m2/év

Telepítés

 

A pázsittelepítés megfelelő ideje az ősz és a tavasz. Tavasszal az április-májusi időszakban, míg ősszel a szeptember-október közötti időszakban javasolt a telepítés.

 

Az alábbiakban néhány jellemző fűfélét mutatunk be:

  • Angol perje (Lolium perenne L.): Erősen magképző hajlamú fűféle. Ha hagyjuk teremni, akkor gyorsan talajt fog, ezért a talajerózió megakadályozásában fontos szerepet játszik. Zsombékosodásra hajlamos.
  • Cérnatippan (Agrostis capillaris): Rövid tarackokat fejlesztő, hosszú életű fűfaj. Mészben szegény, kötött talajú legelőkön fordul elő, telepített pázsitoknak is fontos alkotó faja.
  • Réti perje (Poa pratensis L.): Sűrű, földfelszín alatti tarackokat képező, masszív, évelő fűféle. Erős igénybevételű területekre ajánlott.
  • Tarackos tippan (Agrostis alba L.): Lassú fejlődésű, hosszú életű, tarackos fűféle. Főként öntözött területre ajánlott. A mély kaszálást jól tűri.
  • Vörös csenkesz (Festuca rubra L.): Kiváló minőségű évelő tarackos fűféle. Megfelelően intenzív locsolás mellett sportolásra is alkalmas pázsitot alkot.

 

A pázsittelepítés többféleképpen történhet

 

Magvetéssel

 

Ülepedett talajon, 100m2 területre 3-4kg fűmagot kell elvetni. Vetés után a területet óvatosan gereblyézzük, hengerezzük, majd permetszerűen öntözzük meg.

A fű a vetés után 10-20 nappal kezd intenzíven nőni. Az első nyírást a fű 10-12 cm-es magasságánál végezzük.

 

Gyepszőnyeg telepítéssel

 

Gyors módszer, mely erodált, heterogén domborzati viszonyok esetén is alkalmazható. A gyepszőnyeg általában 3-4 féle fűmagféléből nevelt pázsit.

Felszedéskor a nevelés helyén található tőzegből a gyökérzetnek megfelelő vastagságú földréteget is felszednek, amit a későbbi telepítés helyén leraknak, ezáltal gyengébb minőségű talajjal rendelkező területeken is telepíthető.

 

Hidrovetés

 

A hidrovetés egy olyan környezetbarát technológia, mely gyors, hatékony, valamint aránylag olcsó is. Lényege, hogy nem csak a fűmagot szórjuk ki a füvesíteni kívánt területre.

A „hidro” elnevezést onnan kapta, hogy ez a közeg vízzel át van itatva. A közeg a fűmag, tápanyag, mohásodás és eróziógátló anyag, valamint trágya, tőzeg és víz keverékéből áll.

Az elegy a talajra kerülve egységes réteget képez. Folyékony halmazállapota lehetővé teszi, hogy nagy teljesítményű szivattyúval locsoljuk szét az anyagot.

 

Ápolás

 

Öntözés

 

Szép és egészséges pázsit eléréséhez rendszeres öntözésre van szükség. Ez a tavaszi és az őszi időszakban heti 2-3-szori alkalmat jelent.

A nyári melegek megjelenésével a vízmennyiséget növelni kell. Az öntözés ideális időpontja a kora reggeli órákban van.

Az esti, illetve a tűző napon történő locsolás nem ajánlott, mert befülledést, valamint égést okozhat.

Az öntözés többféleképpen történhet. A legegyszerűbb módszer a kézzel történő öntözés, ez azonban időigényes, illetve nem egyenlő mennyiségben juttatja ki a vizet az adott területre.

Egy fokkal jobbnak mondhatóak az ún. bólogatós technikák, melyek részben automatizáltak.

A legkorszerűbbek a beépített öntözőrendszerek, melyek teljesen automatizáltak, és 100%-os fedettséget biztosítanak.

Az öntözéssel nem csupán a talajnedvességet kell pótolni, hanem meleg időben a légköri aszály csökkentését is szolgálja.

 

Kaszálás

 

Elősegíti a pázsit erősödését, sűrűsödését. A telepítés utáni első kaszálásnál fontos, hogy a fű ne legyen rövidebb, mint 8cm.

A továbbiakban ez a nagyság az öntözéstől függően 3,5-5cm. A keletkezett nyesedéket minden esetben el kell távolítani. Az év utolsó kaszálása a jó áttelelés miatt 8-10 cm-nél ne legyen rövidebb.

 

Szellőztetés

 

A talajfelszínen az elhalt növényi részek ún. filcréteget alkothatnak, melyek gátolják a megfelelő tápanyag-, víz-, és levegő-áramlást. Ennek következtében mohásodás alakulhat ki.

Ennek megelőzése érdekében érdemes gyepszellőztetést végezni, mely történhet kézzel (pl.: gereblye), illetve géppel.

 

A gyepszellőztetést kétféle időpontban végezhetjük:

  • márciustól októberig, gyakori-kis mélységű szellőztetéssel
  • tavasszal (márciustól májusig), illetve ősszel (augusztustól szeptemberig) alapos szellőztetéssel

Növényvédelem

 

A szép pázsit kialakulását több kártevő és kórokozó is akadályozhatja.

Telepítéskor főként a talajban előforduló rovar lárvák (pajor, drótféreg, stb.) gyenge kelést, a későbbiekben pedig foltszerű gyeppusztulást, illetve a vakondok betelepülését okozhatják.

(Ennek oka, hogy a vakondok a talajban lévő lárvákat és gilisztákat fogyasztják.) A pázsittelepítés után a vakond a kereskedelemben kapható rezgést keltő eszközökkel távol tartható.

Talajlakó kártevők ellen a telepítés előtt dazomet hatóanyagú készítményekkel (Basamid G) lehet védekezni. Foltszerű pusztulást a talajban élő gombák is okozhatnak, ilyen a csírapusztulást előidéző Fusarium.

Későbbiekben, kora tavasszal főleg a pangó vizes területeken a hópenész is megjelenhet. Pázsitban engedélyezett fungicid nincsen, de a gyep szakszerű ápolásával, trágyázásával sikeresen lehet védekezni ellenük.

A pázsitokban a gyomosodás nagy problémát okozhat. A gyomok főleg ritka, illetve hiányos gyepállományban jelennek meg.

 

A legjelentősebb gyomfajok a következők

 

Egyévesek:

  • Pirok ujjasmuhar
  • Veronikafélék
  • Árvacsalánfélék
  • Tyúkhúr

 

 

  • Pásztortáska
  • Gémorr
  • Gólyaorr

 

Évelők:

  • Gyermekláncfű

 

 

  • Kerekrepkény

 

 

  • Madársóska

 

 

  • Pimpófélék
  • Fehérhere

 

 

  • Komlós lucerna

 

 

  • Csillagpázsit

 

A pázsitok gyomirtása háromféleképpen történhet:

  • Csak mechanikai kezelés: a talajadottságokhoz alkalmazkodva egy- és kétszikű növények szelektálódnak ki (Extenzív művelés)
  • Fél intenzív művelés: bizonyos kétszikűek (gyermekláncfű, útifű) irtására irányul
  • Intenzív művelés: a kezelés minden kétszikű fajra vonatkozik

 

A mechanikai gondozás a fél intenzív, illetve intenzív művelés során sem elkerülhető.

A pázsitok gyomirtását már a telepítés előtt el kell kezdeni, olyan készítménnyel mely a fűmag csírázását nem gátolja. Ilyenek például a glifozát hatóanyagú gyomirtó

szerek, melyek az évelő gyomokat is elpusztítják.

A telepítés után a vegyszeres védekezés nagyon korlátozott, ilyenkor inkább mechanikai úton kell a gyomosodási problémákat megoldani.

Ebben az időszakban hormonhatású készítmény nem alkalmazható, esetleg a széleslevelű gyomok ellen a gyep 5-8 cm-es nagyságában Bromoxinil hatóanyagú készítmény (Bromotril 40 EC, Bromotril 25 SC, Mextrol B, Pardner, Sunflex 40 EC, Emblem) készítmény használható.

E szerek felhasználásához növényvédelmi végzettség szükséges.

 

Hatóanyag

Készítmény

Kategória

Érzékeny gyomok

Bromoxinil Bromotril 25 SC, Bromotril 40 EC, Mextrol B, Pardner

II.

magról kelő széleslevelű
2,4-D Dikamin 720 WSC, DMA-6, Esteron 60, Maton 600, Solution

I.

gyermekláncfű,fehérhere,

kerekrepkény, utifű

2,4-D+Dikamba+NPK Compo, LandscaperPro, Sierraform, Substral

III.

gyermekláncfű,fehérhere,

kerekrepkény, utifű

2,4-D+MCPA+MCPP-P

+Dikamba

Dicophar

III.

gyermekláncfű,fehérhere,

kerekrepkény, utifű

Dikamba Banvel 480 S, Candence 70 WG

I.

gyermekláncfű,fehérhere,

kerekrepkény, utifű

Diklórprop-P+Mekoprop-P Keroland L, Keroland WG

III.

gyermekláncfű,fehérhere,

kerekrepkény, utifű

Glifozát Amega, Boom Efekt, Clinic 480 SL, Dominator, Dominator Zöld, Fozát 480, Gladiator 480 SL, Glifosztár, Glyfos, Glyphogan480 SL, Hardflex 480 SL, Kapazin, Medallon Premium, Nasa 36, Roundup Bioaktív (Classic, Classic Plus, Forte, GC, Handy, Mega) Taifun 360, Total

III.

totális, telepítés előtt
Karfentrazon-etil Aurora 40 WG

I.

veronika, tyúkhúr
Karfentrazon-etil+Mekoprop-P Pázsitmester-1

III.

veronika, tyúkhúr, gyermekláncfű, fehérhere, kerek repkény, utifű
Klopiralid+Floraszulam+

Fluroxipir-meptil

Bofix Garden

II.

gyermekláncfű, tyúkhúr, madársóska, utifű
MCPA Agroxone 75, Mecaphar (750 SL), Mecomorn 750 SL, U-46 Plus 750 SL

I.

gyermekláncfű, kerekrepkény, fehérhere, utifű
Mekoprop-P+Dikamba+Ioxinil Gyom-Stop

III.

tyúkhúr, veronika,gyermekláncfű, fehérhere, komlós lucerna, utifű
Quinoklamin Mogeton 25 WP

I.

moha fajok
Tifenszulfuron-metil Refine 50 SX, Refine 75 DF

I.

pásztortáska, kerek repkény
Vasszulfát heptahidrát

+NPK

Sierraform, Substral

moha fajok
Vas+Nitrogén+Kén-trioxid

+Magnézium+

Magnézium-oxid+

Kálium+Kálium-oxid

Radistart Pázsit

moha fajok
Megjegyzés: Kategóriák:

I.

felsőfokú

II.

tanfolyam

III.

szabadforgalmazású

 

A szép pázsit kialakulását elsősorban a szakszerű telepítés és ápolás határozza meg. A felsorolt vegyszer használatok csupán kiegészítő eljárások.