fbpx

Újdonságok a gyakorlatban

Írta: Szerkesztőség - 2012 július 03.

A SZEGÁNA Kft. kínálatából az utóbbi években kiválaszt néhány érdekes új gépet, melyek munkáját szántóföldi mozgógépes bemutatón demonstrálja. Az idei bemutató június végén lesz, melyre minden kedves érdeklődőt szívesen várunk. A bemutató két helyszínen lesz megtartva, Törökszentmiklóson és Atalán.

Hogy milyen újdonságok lesznek munka közben megtekinthetőek?

A Dal-Bo SuperMax 3 az 1-ben szántóföldi kultivátor a gyár legújabb gépkombinációja.

A gép kifejezetten a minimális munkaművelet végző gazdálkodási módszer alapgépe, így energiatakarékosan, gazdaságosan lehet a talajművelést végezni.

A kombináció 2 sor erős lazítóból, 2 sor 520 mm-es tárcsasorból valamint egy iker „T” gyűrűs hengerből áll.

A lazító munkamélysége csapokkal alakítható 70-400 mm között, a kések pedig nyírócsapos biztosítással rendelkeznek.

A szögbe állított 520 mm-es csipkés tárcsák még nehezebb körülmények közt is kiválóan keverik a talajt, mindegyik tárcsalap egyenként 4 gumitönkön keresztül csatlakozik a vázhoz, így a kő elleni védelem is megoldott.

Az iker „T” gyűrűs henger átmérője 600 vagy 800 mm lehet, az iker kialakítás előnye, hogy a két henger tisztítja egymást, így nem ragad be olyan könnyen a henger.

Két féle munkaszélességben rendelhető a SuperMax, 2,5, illetve 3,0 m. A gyakorlati bemutatón várhatóan egy 3,0 m-es lesz megtekinthető, melynek min. vonóerő igénye kb. 250 LE.

 

 

Dal-Bo MaxiCut 600 késes henger. A hagyományos aktív hajtású szárzúzó munkáját lehet vele kiváltani és sokkal olcsóbban, gyorsabban végezni a szárzúzást.

A henger 610 x 7 mm-es acél hengertagokból áll, melyet tömeg növelés céljából folyadékkal fel lehet tölteni.

A hengertagokon 100 mm-es kések vannak, hengertagonként 15 db sorba felszerelve, így a teljes átmérő 810 mm, a szármaradványokat perig kb. 18 cm-es darabokra vágják a kések.

A MaxiCut munkasebessége 18-25 km/h, így egy 600-as géppel 1 óra alatt 10 ha kényelmesen lezúzható.

A nagy sebesség miatt a gép nedves, sáros talajon öntisztító a henger, lehet vele kényelmesen dolgozni, ráadásul a kombájn által letaposott szármaradványokat is tudja aprítani.

A gépből 2,0, 2,75, illetve 5,8 m munkaszélességű rendelhető. A bemutatón a legnagyobb lesz megtekinthető, mely 4.300 kg saját tömeggel (6.100 kg vízzel feltöltve) rendelkezik, vonóerő igénye pedig kb. 130 LE.

 

 

A Dal-Bo Dinco 300 szántóföldi kultivátor két kapasorral, majd talajfelszín egyengető tárcsasorral majd végül egy hengersorral rendelkezik.

Elöl, a 7 széles lúdtalpkapa teljes keresztmetszetben átdolgozza a talajt, munkamélysége maximum 20 cm lehet.

A kapák védelme lehet nyírócsapos vagy hidraulikus. A váz 80 cm-es hasmagassággal rendelkezik, és 100 x 100 x 6 mm-es szelvényekből épül fel.

A talajmunka lezárását végző henger „T” gyűrűs vagy pálcás kialakítású lehet. A bemutatón nyírócsapos kővédelemmel ellátott gép lesz „T” gyűrűs hengerrel, 1.010 kg-os saját tömeggel, 120-140 LE teljesítmény igénnyel.

JYMPA DSM 5 nyírócsapos késbiztosítással, dupla hengersoros elmunkálóval. A JYMPA altalajlazítók eddig fix késes kialakításban, 2 évvel ezelőttől pedig hidraulikus késbiztosítással voltak elérhetőek.

A gyár a felhasználói igényekre válaszul elkészítette a nyírócsapos kővédelemmel ellátott lazítót a JYMPA-tól megszokott erős, robosztus kivitelben.

A sorozat 3, 5 és 7 késes kivitelben készül, kb. 50 cm-es munkamélység érhető el vele.

Az új két tagú hengersor szebb munkát végez, jobban aprítja a rögöket. A gép teljesítményigénye kb. 140-160 LE.

 

 

Amennyiben a gépek felkeltették érdeklődésüket, és szeretnék a gépeinket megtekinteni munka közben, kérem, jelezzék részvételi szándékukat kollégáinknál:

 

Törökszentmiklós – Ádám Tamás -30/445-7599

Atala – Pandúr László – 30/383-7851

vagy e-mailen: [email protected]

és tájékoztatjuk a pontos időpontról és helyszínről.

www.szegana.hu