fbpx

Pioneer Portfolió Farm Jánoshalmán

Írta: Szerkesztőség - 2011 november 16.

2011. szept.16.-án Jánoshalmán a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. szervezésében szakmai találkozót tartottak a környékbeli gazdáknak. A találkozónak az Agroprodukt Kft? a Pioneer Portfolió Farmja – adott otthont. A két cég között több mint 10 éve áll fent jól működő partneri kapcsolat. Az agronómiai kísérletek és a kukoricahibrid fajtasor mellett a Dupont növényvédelmi, és a Genezis által bemutatott tápanyag-ellátási technológiák is nagy hangsúlyt kaptak.

A bemutató fontosságát mutatta, hogy azon részt vett Tímár Béla a Pioneer magyarországi és szlovákiai értékesítési igazgatója és dr. Piukovics László a Pioneer olajos növények kelet-európai igazgatója is.

Tímár Béla beszámolt róla, hogy a 2 éve indult Portfólió Farm program keretében – melyben a cég a Dupont-tal és a Genezissel közösen vesz részt – az idén az országban 15 helyen voltak hibrid, tápanyag-ellátási, tőszám és vetésidő kísérletek, így a gazdák a saját gazdálkodási körzetükben értesülhetnek a cég legújabb kutatási eredményeiről.

 

A Pioneer a biztonságot, kiszámíthatóságot és megbízhatóságot tartja szem előtt,ezért is volt a 2011-ben is stabil piacvezető pozícióban.

Az PR37N01 kukorica hibridjük vetésterülete meghaladta a 90 ezer ha-t, ezzel a legnagyobb területen termesztett magyarországi hibrid.

A Pioneer Szarvasi hibridüzeme, a világ legnagyobb vetőmagüzeme, amely mellett Hódmezővásárhelyen helyezkedik el a világ egyik legnagyobb kísérleti állomása is.

A cég a stressz- és aszálytolerancia nemesítést tartja elsődlegesnek.

2006-tólaz Express Sun programjukkal élen járnak a napraforgó gyomirtásban is.

A gyomirtási paletta tovább szélesedett, mert idei évtől megnyíló ClearField programjuk a repce gyomszabályozásában nyit új perspektívákat.

AGMO botrányban a Pioneer álláspontja egyértelmű, a szabályokat minden termékére szigorúan betartja.

A vetőmagokat évek óta többlépcsős teszteknek vetik alá,igénybe véve az Európai akkreditált laborhálózatot, az Magyarország MGSZH laborjait,illetve a cég saját laborjait is.

Az általuk forgalomba hozott vetőmagtételek bizonyítottan GMO mentesek voltak, az ezt cáfoló MGSZH határozatokat nem fogadták el, és jogi útra terelték az ügyet.

Mivel a gazdák érdekeit kiemelten kezelik, ezért a bírósági eljárástól függetlenül, valamennyi érintett termelőt kártalanítottak.

A korrekt magatartásnak köszönhetően a repce értékesítési szezon végén jól látszik a töretlen bizalom, ami a termelők és a cég között fennáll.

Ennek is köszönhető, hogy további piacbővülés tudott a cég elérni.

 

Növényvédelem

Rácz Attila a Dupont területi képviselője elmondta, hogy a cég a kukorica gyomirtási technológia teljes megújulását tervezi 2012-ben.

A technológia három vezérhajója az Arigo, a Principal Plusz és a Principal Plusz Gold lesz.

Az Arigo a már jól ismert mezotrion hatóanyagot takarja, a Principal Plusz a Principalban már megismert nikoszulfuront és rimszulfuront egészíti kidikambával, a Principal Plusz Gold csomagban pedig 5 hatóanyag veszi fel a harcot a kukorica valamennyi egy- és kétszikű, magról kelő és évelő gyomnövénye ellen.

 

 

z Arigot 4 ha-os, a Principal Pluszt 1 ha-os a Principal Plusz Goldcsomagot pedig 10 ha-os csomagban kívánják jövőre forgalomba hozni.

Természetesen a tapadást elősegítő Trend mindegyikhez továbbra is ingyen jár.

A napraforgóban a cég már évek óta homozigóta Express toleranciát tartalmazóhibrideket dob piacra.

A jól ismert gombalőszeres csomag az Alert Sun mellett jövőre megjelenik az Acanto Sun csomag is, amely egy 4. generációs strobinurint tartalmaz, így valamennyi napraforgó károsító gomba ellen megoldást jelenthet.

A repcében 3-4 év óta minden évben technológiai újdonsággal, újítással állt elő a cég, hamarosan a szulfonil-urea rezisztens repce hibridek bevezetése is várható.

A fungicidek közül repcében a fuzilazol tartalmú Alert Solo regulátor hatását kell kiemelni.

Az indoxakarb hatóanyag-tartalmú Avaunt szőlő és almatermésűek mellett repcében is engedélyezve lett repce fénybogár ellen.

A készítmény nagy előnye, hogy kíméli a hasznos élő szervezeteket.

Kukoricában a kukoricabogár és a kukoricamoly ellen három készítményt is kínál a cég a Stuartot,az Avountot és a Coragent.

Bodó Péter a kukorica gyomirtási technológiával kapcsolatban elmondta, hogy a bármennyire is közkedvelt a csak rimszulfuron hatóanyagú Titus, tartamhatás hiányában a cég kifuttatja, és a korábbiakban bemutatott készítményekre helyezi a hangsúlyt.

Mivel a Principalban a nikoszulfuron mellett a rimszulfuron is megtalálható, a termelőknek továbbra is rendelkezésre áll a hatóanyag.

 

Pioneer hibridek

Szabó István területi képviselő kiemelte, hogy a Szarvasi vetőmagüzem másfél millió ha-t lát el jó minőségű kukorica vetőmaggal, emellett közelében,Hódmezővásárhelyen található a kukoricanemesítő állomás is.

Az aszályos térség a garancia az új hibridek hatékony stressz- és aszálytűrő képességének kialakítására.

A korai FAO 300-as hibridek közül a PR38A79 és a P9578 került bemutatásra.

A FAO300-as éréscsoport végén a PR37N01és a P9494 szerepelt kiválóan, annak ellenére, hogy a területen az egész vegetációban csak 293 mm csapadék hullott.

AFAO 400-as éréscsoportból a melegkedvelő PR37F73, illetve a PR36V52 és aPR36V74 hibridek mutattak egyaránt kiemelkedő terméseredményeket.

 

Tápanyag utánpótlás

Karika András üzletkötő és szaktanácsadó a Nitrogénművek Zrt. képviseletében felhívta a figyelmet, hogy 80 éves évfordulót ünnepel a cég, 1931-ben kezdődött a pétisógyártása.

A kerek évforduló alkalmából készült egy 12 perces film is a gyártörténetéről, jelenéről és a várható fejlesztésekről.

Az üzemben naponta 1200 t ammóniát állítanak elő.

Ennek 1/3-át 2007 óta Európa legnagyobb és legkorszerűbb salétromsav üzeme használja fel.

2009-től a Genezis partnerhálózaton keresztül a cég szilárd-, folyékony-, alap-, fej- és lombtrágyákat, pétisót, ammónium nitrátot, karbamidot, mikromidot, nitrosolt, kalcinolt és NPK műtrágyákat forgalmaz.

A termékek hazánkban és a környezőországokban egyaránt népszerűek.

Az üzem további 400 ezer t kapacitásbővítést tervez.

A Genezis a 40 éves országos műtrágyázási tartamkísérleteket folytatja tovább.

AMÉM NAK rendszerrel szemben a sokkal harmonikusabb tápanyagellátást lehetővé tehető költség- és környezetkímélő ProPlanta műtrágyázási szaktanácsadói rendszeralapján határozzák meg a szükséges tápanyag mennyiségét.

A harmonikus tápanyagellátás mellett fontos a műtrágya fizikai félesége is.

Nem javasolt az egyes műtrágyákat házilag keverni, mert az eltérő szemcseméret miatt a műtrágyaszóró más-más távolságokra juttatja el azokat.

Célszerű inkább gyárilag kompaktált műtrágyákat választani.

 

Felhívta a figyelmet, hogy mivel a kukorica káliumigényes növény, ezért az általánosan használt 3 x 15-ös NPK nem képes fedezni igényeit, gyakran káliumhiányban szenved.

A foszfortartalmú műtrágyák foszfor-oldékonyságában is vannak különbségek, a szuperfoszfát műtrágyáknál vannak jobbak.

A Genezis NPK műtrágyák ammónium-foszfát tartalmúak, amelyek vízoldékonysága 95%-os.

A foszfor nagyobbik hányada kötött formában van a talajban, ezért a jó foszfor ellátottság mellett is célszerű minden évben valamennyi foszfort kijuttatni.

Ez megvalósulhat lombtrágyákkal is, mert a foszfor 26-szor hatékonyabban szívódik fel levélen át, mint a gyökérzónából.

A mikroelemek közül gyakran a cink limitáló tényezőként lép fel.

Talajaink nagyobb hányada cinkhiányos, és ahol van elegendő, ott is a jó foszforellátottság gátolja a felvehetőségét.

Az 500 ppm feletti foszfortartalom 3 ppm cink felvehetőségét is képes blokkolni.

9-10 t feletti hozamok megfelelő cinkellátottság nélkül elképzelhetetlenek.

Közismert,hogy a nitrogén jól mozog a talajban, így mindenütt, de nitrátérzékeny területeken különösen fontos a többszöri osztott kijuttatása.

Hatékony tápanyag-gazdálkodás csak a talaj tápanyag tartalmának pontos ismeretében valósítható meg, ezért ajánlott az öt évenkénti talajmintavétel.

Csak ennek birtokában biztosítható a harmonikus tápanyagellátás és a nagy termés.

 

Dr.Mikó Péter