fbpx

Pocokinvázió: fagyállós mag helyett itt az eseti engedély

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 07.

Szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Nébih, nehogy terjedjenek az illegális módszerek. Fokozódik a pocokinvázió.

 

Jönnek a pockok, jött az engedély

A rendkívül enyhe novemberi-decemberi hetekben ismét jelentősen elszaporodtak a mezei pockok a szántóföldeken, és máris komoly károkat okoznak a növényállományokban. A Nébih szakemberei nemrég jelentették: bár nyilván mindenki tudatában van, hogy szükség van a védekezésre, ugyanakkor a kockázat minimalizálása érdekében a gyérítés csak szabályszerűen végezhető.

A hatékony védekezés érdekében a Nébih szükséghelyzeti engedélyt adott egy klórfacinon hatóanyagú készítmény használatára. A szer – a megfelelő kockázatcsökkentő intézkedések betartásával – biztonságosan használható mezei pocok ellen.

 

pocokinvazio

 

A házi méreg árt és büntetendő

Minderre azért szükséges felhívni a figyelmet, mert – a Nébih tapasztalatai szerint – a házi és egyéb illegális módszerek egyrészt veszélyt jelentenek a környezetre, madarakra, vadakra. Másrészt nem is olyan hatékonyak, mint a célzott, engedélyezett szerek.

Például a (a brodifakum-tartalmú) háztartási patkányirtóról sokan nem tudják, hogy szántóföldeken nem, kizárólag zárt térben használható. A házi készítésű csalétek (például fagyállóval vagy más méreggel kevert gabonaszem, csalétek) kihelyezése is sokkal veszélyesebbek a vadakra, madarakra, mint az engedélyezett klórfacinon hatóanyag (így a házi csalétkek alkalmazása súlyos jogszabálysértésnek minősül). És a hatékonyságuk is jóval kisebb.

 

pocokinvazio
Csak engedélyezett módon gyérítsük! (Fotó: Horizont Média/archív)

 

Van eszköz, lehet környezetkímélően

Az említett szükséghelyzeti engedélyes készítmény hatásmódjában és hatékonyságával megegyezik a brodifakum-hatóanyaggal. Emiatt a Nébih nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy sem haszna, sem értelme nincs a háztartási patkányirtók szántóföldi felhasználásának. Viszont fontos és közös érdekünk a természeti környezet óvása.