fbpx

A figyelemreméltó sárgarépa

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 20.

A sárgarépa legnagyobb értékét magas (béta) karotin tartalma adja. Érdemes azonban odafigyelni arra, hogy sok más zöldséggel ellentétben sokkal táplálóbb főve, mint nyersen. Az alábbi ötlet segítségével pedig kiskertünkben magunk is könnyedén termeszthetjük ezt a szupernövényt.

 

Hazánkba Tessedik Sámuel hozta

A sárgarépa Európában őshonos, mintegy 4000 éves kultúrnövény. Már az ókori görögök és a rómaiak is termesztették, a késő római időben pedig nemesítették is.

Hazánkban 1790 körül Tessedik Sámuel vetette először. Az általa behozott fajta a ma is legnépszerűbb burgundi volt, amely a franciaországi Bourgogne tartományról kapta nevét.

 

Főzve sokkal táplálóbb

Az α- és β-karotin alkotja a karotinok 90-95%-át, ami a sárgarépa narancssárga színéért felelős. A sárgarépában lévő karotin mennyisége azonban fajtafüggő.

A sárgarépában 100 g ehető részre vonatkoztatva 1 g fehérje, valamint 9 mg C-vitamin is található. A sárgarépa édes ízét pedig a benne lévő di- (szacharóz) és monoszacharidok (glükóz és fruktóz) határozzák meg. Meglehetősen magas a cukortartalma (mintegy 6%), ami körülbelül a szamócáéval megegyező. Ezek kívül nagy mennyiségű B1-, B2-, B6- és B12-vitamint tartalmaz.

Érdemes azonban odafigyelni arra, hogy a sárgarépa – a legtöbb zöldséggel ellentétben – sokkal táplálóbb főve, mint nyersen fogyasztva. Ennek a vastag sejtfal az oka, olvasható az ökoroom oldalán. A szervezet a nyers répa esetében a β-karotin tartalmának csak 25%-t tudja hasznosítani. Ugyanakkor főzve a sejtfalak károsodása és az ételben jelen lévő zsírok miatt több mint a fele hasznosulhat.

 

 

Sárgarépa termesztése

Bizonyos sárgarépa fajták nyár közepéig is vethetők. A megvásárolt magokat helyezzük egy sűrűszövésű lenvászonzsákba. Ügyeljünk arra, hogy a zsákot ne tömjük túl, legyen elég szabad hely.

Ezután ássunk egy 25-30 centiméteres gödröt, s a zsákot helyezzük bele, majd fedjük be földdel. Várjunk nagyjából 10-12 napot, ássuk ki, ha minden jó, akkor látni fogjuk, hogy a magok kicsíráztak.

A 10-12 napon keresztül öntözzük minden nap, hogy elérjük a megfelelő nedvességet. Ezután a magokat öntsük egy edénybe, és szórjuk meg kukoricakeményítővel: így nem tapadnak kezeinkhez.

Ezután nincs más dolgunk, mint egyesével elültetni az így kapott magokat, borítsuk be földdel, és három nap múlva már látni fogjuk az első kibújó hajtásokat.