fbpx

PSM-676 CS – a hatékony és takarékos megoldás

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 19.

Napraforgó-betakarítás és szárzúzás hatsoros, összecsukható adapterrel

A napraforgó-betakarításban jól ismert, az Optigép Kft. által kifejlesztett rázótálcás rendszerű betakarítóadapterek már a világ minden táján bizonyították, hogy minimális veszteséggel tudják betakarítani a megtermelt terményt. Csaknem három évtizedes történelmük során az igényeknek megfelelően a technológiai, talaj- és környezetvédelmi, közlekedési és munkaerő-elérhetőségi szempontok figyelembe vételével

– fix vázú betakarítóadapter,

– összecsukható vázú betakarítóadapter,

– fix vázú, szárzúzós betakarítóadapter, és

– összecsukható vázú, szárzúzós betakarítóadapter kiviteleket fejlesztettünk ki.

A szárzúzós gépek a hatékony betakarítás mellett képesek a tarlón maradó szármaradványok további talajmunkákat megkönnyítő összezúzására, miközben az erőgépeket is megóvják a hosszú napraforgószárak okozta károsodásoktól (gumiabroncs-kiszúrás, hűtőátszúródás, vezetékek letépése stb.).

A PSM típusú, szárzúzóval szerelt napraforgó-adaptercsalád legújabb tagja a 6-soros, összecsukható kivitel PSM-676 CS típusjellel. Ez az adapter kisebb teljesítményű kombájnokhoz ad megoldást, hogy szárzúzós géppel is könnyen és biztonságosan lehessen közlekedni a táblák közötti átállás során.

A PSM-676 CS aratószerkezetében a füles láncok által az ellenkéses forgókéshez kísért szár elvágása után a napraforgófej közvetlenül vagy a rázótálcákról hátrajutva kerül az összehordócsigához. A fej leválasztása után a csigavályú alatt elhelyezett zúzóegységek forgókései kb. 10-20 cm-re a talajtól elvágják a szárat, és további vágásokkal szétzúzzák azt. A zúzóegységeket a rájuk épített hidromotorok hajtják. Ezekhez az adapterbe komplett hidraulikus körök vannak beépítve, így a kombájntól csak kardántengely kell a meghajtáshoz. A zúzóegységek a vágószerkezethez képest le-fel állíthatóak annak érdekében, hogy magasabb állománynál is a lehető legalacsonyabb tarló maradjon, illetve az adaptert teljesen leengedve, a zúzóegységeket behúzva a csigavályú alá dőlt állomány is betakarítható legyen. A szárzúzás után visszamaradó csonkok a kombájn gumiabroncsait koncentráltan károsíthatják, de az adapterekhez rendelhető szártaposó segítségével ez a probléma is kiküszöbölhető.

Összecsukott állapotban a gép szélessége 3600 mm, így a kombájnnal együtt a földutakon jól szállítható.

A PSM-676 CS adapter használata során a szárzúzó kb. 1 literrel növeli meg a kombájn hektáronkénti tüzelőanyag-fogyasztását, ami elenyésző a külön szárzúzás, illetve az erőgépek esetleges károsodásának javítási költségeihez viszonyítva.

www.optigep.hu