fbpx

Nagyot repül a pulyka Oroszországban

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 15.

Elszabadul a piac, minden rohamosan nő: az export, a fogyasztás, a termelés, méghozzá hatalmas mértékben. Elég volt egyetlen év a pulyka-piaci növekedéshez.

 

Nő a kivitel, nullára esik a bevitel

Az Agrifood Strategies orosz mezőgazdasági tanácsadó ügynökség közlése szerint az orosz pulykahús-termelés, az -export és a -fogyasztás a nehéz gazdasági helyzet és a karanténkorlátozások ellenére is robbanásszerűen nő. Tavaly a termelés csaknem 330 ezer tonna volt, ami 21 százalékkal több, mint 2019-ben. A kereskedelmi célú pulykatermelők bevétele meghaladta az 50 milliárd rubelt (700 millió USD). Ezzel párhuzamosan természetesen folyamatosan nullára csökken az import. Már tavaly több mint félszeresére esett vissza (előzetes adatok szerint 4700-ról 3100 tonnára. Igaz, ebben benne vannak globális hatások, az import pulykahús 30 százalékos drágulása, amit pedig a rubel leértékelése generál.

 

pulyka

Illusztráció: Horizont Média/archív

 

Óriásira hizlalják

A növekedést döntően az iparág vezető szereplői dominálták. Tavaly a Damate Group, Oroszország legnagyobb pulykavállalata bő 151 ezer tonnát termelt. Emellett vertikális integrációval, illetve a volt Evrodon létesítmény bérbeadásával és helyreállításával tudta jelentősen növelni a termelést. (Az Evrodon évi 9 millió keltetőtojásos kapacitásra képes.) A brojlergazdaságok második ütemének elindításával és a Tambov pulykák feldolgozó komplexumának korszerűsítésével a Cherkizovo Group ugyancsak nagy mértékben (negyedévente 39,5 ezerről csaknem 50 ezer tonnára növelte a termelését.

 

A logisztika is segíti

Ám nemcsak a termelés és a hazai fogyasztás, hanem az export is jelentősen nőtt. Tavaly Oroszország lett Kína harmadik legnagyobb pulykahús-beszállítója, több mint 8 százalékos piaci részesedéssel (csak az USA és Chile szállított többet). A Kínába irányuló szállítmányok robbanásszerű növekedése mellett az alacsony értékű pulykatermékek Afrikába és a FÁK piacaira jutottak. A prémium orosz pulykamellhús és a csontozatlan combok versenyképesebbé válnak, különösen a Közel-Keleten. Emellett az exportot új logisztikai útvonalak megnyitása is támogatta (Ázsiába vasúton és tengeren keresztül Vlagyivosztok, Európa határán pedig a Fekete-tenger Novoroszijszk kikötőjén keresztül). Ez lehetővé tette a rakomány szállítási idejének csökkentését a szentpétervári kikötőből érkező 40-55 napról 14-35 napra. Mindezzel az orosz pulykaexport a 3508 tonnás előzetes becslések szerint tavaly majdnem megháromszorozódott, és a kivitel értéke 6,5 millióról 15 millióra nőtt.