fbpx

Jó lehetőség az akvakultúra a haltenyésztők számára

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 06.

Egyre nagyobb szerepet játszik a világ lakosságának állatifehérje-ellátásában a hal. Az OTP Agrár szakértői úgy vélik, hogy a fenntarthatatlan halászati tendenciák és a természetes halállomány csökkenése nyomán felértékelődik az akvakultúra, vagyis a tengeri és édesvízi élőlények kontrollált körülmények közötti tenyésztésének szerepe. Sőt, meglátásuk szerint a mesterséges tengeri és édesvízi halszaporításban új innovációs hullám kezdődött.

jó lehetőség

A haltenyésztés új kihívásaihoz az Európai Uniónak és Magyarországnak is alkalmazkodnia kell. Az uniós támogatási lehetőségek ellenére ugyanis az ágazat szereplőinek nagy része a 2000-es években „elkényelmesedett” és elhanyagolta a fejlesztéseket. Emiatt az alkalmazott termeléstechnológia sok esetben nem érte el az 1970-es évek szintjét sem, leépült az ágazati innováció.

Az OTP Agrár szakértői szerint elengedhetetlen a tógazdasági halhús termelés korszerűsítése, gazdasági lehetőség azonban elsősorban az intenzív üzemi haltermelésben látható. Ez utóbbi esetében csak a legmodernebb üzemet szabad megépíteni, mégpedig akkora méretben, hogy a vállalkozás az európai piacokon is rendszeresen meg tudjon jelenni termékeivel. Ehhez nagyjából évi 2 ezer tonnányi árut kellene az adott társaságnak termelnie, ami hosszútávon biztosíthatná a versenyképességét. Emellett gazdaságos lehet egy olyan kisebb haltermelő üzem is, amely csak a helyi piacot szolgálja ki.

Az intenzív üzemi haltermelés terén viszont komoly kockázatot jelent a képzett szakemberek hiánya, mivel a terület sokkal nagyobb szaktudást igényel a tógazdasági haltermelésnél. Jelenleg hazánkban kevés olyan szakember található, aki rendelkezik azzal a képzettséggel, ami egy intenzív rendszer üzemeltetéséhez szükséges.