fbpx

A Saatbau Linz Hungária Kft. búzafajtái a minőségi búzatermesztők részére

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 14.

A Saatbau Linz Hungária Kft. a Saatbau Linz osztrák piacvezető nemesítő és vetőmag forgalmazó cég magyarországi leányvállalata. Őszi búza fajtaválasztékunk a már köztermesztésben, első sorban a KITE Zrt. kizárólagos fajtaképviseletében álló fajtákon kívül az Antonius és Vulcanus fajtákkal bővül.

Az Antonius az osztrák piacon szereplő fajták között az egyetlen 8-as, legmagasabb minőségi kategóriájú prémiumfajta. Kiemelkedően magas a HL-súlya a fehérje- és a sikértartalma. Az olasz és szlovén felvásárlók keresett és kedvelt áruja. Azon termelők figyelmébe ajánljuk, akik tudatosan a prémium minőséget célozzák meg és az ehhez szükséges technológiát hozzá rendelik a fajta igényeihez, úgy is mondhatnánk a prémiumtermelők. Tudom, sokan meg fognak mosolyogni ezért, de akkor is leírom, aki Antonius termelésére adja a fejét, az szeresse a búzát! Akarjon neki mindent megadni, amit és ahogy megkíván, meg fogja hálálni.

Az Antonius sikeres termesztéséhez három döntően fontos technológiai elemet szeretnék kiemelni.

1. Az ajánlott vetőmag mennyiség 180-200 kg/ha.

Ne vessük sűrűre. Bár szeretnénk minél több vetőmagot eladni, fontos, hogy ne legyen túl sűrű, túl buja állomány. A fajtáink jelentős része szinte szög állapotban telel át, ami azoknak a gazdáknak riasztó lehet, akik még nem ismerik ezt a növekedési típust.

Nem kell megijedni, tavasszal annál erőteljesebb, szinte zsombék szerű bokrosodásnak indulnak a növények. A túl buja állomány nem csak megdőléshez vezethet, de a termésmennyiség és a minőség rovására is mehet. Azt azonban fontos kiemelni, hogy az Antonius az egyik legerősebb szárú búza, ami a magyar piacon előfordul. Regulátor alkalmazása csak a legintenzívebb körülmények között szükséges. Az Antoniusnak olyan jó a szárszilárdsága, hogy megdőlt Antoniust még a legszelesebb vidéken sem lehetett látni. Néhány termelőnk még a szalmáját is értékesíti energetikai célú felhasználásra. Igaz a kombájnosok szóvá szokták tenni, hogy próbára teszi a gépet. A vetőmag mennyiségén megkésett vetés esetén ajánlatos emelni 10%-ot. Bár az optimális vetésidő okt. 5-20-ig tart, az Antonius még december első napjaiban is el lehet vetni. Télállósága nagyon jó, kifagyást 4 éve, amióta Magyarországon termeljük, még nem tapasztaltunk.

2. Akkor adjunk neki enni, amikor éhes!

A magyar köztermelési gyakorlatból ezek a ponton van a leglényegesebb eltérés. Sikeres termesztésének kulcskérdése a megfelelő mennyiségű, megfelelő időben, osztottan kijuttatott tápanyag. Abból, hogy ősszel még kicsi a növény következik, hogy N-műtrágyát szinte alig, netán nem is szükséges kijuttatni. Annál fontosabb viszont tavasszal, először a bokrosodáskor, aztán szárbaszökéskor és végül a minőség biztosítása érdekében kalászhányáskor kellő mennyiségű N-t kijuttatni. Általános ajánlatként bokrosodáskor 40-60 kg, szárba induláskor 30-60 kg, kalászhányáskor, minőség biztosításra 40-70 kg N hatóanyag kijuttatása javasolt. E nélkül magas termést és jó minőséget nem lehet tőle elvárni. Ellenben olyan esetben, ahogy az idei szélsőséges évjárat is mutatta 14-16% körüli fehérjetartalom 34-40%-os sikér és 5-6 tonnás stabil termésátlagok születtek.

Itt utalnék arra, hogy fajtáinkat gyakran éri az a vád, hogy termőképességük alacsonyabb, mint első sorban a hazai nemesítésű búzáé. Ebben a kérdésben fontos kiemelni és megjegyezni az előbb említett tápanyag-ellátási útmutatás betartását. Hiába adunk ki ősszel N-t, ha a növény, akkor még olyan pici, hogy nem tudja felvenni, amikor meg szükség lenne rá, akkor meg nem kap. Ezzel a nehézséggel a fajtaminősítés során is gyakran meg kell küzdenünk, hiszen a kísérleti gyakorlat sem igazodik és igazodhat a mi fajtáink igényeihez, de egy nem teljesen pontos vélemény kialakításában közrejátszik. Ezen fajtáink esetében mi a minőséget helyezzük előtérbe, mint ahogy azt is kiemeljük, hogy első sorban a jó csapadékellátottságú területekre ajánljuk. Ezzel viszont összefügg az a tulajdonságuk, hogy magas esésszámuk messze 300 felettiek és magas esésszámukat csapadékos nyáron is tovább tartják. Nem a végtelenségig, de tovább, mint 1 héttel.

3. És végül fontos kiemelni az Antonius fusarium ellenállóságát.

2010-ben a fusarium nem csak minőségrontó tényező volt, de terméstizedelő hatása is volt. Annyira, hogy sok, helyen le sem aratták a termést, mert nem volt mit learatni, a totális megsemmisülésig is elmehetett a helyzet. Nagyon látványos volt a sok fajtabemutató esetén megfigyelni, hogy az ellenállóbb fajták a sok sajnálatosan tönkre ment fajta mellett mennyire vonzották magukhoz a látogatókat. Szerencsénkre az Antonius minden esetben ezek között volt. Az Antonius fusarium ellenállósága kiváló, ennek ellenére a fusárium ellen, főleg csapadékos évjárat esetén a védekezést célszerű betervezni. Ebben pedig nagyon fontos a kijuttatott szer, a kijuttatás időpontjának – virágzáskor – és a kijuttatás módjának helyes megválasztása, amit nem lehet túlhangsúlyozni. Ennek fontosságát mutatja az idei vetőmaghelyzet is, hiszen maga a Vetőmag Terméktanács is katasztrofálisnak minősíti a helyzetet. Az Antonius vélhetően ebben is kiválót teljesít, az eddigi előzetes vizsgálatok alapján egyetlen vetőmag tételünkben sincs fusarium probléma és bőven 90% feletti csíraeredményeink vannak. Ezen a ponton fel kell hívni figyelmet a fémzárolt, jó minőségű vetőmag fontosságára. Nem csak erkölcsi szempontból, hanem közös érdekből is. Mert az Antonius eddigi sikere annak is köszönhető, hogy jó gazdák kezében van, akik nagyrészt fémzárolt, ellenőrzött magot használtak, hiszen a fajta még nem volt elterjedt és a vetőmag szaporítást igyekeztünk a valós igényekhez igazítani. Így aztán még nem is romlott le annyira. Remélhetőleg az idei év tragédiáiból okulva többen meggondolják a visszafogott- és fekete szaporításokból származó mag elvetését. Az Antoniust 4 éve termesztjük évről évre növekvő területen. Bár még csak 7-8 ezer ha-t ért el a vetésterülete, egyre több gazdálkodó bizalmát nyerte el. 2010-ben 5 tonna körüli terméseredményeket produkált és tonnánként 38-50 ezer Ft-ért zömében, 45e Ft-ért sikerült a gazdálkodóknak értékesíteniük. Azt hiszem az idei évben ez sikernek nevezhető.

Próbálja ki Ön is! Ha Antoniust vet, a magERŐ Önnel lesz!

Nagyüzemi tesztelés alatt álló új bőtermő javító búzánk a Vulcanus

Egy forró tipp: A Vulcanus egy új minőségi búza, aminek termése egy új színvonalat jelent ebben a kategóriában. Magas termés Magyarországon tesztelés alatt lévő, Ausztriában javító búzák között 3 év állagában a legmagasabb termést hozó fajta. 11% terméstöbblet a Capoval és 6% terméstöbblet a Ludwiggal szemben. A Vulcanus a korai kalászlásával és érésével a szárazabb termőhelyekhez is jól alkalmazkodó fajta. Lisztharmatra és barnarozsdára nagyon jól ellenáll. Magas sütőipari minőség: a Vulcanusnak magas a Hl tömege, bár ezerszemtömege viszonylag alacsonyabb. Nagyon jó lisztkihozatalú fajta. Igen kiváló farinogamm értékeket mutat. 3 tulajdonságban a legjobb (1) minősítést kapta. Legjobb energia, legjobb tészta stabilitás és a legjobb tésztaminőségi értékben.

A siker záloga a fegyelmezett technológia, melynek rendkívül fontos elemei a következők:

1. Nem szabad sűrűre vetni

Ajánlott vetőmag mennyiség 180-200 kg. Optimális vetésidő okt. 5-20, de még a megkésett vetést is jól tolerálják. December első napjaiban is lehetséges a kivetésük. Ilyenkor a vetőmag mennyiséget 10%-al meg kell növelni. Télállóságuk kiváló, kifagyást az Antonius 4 éve tartó köztermesztése óta nem tapasztaltunk.

2. Osztott tápanyag(N) kijuttatás

A megfelelő mennyiségű és a megfelelő időben kijutatott tápanyag a siker egyik legfontosabb feltétele. Ezek a búzák szinte szög állapotban telelnek át, de ettől nem kell megijedni. Tavasszal viszont zsombék szerű bokrosodásba kezdenek. Ezzel függ össze, hogy ősszel kevés N-t kell kijuttatni, tavasszal viszont megosztva a növény élettani igényeihez igazítottan többet. Általános ajánlásként: bokrosodáskor 40-60 kg, szárba szökéskor 30-60 kg, kalászhányáshoz a minőség biztosítására 40-70 kg N hatóanyagot kell kijuttatni. E nélkül jó termést és magas minőséget nem lehet várni. Önmagában a fajta tudása nem elég, kell hozzá a gondos, jó gazda.

3. És a növényvédelem

Lisztharmatra, kalászfusariumra ellenállóságuk kiemelkedően magas. Lisztharmat ellen védekezni általában nem szükséges, a minimálisan jelentkező tüneteket kinövi. Buja állományok, esős évjárat és a biztonságos termésminőség érdekében fusarium elleni védekezés ajánlatos. Fontos a megfelelő hatékonyságú szer kiválasztása, a megfelelő időben – virágzáskor- való kijuttatása. A legtöbb hatástalan vagy nem kielégítő kezelés a helytelen időzítés miatt fordul elő. És fontos a megfelelő kijuttatás, vagyis a megfelelő permetszer- borítottságot biztosító technika alkalmazása. Fajtától függetlenül a fémzárolt, ellenőrzött biztos származású és minőségű vetőmag vetése. Nem csodálkozhatunk a 2010-es év drámaian magas fusarium fertőzöttségén, ha figyelembe vesszük a hihetetlen méreteket öltött utánvetést és nem hivatalos fémzárolatlan mag vetését. Még akkor, sem ha ez csak a fusariumfertőzés egyik összetevője.