fbpx

Kíváncsi egy innovatív befektetésre?

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 14.

A szarvasgomba-termesztés nemcsak környezettudatos – több hasznot is hoz!

Az erdészeti szarvasgomba-termesztés módszere egy olyan ökológiai termesztési mód, mely javítja a talaj humuszállapotát, nem igényel gépparkot, műtrágyát, kemikáliákat. Széndioxidot köt meg, oxigént bocsájt ki és nem utolsósorban hosszú távú, sokkal magasabb nyereséget biztosít, mint a hagyományos intenzív mezőgazdasági kultúrák. Hogy mennyivel többet? Akár annak tíz-húszszorosát is!

Kiemelkedő innovatív lehetőség a termőfölddel rendelkezők számára, hogy a VP5-8.1.1-16 „Erdősítés támogatása” nevű pályázat hektáronként 3,5 millió forinttal segíti a szarvasgombát termő erdő telepítését. Az erdészeti szarvasgomba-termesztés további támogatások nélkül biztosítja hosszú távon a hagyományos mezőgazdasági termelésből származó jövedelem sokszorosát. Ez egy olyan lehetőség, amely kiküszöböli a fent említett jövőbeni piaci bizonytalanságokat, valamint a pályázat céljából adódóan teljes mértékben kíméli, építi környezetünket. A pályázat a következő webhelyen érhető el:  https://www.palyazat.gov.hu/vp5-811-16-erdsts-tmogatsa.

Mi szükséges, hogy ezt megvalósítsuk?

Olyan földterületre van szükség, amelynek talaja megfelel a szarvasgomba és a gazdanövény igényeinek. A keresett terület: semleges pH értékű, vagy kissé bázikus, középkötött-morzsalékos, kissé meszes, humuszos, alacsony sótartalmú, nem déli kitettségü. Hazánk területének egyharmada alkalmas nyári szarvasgomba-termesztésre.

Nélkülözhetetlen maga a technológia. Ennek lényege, hogy a telepítendő területen szarvasgombával kezelt makkot vetünk nagy mennyiségben, majd a sorokba mikorrhizált gyökerű csemetéket ültetünk, így növelve a szarvasgomba jelenlétét a területen. Ezt a módszert támogatja a VP Erdősítés pályázati felhívása.

A módszer jövedelmezősége

A terület termőre fordulása után (8-10 év) az első évben 2-3 kg gombával számolhatunk hektáronként. A második évben 5-8 kg-t, a harmadik évben 12-15 kg-t, a negyedik évben 25-30 kg-t, az ötödik évet elérve a termés már akár 30-40 kg is lehet egy esztendő alatt. A szarvasgomba mindig a szezon elején olcsóbb, akkor 10-15 ezer forintot kaphatunk kilogrammonként, de őszre akár 100 ezer Ft is lehet az ára. A tavalyi évben 1,2 millió Ft bevételt termelt a szarvasgombás erdőnk hektáronként.

A fenti adatok Ulrich József saját szabadalmával, az erdészeti szarvasgomba termesztés módszerével Hőgyészen létrehozott erdejéből származnak. Ez Magyarország első mesterségesen létrehozott szarvasgombát termő erdeje. Az érdeklődők számára előzetes regisztrációval lehetőség van az említett szarvasgombás erdő területén szakmai konzultációra.

Az Ön területének 10%-a ezzel a módszerrel több nyereséget fog termelni, mint a maradék 90%  hagyományos mezőgazdasági termeléssel.

Ulrich József
Szarvasgomba Termesztők Országos Egyesületének elnöke