fbpx

RAPOOL Tudástár a jövedelmező és fenntartható gazdálkodásért

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 12.

A RAPOOL az egyik legismertebb európai repcenemesítő, amely a kiváló minőségű és adott termesztési környezetben legjobb teljesítményt nyújtó hibridek kifejlesztésén túl nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a termelőket kiforrott, bizonyítottan a legjobb eredményt adó technológiai ajánlásokkal és a repcével kapcsolatos általános információkkal segítse. Erről beszélgettünk Blum Zoltánnal, a RAPOOL Hungária Kft. ügyvezetőjével.

– Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy a RAPOOL rendszeresen megosztja a legújabb ismereteket a repcéről, a téma iránt érdeklődők nagy örömére. Hogyan halmozták fel ezt a hatalmas tudást, és mi a céljuk azzal, hogy mindenki számára elérhetővé teszik?

– A RAPOOL egyedüli nemesítőként erőforrásainak 100%-át a repcenemesítésre és a repcetermesztés technológiai fejlesztésére fordítja. Elkötelezettségét bizonyítja, hogy immár 120 éve foglalkozik a repcenemesítéssel, a legrégibb és legnagyobb tapasztalatra szert téve Európában. A példátlanul hosszú múltunk pedig szinte kötelez bennünket arra, hogy mindenkor, így a jelenlegi nehéz helyzetben és a kiszámíthatatlan jövőben is utat mutassunk, és olyan mélységig ismerjük és ismertessük meg a repcét, mint senki más; hogy képesek legyünk minden időben helytállni és minden körülményhez alkalmazkodni. A célunk, hogy tudásunkat a növénytermesztés szolgálatába állítsuk, segítve a gazdálkodókat és a szakembereket. Évente kiadott repcevetőmag-katalógusunkban a portfóliónk bemutatása mellett teret kapnak az aktuális problémákkal és megoldásokkal foglalkozó szakcikkek. Nincs ez másképp most sem, a legfrissebb termékkatalógus már letölthető a honlapunkról.

 

A megoldás az együtt gondolkodás

– A közelmúltban már nem kizárólag a repce termesztéséről tettek közzé fontos információkat, hanem részletes elemzéseket is megjelentettek kapcsolódó témákról, a repce fenntarthatósági elvárásokba történő beillesztéséről vagy például a méhészek és a repcetermesztők közötti szoros kapcsolatról.

– Így igaz, a nemesítési és termesztéstechnológiai kérdéseken túl tágabb kitekintésre törekszünk. Nemrég zártuk a szerkesztését szakmai magazinunk, a RapsAssistant második számának, amely a honlapunkon elérhető minden érdeklődő számára. Figyelünk a részletekre, és figyelemmel kísérjük a kapcsolódó szakterületeket is (talajművelés, méhészet, növényvédelem, terménypiaci helyzet, fogyasztói szokások változása stb.), amelyek elősegíthetik, támogathatják a repcetermesztés sikerességét. Kutató szakemberrel beszéljük át részletesen azokat a körülményeket, amelyekre hatással lehetünk, és amelyekkel a repce számára legideálisabb körülményeket tudjuk megteremteni. Ide tartoznak azok a talajművelési eljárások, amelyekkel még kedvezőtlen időjárási körülmények esetén – szárazság vagy akár túl sok csapadék –, nem a legoptimálisabb talajtípuson gazdálkodva is a legjobb feltételeket biztosítjuk a repcének. A trágyázás szintén elhagyhatatlan eleme a későbbi magas termésszint biztosításának: kutatási eredményekkel igazoljuk, hogy a megfelelően kivitelezett szervestrágyázás ugyanolyan hatékonyan elláthatja ezt a feladatot, mint a műtrágya. A fenntarthatóságot szolgálja, ha a rovarölő szerek alkalmazása mellett a repcekártevők ellenségeinek kedvező feltételeket teremtünk, valamint hangsúlyt fektetünk arra, hogy egészséges, erős állományt neveljünk, amely tovább és kisebb veszteséggel képes ellenállni a károsításnak.

Ehhez kapcsolódó, érzékeny téma az is, hogyan gondolkodnak a méhészek, illetve a termelők a rovarölő szerek használatáról. Az ellentétek feloldása érdekében hosszan beszélgetünk méhész szakemberekkel, illetve egy gyakorló gazdával, akik feltárják előttünk a „repceparadoxont”: a repce az egyik legkorábbi, kiváló mézelő növény, de ha a beporzókra káros vagy károsnak vélt hatóanyagok kivonása miatt már nem éri meg repcét termeszteni, a méhészek is hoppon maradnak. A megoldás az együtt gondolkodás és a megfelelő kompromisszumok megkötése lehet, a fenntartható és jövedelmező repcetermesztés érdekében.

 

– A jelenlegi nehéz időszakban még kevésbé lehet megfeledkezni a világpiaci folyamatok alakulásáról, hatásairól. Ezekről is tudósítják a magyar termelőket?

– A fenntarthatóan gazdaságos termelést szem előtt tartva, a komplex tudás érdekében ezekre az információkra is szükségük van a gazdáknak. Ezért honlapunkon a Repce piaci információk menüpont alatt tavaly óta havonta publikáljuk az Ista Mielke GmbH repce és canola piaci helyzetjelentését, de ugyanitt megtalálhatók a MATIF-repcejegyzések adatai csakúgy, mint Raps Radar rovatunk, amelyben érdekes híreket, újdonságokat osztunk meg a világ minden tájáról.

 

A név kötelez

– Két éve adták ki a repcéről a második szakkönyvüket, amelyről nyugodtan kijelenthetjük, hogy a termesztés során felmerülő minden kérdésre részletes választ ad.

– Nagy fába vágtuk a fejszénket akkor, amikor teljes képet adó szakkönyvet jelentettünk meg a repcéről, de megérte a befektetett munka. Sejtettük, hogy nagy lesz rá az érdeklődés, hiszen a RAPOOL Tudástár sorozat 2012-es első könyve azóta már három kiadást is megélt, mert gyorsan elkapkodták. Nekem is oda kellett figyelnem, hogy egy példányt magamnál tudjak tartani. Ebben, A nagy hozamok a mélyben gyökereznek című kiadványban a gyökérrendszert vettük górcső alá, nemesítési és termesztési szempontból. A repce gyökérrendszerének fejlettsége, állapota és egészséges működése döntő tényező lehet a hozam szempontjából. A különböző megközelítések, gondolatok célja a termésbiztonság, a produktivitás új lehetőségeinek feltárása a gyökérrendszer, a növény egésze és a talaj kapcsolatában. Ez az első könyv tehát a nemesítés és a termesztéstechnológia tapasztalatainak összegzése, ami következetesebb munkára ösztönöz az erőteljesebb és jobban működő gyökérrendszer kialakításának érdekében.

A sok pozitív visszajelzést, a sikert látva és a további igényeket felismerve közel kétéves szerkesztési munkálatok után jelentettük meg Tudástár sorozatunk következő, átfogó szakkönyvét. Elsősorban a termelőknek szerettünk volna segítséget nyújtani Volker H. Paul Repce című szakkönyvének magyar kiadásával. A hiánypótló kiadvány röviden, lényegre törően, számos színes képpel segít alaposan megismerni a repcében előforduló betegségeket, kártevőket, gyomnövényeket és élettani eredetű fejlődési rendellenességeket. Különös hangsúly kerül a gyakorlati munkában kiemelkedően fontos szempontokra: a károk felismerésére, az összetéveszthetőség vizsgálatára, a kár okainak biztos ismeretére, a tünetekre és a megelőző jellegű növényvédelmi beavatkozásokra. A könyvet repcetermesztőknek, növényvédelmi és növénytermesztési tanácsadóknak, növénynemesítőknek és környezetvédelmi tanácsadóknak egyaránt ajánljuk, de az oktatásban is sikeresen hasznosítható. Mindkét szakkönyv ingyenesen letölthető a honlapunkról.

 

– Az elhangzottak alapján senkinek sem lehet kétsége, hogy ezután is töretlen szakmai hittel folytatják a 120 éve megkezdett munkát.

– A RAPOOL név kötelez bennünket, emiatt természetesen továbbra is fontos része lesz a munkánknak a hazai és nemzetközi szakmai tudásbázisunk fejlesztése és közkinccsé tétele. Tesszük mindezt azért, mert nemcsak valljuk, de a mindennapokban éljük is a szlogenünkben megfogalmazottakat: A repce a hivatásunk.

 

N. J.