fbpx

Az Év Agrárembere 2019 Növényvédelem Leskó István

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 14.

A tarcali születésű növényorvos az egykori lakóhelyéhez közeli Terézia-dűlőben sokat szemlélte a meteorológiai állomást, majd kezelte is azt. Leskó István meteorológiai megfigyelései és szeretete innen gyökerezik, s a klímaváltozás fontosságának szívügye is ide vezethető vissza.

Szőlőtermesztési szakon szerzett diplomát, majd Tarcalon a Tokaj-Hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátnál kezdte pályafutását, ahol hamarosan szőlő szaporítóanyag termesztési ágazatvezetővé választották.

1987-ben növényvédelmi szakmérnöki képesítést is szerzett, majd a szőlőmolyok rajzását és a lisztharmat előrejelzését tanulmányozta. Az időjárás és a szőlő fenológiai adatait rendszerbe foglalta, amelyek alapul szolgáltak egy vegyszertakarékos, környezetkímélő és integrált irányba tartó növényvédelemnek.

Munkásságát bemutatókkal, előadásokkal és szakcikkekkel publikálja. Rendszeresen tart egyetemi vendégelőadásokat kertészmérnök és növényorvos hallgatók számára. 2019-ben integrált szemléletét elismerve Gulyás Antal Emlékéremmel tüntették ki.

A Tokaji borvidéken munkatársaival érdekvédelmi egyesületeket és egy közalapítványt hozott létre, s a borvidék hegyközségének alapító elnöke volt. Alapító tagja a bogácsi Szent Márton Borrendnek. Falusi vendéglátóként gyógynövényes kertet gondoz feleségével, ahol általános iskolásoknak bentlakásos, felnőtteknek pedig szakköri foglalkozásokat szerveznek. Aktív szőlőtermesztőként az Erasmus cserediákprogramban francia diákokat fogadnak.

Az Év Agrárembere 2019 jelöltjeire január 20-ig szavazhat, a verseny honlapján, amelyet elérhet ITT