fbpx

Egyéni vállalkozók adózása – kedvezően változhat

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 20.

Az Országgyűlés előtt a törvényjavaslat, mely jelentős kedvezményt hozhat az agráriumban tevékenykedő egyéni vállalkozók számára, ugyanis adózási szempontból az őstermelőkkel azonos elbírálásban részesülhetnének.

 

Mezőgazdaság, egyéni vállalkozók
A NAK már javasolta az egyéni vállalkozók helyzetén javító adózási jogszabály módosítását (Fotó: Barna Ferenc)

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara többször jelezte a kérdéskör szabályozásának szükségességét

A lényeges változások:

  • A módosítás megemeli a jelenlegi, 15 millió forint árbevételig választható átalányadózás értékhatárát. A tervezet szerint a bevételek számításának alapja az éves minimálbér összege lesz, így pedig az átalányadózást az éves minimálbér húszszorosáig, azaz 20,088 millió forint árbevételig lehet majd választani.
  • Amennyiben az egyéni vállalkozó átalányadózást választ, úgy az éves minimálbér felét el nem érő jövedelemig (2021-es értéken 1 004 400 forint) mentesül az személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége alól. Amennyiben a jövedelem a jelölt értéket meghaladja, úgy az adófizetési kötelezettséget csak az éves minimálbér felét meghaladó jövedelem tekintetében kell teljesíteni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatja a fentiekben ismertetett módosítási javaslatot, mely eredményeképpen az őstermelők és a mezőgazdasági tevékenységet végző egyéni vállalkozók adózási szempontból azonos elbírálás alá kerülnek.

 

További kedvezmények

Az ismertetett tervezet a fentieken túl 2022. január 1-től 15%-ra csökkenti a szociális hozzájárulási adó mértékét, valamint megszünteti a szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettségét.

Az új szabályok várhatóan 2022. január 1-jén lépnek hatályba.

Forrás: NAK