Rekordméretű szarvasgombát talált a gombász

Az 1040 grammos isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) a hazánkban valaha előkerült legnagyobb példány. Az eddigi rekordot egy 2016-ban megtalált 600 grammos óriás tartotta, amit a mostanihoz hasonlóan a NEFAG Zrt. egyik gombásza talált Baranya megye egyik erdejében.

A világ legdrágább gombafajának számító isztriai szarvasgomba számára az idei év nemcsak rekord méreteket, hanem a bőséges olaszországi termésnek köszönhetően rekord alacsony árakat is eredményezett, Olvasható az AM Sajtóiroda közleményében.

A hosszú és meleg nyár a jelek szerint kedvezően hatott a mediterrán térségben elterjedtebb isztriai szarvasgomba számára, aminek első példányait 1998-ban találták meg hazánkban, és azóta is ritkaságnak számít.

Aki szeretne látni ilyen méretű isztriai szarvasgombát, az előző rekordot tartó liofilizált példányt megtekintheti a budapesti Vásárcsarnokban. Az abszolút magyar szarvasgombarekord egy 2014-ben talált, 1280 grammos nyári szarvasgomba, amelyet szintén liofilizált állapotban a Mezőgazdasági Múzeumban lehet megtekinteni.

 

 

 

Tartalom közti banner a cikk végére
no