fbpx

Az adatszolgáltatás a kijelöltek számára kötelező

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 15.

Az egyéni gazdaságok idei második összeírása november 15-én kezdődik az ország 354 településén, mintegy 21 ezer adatszolgáltatással érintettel – hívja fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KalászosokAz adatszolgáltatás kapcsán az egyéni gazdaságok az érintettek (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az adatgyűjtés célja

A KSH naprakész információkkal tud szolgálni a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára az így begyűjtött és elemzett adatok alapján. Egyben az unió jogszabály által előírt adatszolgáltatási kötelezettségének is eleget tud tenni a hivatal.

Az adatszolgáltatás az alábbi fő területeket érinti:

  • növénytermesztés;
  • agrotechnika;
  • állattenyésztés;
  • mezőgazdasági tevékenységet végző munkaerő;
  • beruházások;
  • termeléssel kapcsolatos ráfordítások.

A mintavételezés technológiája

A 2020. évi agrárcenzus és a hivatalban folyó módszertani fejlesztések lehetővé tették, hogy az idén júniusi összeírás óta az adatszolgáltatói terhek mérséklése céljából a felvétel mintaelemszámát nagymértékben csökkentsék.

A válaszadók november 25-ig online (www.maja.ksh.hu oldalon keresztül, a cikk írásakor még nem érhető el a szerver), azt követően pedig december 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

A KSH valamennyi érintett részére november 15-ig elektronikus vagy postai levélben megküldi a belépéshez szükséges.

November 26. és december 15. között pedig fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel azokat, akik nem kívántak élni az önálló kitöltés lehetőségével.

A kiemelt egyéni gazdaságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően kizárólag online önálló kitöltéssel teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket.

Az azonosítókat érdemes előkészíteni, és a gazdaság egészére vonatkozó dokumentumokat előkeresni

A kérdőív kitöltéséhez szükség van a gazdaság adminisztratív azonosítóinak megadásához. A gyors kitöltés érdekében a kérdőív kitöltés megkezdése előtt praktikus előkészíteni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarai azonosítókat és a Magyar Államkincstár ügyfél-azonosítókat. Az azonosítók pontos megadásával a KSH fel tudja használni az adminisztratív, hivatalos adatbázisokban már rendelkezésre álló adatokat, így azokat nem kell az adatszolgáltatóktól bekérni.

Fontos, hogy az adatszolgáltatás a gazdaság egészére (az együtt gazdálkodókra) vonatkozik, függetlenül attól, hogy a gazdasághoz kapcsolódóan hány személy részesül támogatásban. Amennyiben több néven részesül a gazdaság támogatásban, illetve többen őstermelők, de együtt gazdálkodnak (közösek a termelőeszközök és közös az irányító), akkor a teljes területről és állatállományról összevontan kell adatot szolgáltatni.

Reggel már dolgozik a gazdaAz adatszolgáltatás a gazdaság egészére vonatkozik (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az összeírás során nyert információkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel

Az eredményeket, az összegyűjtött adatokat a KSH más szervek, személyek részére nem adja ki, törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát, az eredményeket összesítve közli.

Akik a kérdőívet legkésőbb november 25. éjfélig online küldik be, nyereményjátékban vehetnek részt, aminek keretében 100 000 forint értékű vásárlási utalványt nyerhetnek – tájékoztat a KSH.

 

Forrás: KSH Sajtóközlemény