fbpx

Rengés-rendeződés a húsiparban

Írta: Kohout Zoltán - 2020 augusztus 09.

Földcsuszamlás-szerű piaci átalakulásokat jósol a gazdasági sajtó azután, hogy a svájci tulajdonú Bell Food-csoport eladta perbáli gyárát a Sparnak.

 

 

Gyáreladás, akvizíció

Az eladás azt a trendet látszik erősíteni, hogy a kereskedelmi érdekeltségek – például a kisker-áruházláncok – saját érdekkörükbe szervezik a gyártást. Ennek lehet része a svájci Bell Food élelmiszercsoport lépése, amellyel Perbálon található hazai gyárát eladta a Spar-csoportnak. A Bell-Food egyébként nemcsak Magyarországon, hanem a franciáknál is tett hasonló intézkedést – írta meg nemrég az index.hu. A vállalat emellett a korábbi években már kiszállt a veszteséges német kolbászüzletből is – nálunk viszont elég ismert és befolyásos egyes termékei révén. Az akvizícióval mindenesetre a Spär Hungary nemcsak bővíti termelési kapacitását, hanem munkahelyeket is teremt (már ha a Gazdasági Versenyhivatal is átengedi a megállapodást).

 

 

Tényleg talajtól tányérig fog érni

Az index.hu úgy véli, ha a hasonló megállapodások folytatódnak, átrendeződhet a hazai élelmiszerpiac. A hazai élelmiszer-feldolgozók kapacitásaiban ugyanis elég jelentős a láncoknak készített saját termék. Saját gyártóhely létesítésére nyilván csak a nagyobb hálózatoknak van tőkéjük, és nekik van meg az a megrendelési volumenjük, hogy az már teljesen el tudjon látni egy ilyen üzemet. Ugyanakkor, ha több kereskedelmi lánc is a saját gyártás mellett dönt, ennek kiesése jelentős veszteség lehet a hazai beszállítói szegmensben. Ezzel továbbá a láncok lényegében kiépítik a „talajtól a tányérig” (a termőföldtől az asztalig) kiterjedő vertikumot – előbb-utóbb akár a többi szegmensre kiterjeszkedően is –, hiszen az alapanyagtól a végső, csomagolt késztermékig önmaguk látják-láthatják el a saját láncaikat. Más felől viszont, közvetetten ez kedvező is lehet: segítheti olyan hazai termékek exportpiacra jutását, amelyek egy multi nélkül nem tudnák a termékeiket a határon túlra juttatni.

 (Felvételeink csak illusztrációk; Horizont Média/archív)