fbpx

Őrült áremelkedés a német mezőgazdaságban is

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 19.

A gabonák 25, a repce 40, a gyümölcs átlagosan 30 drágult, de a burgonyapiacnak sok a vesztese, miután ott bő 50 százalékos az áresés. A német statisztikusok az üres raktárakkal magyarázzák a példátlan áremelkedést.

 

zöldség
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Magas igény, alacsony kínálat

A idén jelentősen drágábban tudták-tudják eladni növényi terményeiket a német gazdák, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában. A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) friss jelentése szerint a márciusi termelői árak átlagosan 14 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi márciusitól, de ennél is erőteljesebb a kirajzolódó trend – ugyanis az ára februárban még „csak” 8,4 százalékkal nőttek. A márciusi növekedés elsősorban a bő 25 százalékkal magasabb gabonaáraknak tudható be – és februárban ez is kevesebb volt pár százalékkal. A statisztikusok szerint ennek egyik oka az exportáló országok magas igénye és az azzal szemben szűkös ellátás. A Destatis szerint továbbá a zöldség- és kertészeti termékek termelői ára több mint 17, a gyümölcs mezőgazdasági értékesítési árai csaknem 30 százalékos emelkedéssel számolhattak 2020 márciusához képest. A spárga és a saláta ára egyaránt 31 százalékkal emelkedett, ami szintén a kínálat hiányának és a nagy keresletnek köszönhető.

 

Üres raktárak, vesztesek

A globális áremelkedés közepette az olyan termékek, mint a repce és a cukorrépa, szintén jelentősen, átlagosan 31,4 százalékkal drágultak. A repce ára 41 százalékkal vert rá a tavalyira, ami mögött ugyancsak az áll, hogy miközben a globális kereslet egyre csak bővül, a raktárak szinte üresek. A vesztesek között eső helyen a burgonyatermesztők sorakoznak, akik márciusban 53,4 százalékkal alacsonyabb áron tudtak csak kereskedni, mint tavaly ilyenkor. Ez ráadásul évek óta fenyegető folyamat, és a megfigyelők szerint a túltermelést most a Covid miatt fogyasztáscsökkenés is negatívan egészítette ki. Ugyancsak rosszabb árakat kell elfogadniuk az állati termékek kibocsátóinak. E szegmensben majdnem 8 százalékos csökkenést mért a Destatis – különösen a vágósertések árának 25 százalékos esése érinti érzékenyen a termelőket. Igaz viszont, hogy a marhahús ára 7,6 százalékkal nőtt, míg a tejtermelői árak tartották a tavaly kora tavaszi szintet.

 

szántóföld