fbpx

Repce idén: nagy üzlet, nagy csalódás?

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 17.

Az utóbbi években a szántóföldi növénytermesztés egyik legsikeresebb növénye az őszi káposztarepce. Sok új fajta és hibrid, jó hozam és olajtartalom – de az árak ingadoznak. Most is.

 

 

Nő, nő, nő

A repcét azért is szeretik a gazdaságok, mert jó elővetemény a kalászosokhoz, korai betakarítása és a szemtermés kedvező ára pedig az első jelentősebb bevételt jelentheti a cégeknek. Nem csoda hát, hogy folyamatosan nő a repce-termőterület nagysága, és ezzel együtt a megtermelt mennyiség. Míg például 2014-ben 700 ezer, addig 2016-2017-ben 930 ezer, 2018-ban pedig már bő 1 millió tonnát arattunk. A növekedési mutatókat egyedül az ár nem követi: a 2015-ös rekordáras évet – amikor bő 113 ezer forintot adtak egy tonnáért – legfeljebb a 2019-tavasz közelítette meg, amikor 112-115 ezer forintot kínáltak az áruért.

 

Európa-szerte gyenge termés

Idén szintén nagy lendülettel hintázik a repceár. Hazánkban visszavetheti a gabona- és repcetermés mennyiségét a tartós csapadékhiány: március vége óta alig 5-50 milliméter eső esett az országban, ami 50-80 milliméterrel kedvesebb az ilyenkor megszokottnál. A repce ezért alacsonyabb az átlagosnál, és kevesebb rajta az elágazás. Nemcsak nálunk aggodalmasak a terméskilátások: a brit produktum nélküli 16 millió tonnás EU-termést is jócskán (bő félmillió tonnával) lefelé módosították, s például a németeknél idén is rekord gyenge betakarítástól tartanak. Más szóval: az EU jócskán rászorul majd az importra.

 

Hullámzó igények

Ugyanakkor a globális járványhelyzet gazdaságfékező hatása miatt – mint minden energiahordozó-alapanyagra – a repcére (pontosabban a biodízelre, etanolra). Eddig a repceárak egyébként nemigen reagáltak az európai repcepiac jelentéseire. A válság enyhülésének híreire a kőolaj árának növekedése segíthet a repceárakon is, amit viszont bizonytalanná tesz, hogy ha az USA és Kína közötti új kereskedelmi konfliktusok ismét kiéleződnek, az ismét csökkentené a repceárakat is.

 

 

Derű vagy ború?

A repcetermesztők kilátásait a múlt héten némileg felderíthette, hogy az élénk európai kereskedések révén mind a malmi búza, mind a kukorica tonnánkénti ára emelkedett, de kifejezetten jó napjai voltak a repcében érdekelteknek is: az olajosmag tonnája csaknem 4 eurós drágulással a múlt héten 374 eurót felett járt.

 

CÍMKÉK repcetermés