fbpx

Színvonalas szakmai tanácskozás a Fertiliánál

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 15.

Aktualitás és támogatás

Simon Péter, a Fertilia Kft. ügyvezetője nyitotta meg az eseményt. Köszöntőjében elmondta, hogy 2005-ben ismerte fel a vállalkozás azt, hogy a piacot uraló, szokásos összetételű műtrágyák kizárólagos használata a megváltozott gazdasági és technológiai körülmények között nem szolgálja már kellőképpen az egyre intenzívebbé váló termelés hatékonyság-igényét.

Ezért egy olyan műtrágya kifejlesztésébe kezdtek, mely rugalmasan változtatható összetételű a különböző termesztett növényi kultúrák és azok talajainak egyedi igényeihez, kiváló minőségű, könnyen kijuttatható. Így született meg a Gramix NPK, mely teljesíti azt a legfontosabb elvárást, hogy megfelelő használatával a termelők nyereségüket maximalizálhassák. A GRAMIX NPK ma már nemcsak egy terméket jelent, hanem egy újfajta, a közgazdasági realitásokon alapuló szakmai, termelői gondolkodásmódot.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár folytatta az előadást, aki az agrárgazdaságot leginkább érintő aktualitásokról, illetve a gazdákat foglalkoztató várható támogatásokról beszélt. Vázolta, hogy a mezőgazdaság 2013-ban a gazdasági növekedés hajtómotorja volt, ez igaz a 2014. évre is, melyet a bemutatott őszi betakarítások eredményei napraforgó, szója, kukorica, burgonya, cukorrépa vonatkozásában is bizonyítanak. Hozzátette, hogy szakszerű műtrágyázás szükséges a környezetkímélő tápanyag-utánpótlás megvalósításához, ami nem csupán a talaj minőségét javítja, de növeli a termésbiztonságot is.

Dr. Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatójától megtudtuk, hogy az egy hektár mezőgazdasági területre kijuttatott műtrágya hatóanyag-mennyisége az elmúlt öt év során csaknem másfélszeresére növekedett, ami azonban még mindig elmarad a 70-es 80-as évek műtrágya felhasználásától (kb. 230 kg/ha NPK hatóanyag) vagy a jelenlegi európai uniós átlagtól. A talaj nitrogén és foszfor tápanyag mérlege azt mutatja, hogy nagyobb mértékű visszapótlásra volna szükség. Különösen igaz ez a foszforra, mert a növények által felvett foszfor pótlása sem történik meg. A talajok tápanyagmérlege a 90-es évek óta negatív, azaz több tápanyagot viszünk el a termőföldről, mint amennyit pótolunk. A termésbiztonság és a termésmennyiség növelése, valamint talajaink termőképességének fenntartása érdekében szükséges lenne a műtrágya felhasználás további növelésére.

A közvetlen támogatások jelenlegi rendszerét is ismertették, mely során konkrét számokra is fényderült. Alaptámogatás (SAPS elven működő) és zöldítés jogcímen 226 euró/ha (kb. 67.800 forint/ha); fiatal gazdák kiegészítő támogatása 67,5 euró/ha (kb. 20.250 forint/ha); termeléshez kötött támogatásokat ágazattól, teljesítménytől függően összesen 201,9 M euró/év (kb. 60,57 milliárd forint/év); kisgazdaságok egyszerűsített egyösszegű támogatásaként maximum 1250 euró/év/termelő (375.000 forint/év/termelő) lesz elérhető.

Világpiac alakulása

Dr. Potori Norbert AKI igazgató színvonalas előadásával a 2014/2015-ös terménypiaci kilátások rejtelmeibe kalauzolta a résztvevőket. Bepillantást nyertünk a búza-, kukorica-, olajnövények-, szójapiac helyzetébe. A világpiac búza, kukorica mérlege növekedést mutat, így a felhalmozott tartalékok tovább erősödnek, azonban a napraforgó esetében csökkenés tapasztalható, de nem kell aggódni, van tartalék.

A szójapiac egyedülálló, mivel az országok közül csak Kínában tapasztalható némi termelési visszaesés, azonban a szójabab és dara kereslete évről-évre nő. Minden negyedik szójababot Kína importálja, ami folyó gazdasági évben kb. 73 millió tonnára rúgott, ami 2 évvel ezelőtt még csak 60 millió tonna volt, 2020-ra pedig meghaladhatja a 100 millió tonnát, így a következő években egyértelműen a Világpiac húzó ága lesz.

Stabil alapokon stabil jövőt

Várszegi Erikától, a Fertilia Kft. cégvezetőjétől megtudtuk, a magyar vállalkozás működésének mozgatórugóját: Stabil alapokon stabil jövőt építenek! Műtrágyáik gyártása során ezt az elvet tartják szem előtt, s fejlesztéseik arra irányulnak, hogy korszerű tápanyag utánpótlási megoldásokkal segítsék a termelőket a környezettudatos, korszerű, racionális gazdálkodásban. Előadása során felhívta a figyelmet a bulk blendig (kevert) típusú műtrágya felhasználásának az USA-ban tapasztalható dinamikusan növekvő arányára, illetve a nemzetközi trendekre, sőt a mezőgazdaság előtt álló kihívásokat is megtudhattuk.

A Gramix NPK sikerét a pozitív termelői vélemények is alátámasztják. Tóth Imre szarvasi és Tóth Attila, valamint Tóth Patrik tápiógyörgyei gazdák avatták be az egybegyűlteket tapasztalataikba a Gramix NPK műtrágya hatékonyságát illetően.

Az ünnepi rendezvényen emlékplakettet vehetett át Simon Pétertől a kezdetek óta Fertilia műtrágyát használó Pentele Zrt-t igazgatója, Berta László és a negyedmilliomodik tonna Gramix NPK vásárlója, a szigetközi Halásziban élő Neuberger Gábor.

Végül az ünnep koronázásaként begördült a 250.000 Gramix NPK zsákját szimbolizáló születésnapi torta, melynek megszegésére Czerván György államtitkárt kérték fel.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.