fbpx

OGY – Könnyítené az NFA földértékesítéseit a kisebb ingatlanoknál a szakminiszter

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 02.

Budapest, 2013. március 30., szombat (MTI) – Pályáztatás nélkül, így az eddiginél gyorsabban és egyszerűbben értékesíthetné a jövőben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a kezelésében álló, legfeljebb három hektáros ingatlanokat, ha az Országgyűlés elfogadja a vidékfejlesztési miniszter frissen benyújtott törvényjavaslatát.

Fazekas Sándor pénteken előterjesztett indítványa módosítaná a Nemzeti Földalapról szóló 2010-es, valamint az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009-es törvényt.

A változtatással az NFA nyilvános pályáztatás mellőzésével köthetne adásvételi szerződést olyan földrészletre, amelynek területe nem haladja meg a három hektárt.

A jelenleg hatályos szabályozás szerint ez a területi mérték egy hektár.

 

 

 

A tervezett módosítás célja – a javaslat indoklása szerint – az értékesítési eljárások olyan módon történő felgyorsítása, amely a minden esetben fennálló költségeken túl (például az értékbecslés díja) nem jelent többletköltséget az NFA számára, emellett mentesíti az NFA-t a felesleges költségek viselése alól.

A területi mérték módosításával olyan ingatlanok értékesítése is lehetővé válna, amelyek hasznosítása jelentős terhet ró az NFA-ra.

A szóban forgó ingatlanok sok esetben ugyanis nem kapcsolódnak állami birtoktömbökhöz, vagy természetbeni elhelyezkedésük, méretük illetve a tulajdoni viszonyaik miatt a megművelésük nehézkes – magyarázza az előterjesztő.

Fazekas Sándor törvényjavaslata további célként fogalmazza meg az állami tulajdonban álló erdők, és erdőgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgáló földterületek esetében a két módosítandó törvény rendelkezései közötti összhang teljes körű megteremtését, illetve a párhuzamos szabályozás megszüntetését is.

 

 

MTI 2013. március 30.