fbpx

Rúzsa Magdi is a méhészet és a méz népszerűsítése mellé állt

Írta: Sándor Ildikó - 2020 szeptember 09.

Nemzetközi tapasztalatok szerint olyan drasztikusan csökken a mézelő méhek állománya, hogy az már veszélyezteti az élelmiszertermelést is. Ezért is jó hír, hogy idehaza újabb összefogás született a növények beporzásában kulcsszerepet játszó méhek megmentéséért, a méhészeti ágazat támogatásáért és a mézfogyasztás népszerűsítéséért.

 

 

 

Rúzsa Magdi a „Tehetsz méh többet!” kampány nagykövete

Méhcsaládot költöztetett a Takarékbank a budapesti Infoparkban álló székházának tetejére. A hitelintézet a ”Tehetsz méh többet” nagyszabású kampány keretében ad egy méhlegelővel is ellátott szálláshelyet a vándorméhcsaládnak.

A Takarékbank az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel és az Agrármarketing Centrummal stratégia megállapodást kötött augusztusban, ennek volt egyik lépése, hogy Molnár Gergely (Mézes Gergő) méhész elhelyezhette ezt a különleges bemutatókaptárt a Takarékbank székházának hatodik emeleti teraszán kialakított, hetven négyzetméteres méhlegelőn. A három szervezet egyebek között méhcsaládok vásárlásával, mézkészítéssel, a méhek kulcsfontosságú szerepének bemutatásával, edukációs kiadványokkal, a méz gasztronómiai és emberi szervezetre gyakorolt előnyeinek ismertetésével, a gazdák támogatásával kiemelt figyelmet fordít az ágazatra.

 

 

Az eseményen bemutatkozott a kampány nagykövete, Rúzsa Magdi énekesnő is, aki nem először áll ki egy fontos ügy mellett. „Mindannyian felelősek vagyunk a bolygó legfontosabb élőlényévé nyilvánított állataiért. Számomra nem volt kérdés, hogy a kampány mellé állok, hiszen a méz fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért, és a méhek megmentésével pedig közös jövőnkért teszünk”.

 

 

Az alapítószervezetek következő közös akciójára a szeptemberi Bábolnai Gazdanapokon kerül sor, ahol edukációs kiadvánnyal, előadásokkal, méhészeti bemutatókkal, gazdákkal és látványkaptárokkal hívják fel a figyelmet a méhek nélkülözhetetlen szerepére.

 

 

A Takarékbank székházának tetején egy hónapig lakik a vándorméhcsalád, ezután Bicskére szállítják őket, ott telelnek majd át. Szakszerű ellátásban és felügyeletben részesülnek, valamint egészségi állapotukat is folyamatosan ellenőrzi az Országos Magyar Méhészeti Egyesület.