fbpx

Öt évre kapta meg a védjegyet a borok után a szörp is

Írta: Barna Ferenc - 2020 november 21.

Kilenc cég 37 terméke közül a Folly levendula szörpje kapta meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet.

 

Az országosan meghirdetett pályázat csúszott a járványügyi helyzet miatt

Az Agrárminisztérium és a tíz magyar nemzeti park igazgatósága a helyi alapanyagokból és helyi munkaerővel előállított termékek piacra jutását, a természettel harmonikus gazdálkodást és a fogyasztói kultúra emelését kívánta segíteni, ösztönözni. A 2019. évben kiírt megmérettetés bírálatára idén ősszel került sor.

 

 

A védjegyes levendula

A Tanúsítványi Bizottság a Folly kézműves, kizárólag friss alapanyagokból, tartósítószer nélkül készült levendula szörpjét emelte ki, így öt éven keresztül viselheti a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet.

A kiírás szerint ezt a címet azon jellegzetes termékek kaphatják meg, amelyek valamelyik nemzeti park területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik.

 

A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat szörpjei

A negyedik generáció tulajdonában álló Folly tíz hektáros területtel rendelkezik, mely kiváló környezetet biztosít a szörpök alapanyagainak termesztéséhez is. Azok szezonálisan készülnek kisüzemi módszerrel, kis palackszámban, hőkezeléssel tartósítva. Tartósítószert, színezéket vagy mesterséges adalékot nem tartalmaznak. Csupán a kert zamatát, az illatos virágok aromáját és a Balaton-felvidék gyümölcsök tiszta esszenciáját zárják a palackba.

 

A házi készítésű termékek az alábbi ízekben kerülnek forgalomba:

  • fahéjas alma;
  • fahéjas szilva;
  • gyömbér;
  • birsalma;
  • citromfű-menta;
  • levendula;
  • fenyőrügy.

A tavasszal főzött levendula szörp népszerű termék, nemcsak a bizottság tetszését nyerte el, hanem a fogyasztókét is, így jelenleg nem található meg ez a termék a szörp-palettán. A következő levendula szezonig, májusig kell várni, hogy újra elérhető legyen a polcokon.

 

levendulaszüret

 

A badacsonyörsi Folly Arborétum

Az első örökzöldeket Dr. Folly Gyula, pécsi orvos telepítette 115 évvel ezelőtt. A hely sajátos klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett, ritka növények is megélnek. Az arborétum gondozását mára már a család negyedik generációja viszi. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul.

Az itt található négy világtáj növényei, a különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat. Az érdeklődők a helyszínen Folly teákat, szörpöket és borokat is kóstolhatnak, az étteremben pedig bőséges választékkal, szezonális ajánlatokkal, badacsonyi ínyencségekkel várják a vendégeket.

 

 

A pincészet védjegyes borai: Buboréka rozé, Boróka, Olaszrizling, Budai zöld, Kéknyelű, Muscat ottonel.

Fontos, hogy a jelenlegi egészségügyi válsághelyzet kapcsán elrendelt korlátozó intézkedések miatt az étterem és az arborétum határozatlan ideig zárva tart.

A cég webes felületén továbbra is rendelhetőek a Folly borok, szörpök és teák.

Forrás és fotó: Folly Arborétum és Borászat tájékoztatója