fbpx

A Lajtamag Kft. legkorábbi érésidejű szójafajta ajánlata: Sy-Eliot

Írta: Szerkesztőség - 2017 február 14.

A Lajtamag Kft. és a Saatbau Linz kínálatában szereplő igen korai, korai, valamint középérésű szójafajták közül termőterületének és felhasználási igényeknek megfelelően választhat.

Fajtakínálatunkban szereplő igen korai fajtáink közül az SY ELIOT kiemelkedően magas terméspotenciállal rendelkezik. Rövid tenyészideje miatt az ország északi szójatermő-régióiban is termeszthető, de még csapadékos évjáratban is biztonsággal beérik, és deszikkálás nélkül betakarítható.

Humán feldolgozásra is kiválóan alkalmas, mert világos köldökű fajta. Virág színe lila. Terménye szójatej- és tofu-előállító cégek kedvelt alapanyaga, tesztjeik alapján jó ízanyagú. Az igen korai éréscsoportban érő fajtáink közül a legkorábban érő, rendkívül jó termésszinttel és termésstabilitással bíró fajta. Üzemi kísérletben, 2014-ben Prügyön 39%-kal haladta meg a kísérleti fajták átlagát.

Ezermagtömege magas. Növénymagassága közepes, kezdeti fejlődése közepes. Szklerotiniával szemben különösen ellenálló,

–   tenyészideje: 115-120 nap,

–   szárszilárdsága igen jó,

–   ezermagtömege: 195-220 g,

–   javasolt sortávolság: 45 cm.

Szója vetőmagjaink rizóbium oltóanyaggal vannak kezelve, amely biztosítja a nitrogénkötő gümők kialakulását a növények gyökerein és ezáltal a magas fehérjetartalom elérését. Ajánlott vetőmagnorma 550-600 ezer csíra/ha, 4 zsák/ha.

Termés, t/ha
Hédervár 4,40
Margittasziget 4,84
Bak 3,59
Bóly 4,72

Forrás: Magyar Szója Nonprofit Kft., 2016.