fbpx

Az első hó egyelőre az utolsó volt: újra sáros a talaj

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 04.

Csak megmutatta magát a tél, a hó: most visszatérnek a nehezen járható, átázott talajok, jön a sár és a meleg.

 

saros talaj
Olvadó hóval borított talajok észak-keleten…

 

Víz, sár, talaj

Az OMSZ jelentése szerint az elmúlt egy hét során összességében, átlagosan 5 mm alatt alakult a csapadék mennyisége itthon, csak délnyugaton esett ettől kissé több. Ennek egy része hó volt, de a hidegre érkező enyhülés miatt nem igazán tartós. A folytatásban még inkább megenyhül az idő, és újabb csapadék is érkezik, főleg a Dunántúlra, ahol egyébként a november jelentős csapadékhiánnyal zárt. Mindezek folytán a talaj országszerte kellően nedves, a jelenlegi eső hatására a Dunántúlon sokfelé sáros, a felszín többfelé fagyott (kis körzetekben még hó is maradt), északkeleten pedig még mindig előfordulnak néhol vízzel borított foltok. Az alsóbb talajrétegek az Alföld nagy részén és a Dunántúl keleti felén még mindig jelentős mennyiségű nedvességet tudnak befogadni.

 

saros talaj
…lágy, saras talajok a Bácskában (Fotók: Horizont Média/archív)

Jól pihen a vetés

A következő csapadékhullám vasárnap este, hétfőn valószínű. A heti csapadékösszeg 5 és 20 mm között valószínű eső formájában, a több csapadékra a Dunántúlon van nagyobb esély. A sok felhő mellett hol keleten, hol nyugaton olyan napok is várhatók, amikor kisüt a nap. A hőmérséklet csúcsértéke a hét végén többnyire 10 fok körül valószínű, aztán hétfőtől mintegy 5 fokot mérséklődik. A komolyabb fagyok megszűnnek, sok éjszaka az ország nagyobb részén fagymentes lesz. A talajfagy megszűnik, felszíne sáros lesz a következő napokban.

És ami a legfontosabb: az őszi vetések jó állapotban vannak, a hideg, fagyos időben a fejlődésük megállt. Az őszi káposztarepce jellemzően 6-8, a kalászosok pedig 1-3 leveles fenológiai fázisban vannak.