fbpx

A legjobb, ha hagyományosan készítik (Videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 március 01.

A savanyú káposztából igen sokféle ízletes étel készíthető, ám nyersen fogyasztva a legegészségesebb, ugyanis tele van C-vitaminnal. A savanyítás során képződő jelentős mennyiségű élő tejsavbaktérium kedvező hatású a bélflórára, magas rosttartalma miatt pedig jótékony hatással van az emésztőrendszerre. Azonban nem mindegy, hogy miképpen készítik. Mert  most is ahogy általában lenni szokott a hagyományos recept bizonyult a legjobbnak… 

Olvasóinknak/a videót nézőknek bemutatjuk, hogyan készítik ezt az egészséges és többféleképpen fogyasztható ételt Lasancék.

 

Csak só és fűszerek, semmi adalékanyag. Így készíti a savanyú káposztát a Lasanc házaspár már 25 éve. A fejes káposztát is maguk termelik meg a Szeged melletti Ruzsán lévő földjükön, és ahogy annak idején a szüleiktől látták, hagyományos módon savanyítják meg azt. Ott jártunkkor fiuk, Lasanc Róbert ládákban hozta be a tárolóból a szép, egészséges káposztafejeket, amit aztán édesapja Lasanc Péter Pál tisztított meg. A szeletelést egy 20 éves masinával már Pál felesége, Irén asszony végzi. A teknőből a vékonyra szelt káposzta a kádba kerül, és innen már Péter veszi át a munkát. Hófehér gumicsizmát húz a lábára, és mintha csárdást járna, ütemesen taposni kezdi a káposztát…

 

Lasanc Péter Pál tapossa a savanyú káposztának valót
Lasanc Péter Pál tapossa a savanyú káposztának valót

 

Ezt más nem szokta taposni csak maga?

Ez az én munkám. A szelést a feleségem szokta csinálni, én fűszerezek, taposok. 25 év alatt már jól belejöttünk a munkamegosztásba – mondja Pál vidáman, és közben egy percre sem esik ki az ütemből.

A szeletelt savanyúkáposztán kívül, főleg a disznóvágások idején, nagy a kereslet az egész káposztafejekre, levelekre is. Ezeket a hasábokat a szeletelt káposztával együtt savanyítják, de nem a felszínére, hanem a kivájt torzsák helyére teszi Péter a sót és a fűszereket. A szelt káposztához hasonlóan borsot, köménymagot és babérlevelet szór minden egyes káposzta közepébe.

 

Fűszerezett hasábkáposzták
 Fűszerezett hasábkáposzták

 

A hasábokra újabb réteg szeletelt káposzta következik. Ismét sózás és fűszerezés, majd a fedődeszkák lerakása után, 25 kilós súlyokkal préselik tovább a káposztát, ami levet ereszt. A savanyításhoz 25 fok meleg szükséges. Hagyományos eljárással, a tejsavbaktériumok természetes erjesztésével alakul át a nyers káposzta ízletes savanyú káposztává.

 

Mennyi ideig tart a savanyítás?

– Amikor így feladja a levét még sós. El kell telni két és fél-három hétnek, hogy ez megsavanyodjon, majd, amikor teljesen kiforrta magát és nincsenek rajta buborékok, akkor készült el biztosan – mutatja a már két hete a kádban készülő savanyú káposztát Lasancné.

 

Hagyományos, tejsavaserjesztéssel készülő savanyú káposzta
Hagyományos, tejsavaserjesztéssel készülő savanyú káposzta

 

Mindig meg szokta kóstolni a káposztát?

Mindig bizony! Mindent, amit készítek megkóstolok, hogy biztosan jó legyen, csak úgy viszem a piacra… Így néz ki az elkészült igazi savanyú káposzta. Nem az a fehér, egy icipicit sárgás színe van. Azért is nagyon jó mert egészséges, benne marad a vitamin. Ezt nem kell kimosni a sóssága, savanyússága miatt, és rengeteg mindent lehet belőle készíteni. Nekem is ott a piacon nagyon sok mindent elmondanak, hogy ki mit készít, főz belőle. Kipróbálom és én is adom tovább a receptet ha ízlik.

 

Lasancné a piacon árusítja a savanyú káposztát
Lasancné a piacon árusítja a savanyú káposztát