fbpx

Egekbe szökik a sertés ára a félelem miatt

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 09.

Az afrikai sertéspestistől való félelem egyszerre hajtja fel az árakat, és egyszerre sarkallja nagyobb termelésre a gazdaságokat.

 

sertés

 

Szeszélyes hatások

Kínában egy hónap alatt csúcsra futottak a sertés határidős mutatói – döntően az afrikai sertéspestis kiszámíthatatlan hatásai miatt. A Dalian árutőzsdén jegyzett sertés határidős ügyletei hétfőn a legmagasabb szintre emelkedtek az egy hónappal ezelőtti debütálás óta, ami mögött elsősorban az ország északi részén jelentkező afrikai sertéspestis-esetek növekvő száma áll.

A kínai sertés határidős ügyleteinek szeszélyes mozgására jellemző, hogy míg a január 8-ai debütálás után, a kereskedés első napján nagyot zuhantak, addig január 25-e óta folyamatos az árak lendületes emelkedése. A zuhanást az okozta, hogy akkor a sertéspestis-járvány gyors felszámolásáról szóltak a hírek, utóbb viszont a kínai hatóságok felhívták a figyelmet a járvány tartós jelenlétére.

 

sertés

 

Növelik a termelést

Nemcsak az árak, hanem a kibocsátás is az egekbe tör, miután az állattenyésztő és sertéshústermelő gazdaságok-cégek növelik a sertéshústermelést. Attól tartanak ugyanis, hogy egy következő fertőzéshullám az egész állományt fenyegetheti. Mindez közvetlenül kihat egyébként a takarmánynövények piacára is: a bizonytalanság jelenleg a szója- és kukoricafogyasztás csökkenését eredményezheti – írja az AgriCensus.

 

Illusztrációk: Horizont Média/archív