fbpx

Vakcina: két év múlva lesz 100%-os oltás a sertéspestisre

Írta: Kohout Zoltán - 2021 március 19.

Egy európai kutatási program két éven belül 100 százalékosan megbízható vakcinát adna az állattartók kezébe a sertéspestis-megbetegedésekkel szemben.

 

sertespestis

Évtizedes háború

A fél világ sertéstartóit rettegésben tartó és alig felmérhető anyagi kárt okozó járványos megbetegedések leküzdése, megelőzése évtizedek óta foglalkoztatja a kutatókat. A spanyol professzor, José Manuel Sánchez-Vizcaíno már a 80-as években részt vett az akkor afrikai sertésláz-megbetegedések felszámolásában. Tavaly pedig elvállalta a sertéspestis végleges legyőzését célzó Vacdiva projekt vezetését, amely arra törekszik, hogy tartós megoldást dolgozzon ki a gyakorlatilag 100 százalékos mortalitású vírus ellen – közölte a pigprogress.com.

sertespestis

 

Két év múlva megoldás?

A Vacdiva projekt új diagnosztikai eszközök kifejlesztése mellett három különböző ASF vakcina prototípus validálására összpontosít, amelyek közül a két ígéretesebbet Spanyolországban és Portugáliában írták le. Már készült is egy orális vakcina, amit kísérleti úton sikeresen kipróbáltak már a vaddisznó-populációkban. Ezt a prototípust jelenleg vizsgálják a házi sertések laboratóriumaiban Spanyol- és Olaszországban. A vakcina második prototípusát találták Portugáliában az 1960-as években. A prototípust spanyol és olasz házisertéseknél már nagyon jó eredménnyel értékelték; a vaddisznókkal kapcsolatos kísérletek hamarosan elkezdődnek Spanyolországban. A projektben emellett hosszú távú in vivo kísérleteket végeznek, hogy biztosak legyenek a biztonságban és a keresztvédelemben. A kutató úgy véli, még 2 évbe telik, hogy az EU számára 100 százalékosan biztonságos megoldást állítsanak elő. A projektbe továbbá kínai partnereket is bevontak, mert meg akarták vizsgálni, hogy az oltóanyagok működnek-e a Kínában keringő ASF vírussal.

 

Illusztrációk: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán