fbpx

Újra felfedezik „csodanövényt” a takarmányozásban

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 19.

Évezredes tapasztalat, hogy a vaddisznó és a házi sertés is él-hal az eperfa gyümölcséért. Most egy kínai kutatás bebizonyította, hogy „új” fehérjeforrásként jó szolgálatot tehet a takarmányozás hatékonyságáért is.

 

Segíti az emésztést

Az elegendő és olcsó állattakarmány iránti növekvő globális kereslet néha váratlan találatokhoz juttatja a kutatókat. Az eperfa potenciális fehérjeforrás a növényevők számára, a lombja pedig a juhok energia-utánpótlásában és fehérje-kiegészítőjeként ismert. Például juhok esetében arra a következtetésre jutottak, hogy a magas nyersfehérje-tartalmú eperfalevelek etetése a takarmány jobb emészthetőségét eredményezte az állomány vegyes takarmány- és koncentrátum-étrendjében. Végeztek emellett kísérleteket a tojótyúkokra gyakorolt ​​hatások mérésére is, most pedig a sertéstakarmányozást érintően.

 

takarmanyozas

 

A kísérlet

A hizlalás befejező szakaszában a kutatók a friss eperfaleveleket 4 napig 60°C-on szárították, őrölték, majd megvizsgálták tápanyag-összetételüket (23,5% szárazanyag, 22,7% nyersfehérje, 5% éterkivonat, 12% nyersrost, 9,6% nyershamu, 15,27 MJ/kg emészthető energia). A kísérletben 180, átlagos testparaméterű, átlagosan 72 kilós kínai Xiangcun fajtájú példány vett részt. A kontroll csoport kukoricát, szójalisztet és búzakorpát kapott – vagy olyan étrendet, amelyben ezeket az összetevőket részben 3, 6, 9 vagy 12 százalékban eperfalevél-porral helyettesítették. A sertéseknek 50 napig pellet formában ad libitum diétát kínáltak.

 

takarmanyozas

Fotó: Denis Bastianelli, CIRAD

 

Hektáronként 25-30 tonna

A kísérlet érdekes eredménye azt mutatta, hogy bár az étkezési eperfa 12 százalék alatti arányban való etetése nem változtatta meg a növekedési teljesítményt, mégis javította a sertések befejező oxidációs stabilitását. A takarmány eperfalevéllel való kiegészítése befolyásolta a sertés vázizomzatában a lipidanyagcserében és a mitokondriális szétkapcsolódásban részt vevő gének expresszióját is. Ezek a változások kedvezően szabályozhatják a sertéshús zsírsavprofilját, és megakadályozhatják a lipid oxidációt, ami pozitív hatást jelent.

Kínában egyébként bő 1 millió hektáron termesztenek eperfát, a friss eperfalevelek hektáronkénti biomasszahozama pedig durván 25-30 tonna évente.