fbpx

Közel 25 ezer sertést öltek le sertéspestis miatt

Írta: Barna Ferenc - 2021 április 28.

Megközelítőleg 25 ezer sertés elpusztításáról döntöttek a romániai hatóságok. A romániai Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Szakhatóság (ANSVSA) afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a bánsági Gátalján (Gataia) a Smithfield Húsfeldolgozó egyik sertésfarmján, emiatt hozták meg a szigorú intézkedéseket – közölte a román közszolgálati rádió.

 

Mezőgazdaság sertéspestis
Romániában kimutatták a sertéspestis vírusát a bánsági Gátalján (Fotó: Smithfield)

 

A Temes megyei Honoros (Honorici) község szintén fertőzési gócpont, ott háztáji gazdaságában azonosították a vírust.

A helyi hatóságok meghozták a szükséges intézkedéseket a települések állategészségügyi elszigetelésére: az érintett kereskedelmi sertésfarmon és háztáji gazdaságban minden sertést leölnek, a két település 13 kilométeres körzetét pedig megfigyelés alá vonták. Az állatok nagy száma miatt elpusztításuk és a tetemek elásása legalább tíz napot vesz igénybe.

Az ANSVSA legutóbbi, múlt heti összesítése szerint Romániában csaknem 400 aktív ASP-gócot tartanak nyilván. Az ASP négy évvel ezelőtti megjelenése óta csaknem 5500 vaddisznónál is kimutatták a kórokozó jelenlétét.

 

A sertéspestis több mint 600 millió eurós veszteséget okoz Romániának

Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szerint az afrikai sertéspestis több mint 600 millió eurós veszteséget okoz Romániának. Súlyosbítja a helyzetet, hogy így jelenleg a hazai sertéshús-fogyasztás legfeljebb 30 százalékát fedezik a belföldi termelők. A kórokozó megjelenése előtt részesedésük még elérte a 60 százalékot.

A román sertésfarmokon 3,6 millió hízósertés nevelésére van kapacitás, de számuk nem sokkal haladja meg a 900 ezret. A farmok jelentős része üresen áll vagy tönkrement, az ASP megjelenése óta pedig évente több százmillió lejes (100 ezer eurót meghaladó) összegű kártérítést kell kifizetni az állami költségvetésből.

A romániai sertéshústermelők szövetsége szerint 2020-ban 3,7 millió sertést vágtak le Romániában, ami 12 százalékos visszaesés az előző évhez képest.

 

Mezőgazdaság sertéspestis
A román sertéstelepek kihasználtsága nem éri el a 33%-ot, ebben a sertéspestis meghatározó szerepet játszik (Fotó: Smithfield)

 

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói két másik romániai állategészségügyi intézet szakembereivel közösen kutatásban vizsgálták a különböző fertőzésgócokból begyűjtött rovarokat. Megállapították, hogy a fertőzött nagyüzemi sertéstenyészetekben összegyűjtött vérszívó rovarok hetven százalékában megtalálható az afrikai sertéspestist okozó vírus genetikai nyoma.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc