fbpx

Rossz hír a világnak is: új sertéspestis Kínában

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 22.

Új afrikai sertéspestis-járványt (ASF) észleltek Kína déli részén – ez az első friss eset tavaly október vége óta. Ez rossz hír lehet a szója és a kukorica konjunktúrájának.

 

sertespestis

 

A kínai Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium szerint az új járványt a déli Guangdong tartományban lévő egyik gazdaságban találták, ahol több mint 1000 sertés közül 214 mutatott tünetet, mielőtt elpusztult. Sajtójelentések szerint az ottani hatóságok úgy vélik, illegális szállítások járultak hozzá az újabb fertőzéshez. Minthogy közismerten Kínáé a világ legnagyobb sertésállománya, egy esetleges új járvány ismét kedvezőtlenül hathat a takarmányexportőrök piacaira. A kínai sertésipar az ASF-járvány miatt 2018-2019-ben a korábbi csaknem 430 milliós állomány bő harmadát(!), csaknem 120 millió állatot veszített el. Ez jelentősen csökkentette az ország szójababigényét.

 

sertespestis

(Illusztráció: Horizont Média/archív)

 

A nagy erőfeszítések után a ma bő 400 milliós állomány révén évente nagyjából 50-55 millió tonna sertéshúst termelnek Kínában. Ez az erőltetett, gyors fellendülés hatalmas keresletet, magas árakat generált a világban. Egy újabb járványt – illetve egy azt esetleg követő állatlétszám-csökkenés – mérsékelheti ezt a kedvező trendet.