fbpx

Példátlan vaddisznóirtás indul a sertéspestis miatt

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 24.

Négy év múlva ilyenkor 200 hektárra csak egy vaddisznó juthat az ASP megfékezése érdekében – írja a Nébih által ismertetett sertéspestis-mentesítési terv.

 

sertéspestis

 

100 hektáron fél

Az afrikai sertéspestis elleni küzdelemben – saját bevallása szerint is – minden eddiginél erőteljesebb program indul. A vaddisznóállomány szabályozásáról szóló Nemzeti Akcióterv a vadászatra jogosultakat arra kötelezi, hogy készítsenek hosszú távú, többéves tervet arról, milyen intézkedésekkel érhető el a vaddisznóállomány nagyarányú ritkítása. A 2025 februárjára elérendő cél ugyanis 200 hektáron csak egy (a rendelkezés megszövegezésében 100 hektáron 0,5) példányos állománysűrűséget engedélyez. Ezt a tervet már idén március végére el kell készíteni. Emellett a vadászatra jogosultaknak – kivéve a szigorúan korlátozott területbe tartozóknak – éves tervet kell készíteniük arról, hogy a 2021/2022-es és az azt követő vadászati években hogyan tesznek tesz az ASP mentesítési terv diagnosztikai kilövésekre vonatkozó előírásainak.

 

sertéspestis

 

Kártalanítás

Az állami szervek számítanak a vaddisznót (is) tartó vadaskertek és vadfarmok üzemeltetőinek közreműködésére is. Nekik március végére írásos szerződéssel kell rendelkezniük a vadállomány állatorvosi ellátásáról; járványügyi szabályzatot kell készíteniük és jóváhagyatniuk. Ebben szerepelnie kell a létesítményben maximálisan tartható vaddisznólétszámnak, a létesítményt érintő be- és kifelé irányuló forgalom szabályozásának, és az esetleges ASP-fertőzés esetén végrehajtott állomány-felszámolás módjának.

A programban – ami Európában sajnos nem példátlan – résztvevők kártalanítást kapnak. További tematikus infók a Nébih honlapján.