fbpx

Ki nyeli az újabb áfacsökkentést…?

Írta: - 2018 január 04.

Újabb élelmiszerek – például a hal és egyes sertéshústermékek – lettek olcsóbbak január 1-jétől. Azaz…, várjunk csak! Pusztán az áfájuk csökkent, de az áruk nem. Hogy is van ez?!

Élénkítene – ha hagynák

Bár az állam jól kitalálta, hogy a fogyasztás és a piaci forgalom élénkülését hozhatja az élelmiszerek áfájának csökkentése, a tapasztalatok szerint az adókönnyítés haszna nem a vásárlóknál, hanem (nagy-)kereskedőknél vastagítja a pénztárcát. Így volt ez a baromfi- és sertéshússal, a tejjel és a tojással, és a lakossági-szállítói vélemények szerint így lesz ez a hal és egyes sertéshústermékek áfacsökkentésével is.

Kinek öröm, kinek üröm

Mint ismert, január 1-jétől 27-ről 5%-ra csökkentette az állam a fogyasztási célú halak, illetve a sertés vágási mellékterméke (például a köröm és a láb csülök nélkül), illetve belsőség (nyelv, máj, velő – de kivétel maradt például a tepertő) áfakulcsát. Elvileg arra lehetett számítani, hogy az intézkedés már az év eleji bevásárláskor örömmel tölti el a vevőket. Nem így lett.

– Ezt a kereskedők szépen le fogják nyelni, mert a kötelező árcsökkentés nincs benne a törvényben. Ez volt az első sertés ÁFA-csökkenésnél is! Kis ideig alkalmazták, majd teljesen eltűnt! – panaszolja egy férfi a Dél-Alföldön. Hasonló véleményekről ír a sajtó Bács-Kiskun és Csongrád megyében is Szegeden is, ahol az árak lényegében nem változtak a tavaly januárihoz képest. Vannak olyan kritikák is az intézkedéssel szemben, hogy „hiába csökkentették központilag a halhús áfáját, ha rátették a vízre a köbméterdíjat”.

Drágul, visszadrágul, csökken?

Egyelőre most általános tapasztalat, hogy „visszadrágul” a sertéshústermékek ára, és eltűnik az örömmel fogadott áfacsökkentés. Ugyanakkor a sajtójelentésekből kiolvasható az a várakozás, hogy idővel érződni fog az adómérséklés hatása – kérdés, mikor és milyen mértékben. Az kevéssé valószínű, hogy 27-22=5, azaz bő ötödével kerül majd kevesebbe az áfacsökkentésbe vont termékek kiskereskedelmi, vendéglátóipari ára…

Kohout Zoltán