fbpx

Napraforgó starter trágyázása magnéziummal kiegészítve

Írta: Szerkesztőség - 2015 március 27.

A starter trágyák a kezdeti fejlődéshez nélkülözhetetlen foszforellátásra alapoznak. A foszfor a képződő sejtek nélkülözhetetlen építőköve: olyan alapanyagok szerkezeti eleme, amelyek elsődlegesen meghatározzák a sejtek közötti genetikai információk közvetítését, befolyásolják a növények hibátlan fejlődését. Alapvetően meghatározza a növényen belüli energia szállítását, erősíti a generatív szervek (gyökér, virágrészek) tökéletes kifejlődését. Jó foszforellátás hatására csökken a környezeti stresszekkel szembeni érzékenység (vízhiány/aszály, hideg talaj, levegő). A fent említett mechanizmusokat lehetőségünk van befolyásolni a magas foszfortartalmú mikrogranulált starter műtrágyák, illetve a hasonló összetételű folyékony levéltrágyák okszerű használatával. A napraforgó és a talaj között az elsődleges kapcsolat a gyökérrendszer közvetítésével valósul meg. Ezt a folyamatot egyrészt a gyökérrendszer fejlettsége, tömege, a gyökérzet hossza, abszorbciós felülete határozza meg, míg a másik oldalnál a gyökér mindenkori anyagcsere aktivitása döntő jelentőségű. A napraforgó a felvehető tápanyagok és a hasznosítható víz utolsó grammját is felveszi a talajból. Ez az agresszív tápanyag- és vízfelvétel úgy történik, hogy nem a víz áramlik a gyökérzethez, hanem a gyökerek törekednek a nedvesebb talajrétegekbe. A napraforgó gyökérrendszere a talajszemcsék felületéről szinte teljes egészében felveszi a vizet és az abban oldható tápanyagokat.

Az agresszív gyökértömeg kialakításához jelentős mennyiségű energiát igényel a növény, amit a fotoszintetikus rendszeren keresztül nyer. A fotoszintézis folyamatában a klorofill központi atomja a magnézium, mely főként az energiaátvivő és energiát átalakító reakciókban működik közre. Döntően kihat a növény anyagcseréjére, áttételesen befolyásolja az aktív tápanyagfelvételt.

A magnéziummal és foszforral jól ellátott növény több gyökérexudátumot (pl. cukrokat, aminosavakat) bocsát a rizoszférába (gyökérzónába). A talajba jutó cukrok és egyéb anyagok stimulálják a talaj hasznos mikrobapopulációját. Ennek során javul a talaj tápanyagfeltáró képessége, valamint a mikrobák által termelt előnyös anyagok hatására tovább erősödik a növény betegségekkel szembeni ellenállósága is.

A talaj tápanyag-szolgáltató képessége gyakran gátolt. Ennek következtében a napraforgónövény kezdeti fejlődése akadályoztatott lehet, ezáltal a genetikai terméspotenciálból, már a fejlődés első időszakában jelentős mennyiséget elveszítünk. Ezért a napraforgónál különösen nagy jelentősége van a lombtrágyázásnak. A lombon keresztül kijuttatott foszfor és kelatizált magnézium drámai változást hoznak a napraforgó kezdeti fejlődésében. Azonnali kettős hatást érhetünk el, hiszen a kijuttatás időszakában optimális vagy extra tápanyagellátásban részesítjük a növényt, ennek hatására tovább erősödik a gyökér tápanyagfeltáró képessége. A mai hibridek magas terméspotenciálja megtervezett célzott kezelések nélkül nehezen kihasználhatók, de a kezelésekre nagyon jól, magasabb hozamokkal reagálnak. Lombtrágyák starter kezelésének hatalmas előnye, hogy növényvédelmi munkákkal egy menetben elvégezhető, így azok felhasználásának költsége elenyésző összegű, főleg ha figyelembe vesszük a hozamnövekedésből származó plusz jövedelmet.

Buda Richárd