fbpx

Zöldség- és aprómag-vető gépek választéka

Írta: Szerkesztőség - 2012 február 14.

A zöldségfélék és az aprómagvú kertészeti növények magvainak vetésére kizárólag szemenkénti vetőgépeket használnak. A különböző fajtájú, méretű és alakú, igen eltérő ezermag-tömeggel jellemezhető magvak vetése a gépekkel szemben számos „szigorú” követelményt támaszt, amelyeket a direkt ilyen célokra kialakított zöldség- és aprómag-vető gépek – a köznyelvben használtan: precíziós kertészeti vetőgépek – biztosítanak.

A széles (45-76,2 cm) sortávolságú növények (pl.: cukorrépa, kukorica, stb.) magvainak vetésére használt szemenkénti vetőgépekhez képest ezeknél a vetőgépeknél lényeges eltérés az, hogy keskenyebb sortávolságokban, iker vagy többes (sok esetben tandem) sorokban kell a megfelelő munkaminőségi mutatókat (pl. a hosszirányú vetésegyenletességet, a vetési mélységegyenletességet, a keresztirányú adagolási pontosságot) biztosítani.

Az is lényeges eltérés, hogy míg a kapásnövényeket kizárólag síkművelésben termesztik, a zöldségfélék többségénél ágyásos vagy bakhátas művelést alkalmaznak.

 

A kertészeti vetőágy készítés és a vetés technológiai műveletei

A zöldség- és aprómag-vető gépek egyedi vetőegységekből épülnek fel, amely vetőegységek (az egyes vetőkocsik) önállóan végzik a magvak kijuttatását.

A különböző szerkezeti egységből összeállított soronkénti vetőkocsik egyszerre több technológiai műveletet is elvégeznek:

  • a talajfelszín elsimítása, a rögök félreterelése a vetősorokból az állítható rögterelővel
  • a talaj vetősávjának előtömörítése a mellső tömörítőkerékkel
  • a vetőbarázda kialakítása a különböző csúszócsoroszlyákkal
  • a vetőmagvak kiadagolása a vetőszerkezetből a barázdába, vetőmagpótlás a magtartályból
  • a magvak lenyomása a barázdafenékre a keskeny magnyomó kerékkel
  • a vetőmagvak lezárása, a barázda betakarása, feltöltése a magtakarókkal
  • a talajfelszín elmunkálása, visszatömörítése a hátsó tömörítőkerékkel

 

A vetőgépek általános felépítése

A zöldségfélék vetőgépei többségükben függesztett kivitelben készülnek, az üzemeltető erőgéphez hárompontos függesztőberendezéssel kapcsolódnak.

A gépek vázát zárt szelvényű gerendely képezi, de a sűrű soros, tandem kivitelű gépeken két gerendely is megtalálható. A gépek gerendelyeihez – könnyen oldható – kengyelekkel és tartóbilincsekkel az egyes vetőelemek (vetőkocsik) vannak felerősítve.

Egy-egy vetőelem önállóan végzi a vetést, így a kézi kocsis változatokban 1-2; az egytengelyes kerti traktorokra függesztett változatokban 1-4; míg a nagyobb munkaszélességű gépeknél 3-18 elem – ez tandem elrendezésben 36-soros is lehet – közös vázra kapcsolása képezi a vetőgépet.

A vetőkocsik többségénél – a jobb, egyenletesebb talajkövetés és a pontosabb vetési-mélységtartás érdekében – paraleltandem felfüggesztést alkalmaznak, de az egyszerűbb gépeknél a csuklós karos vagy a paralelogramma felfüggesztésű vetőelemek találhatók meg.

Az egyedi vetőkocsik egy sor, ikersor vagy hármas ikersor vetésére alkalmas magadagoló szerkezettel vannak ellátva, így a gépek a sűrűsoros (min. 50 mm sortávolságú) vetésre, valamint a sávos (szórt)vetésre is alkalmasak.

A magadagoló szerkezetek alatt elhelyezett vetőbarázda-nyitó csúszócsoroszlyák – a kívánalmaktól függően – egy-soros, ikersoros három vagy négy-soros maglehelyezést tesznek lehetővé.

A különböző kialakítású sornyitó csoroszlyák választéka lehetővé teszi, hogy a termelő – a megfelelő magadagoló szerkezettel kombinálva – azt a sor- és tőtávolság-elrendezést, ill. tősűrűséget válassza, amellyel a célnak megfelelően tudja befolyásolni a termesztendő növény tenyészterületét és méretét.

A gépek vetőelemeire szerelt ék alakú rögterelők eltávolítják a vetősorba eső rögöket és a talajfelszín utólagos simítását is elvégzik.

Az egyes vetőelemek mellső talajtömörítő kereke gumiborítású Farmflex vagy (sima) acélhengeres kivitelű, míg a hátsó tömörítő kerék – az előzőkön kívül még – konkáv tömörítő-kerék, rácsos pálcás henger is lehet.

A sávos- és ikersoros vetéseknél széles (gumiborítású vagy acélhengeres) tömörítő kerekek zárják le a talaj felszínét. A gépek vetőelemei keskeny kialakításúak, így biztosítva az ikersoros vetésnél megkívánt agrotechnikailag optimális sortávolságok beállításának lehetőségét.

A „kertészeti” vetőgépek vető/adagoló szerkezeteit a járókerekekről lánc(le)hajtások (előtéttengely és többfokozatú hajtómű közbeiktatásával) biztosítják.

A különböző lánckerekek áttételeinek változtatásával, a hajtóműfokozatok átállításával a megkívánt tőtávolságok – széles tartományban és sok fokozatban – állíthatók be.

A járókerekek felszerelése, áthelyezhetősége – a más szemenként vető gépektől eltérően – biztosítja, hogy a zöldség- és aprómag vetése nemcsak a síkművelésű termesztésnél, hanem ágyásos és bakhátas művelés esetében is megoldható.

Magadagoló-, ill. vetőszerkezetek

A vetőgépek legfontosabb szerkezeti egységei a magadagoló szerkezetek. Ezek a

  • palástcellás v. peremcellás rendszerűeknél: a vetőtárcsa palástján (peremén) kialakított különböző számú és nagyságú cellával ellátott celláskerekek (cellás tárcsák) a maglesodró hengerrel, valamint a magkilökő lemezzel
  • lyukszalagos rendszereknél: a végtelenített (gumi/textil betétes) szalagok, amelyek különböző átmérőjű és számú furatokkal ellátottak, és a magvak a furatokon átesve hullanak a barázdába
  • pneumatikus-lyukszalagos rendszereknél: a magvak furatokba tapadását szívó légáram segíti elő, kivetésüket nyomó légárammal biztosítják
  • merítőkanalas megoldásoknál: a haladási irányra merőleges tengelyű (forgó) tárcsára szerelt fix vagy vezérelt mozgást végző, kanál alakú sejtek
  • szívó légárammal dolgozó rendszereknél: a lapos (sík) vetőtárcsák, amelyek különböző (0,5-2,0 mm) átmérőjű és (18-120 db) furatszámú furatokkal rendelkeznek, valamint külön lesodró választja le a magvakat
  • kettős pneumatikus vetőszerkezeteknél: a szívóoldali keskeny vetőtárcsák különböző furatokkal (furatsorokkal), valamint a nyomóoldali magleválasztó és tisztító rendszerek

Valamennyi vetőszerkezet fontos jellemzője a magadagolási intenzitás, a magadagolás sebessége, amely nagyban befolyásolja a vetőgépek üzemeltetési sebességét.

Az egyes magadagoló szerkezetek esetében – a munkasebességtől és a kivetendő mag megkívánt sűrűségétől függően – az adagolási intenzitás nagyon különböző.

Ezen mérőszám – a magadagolási intenzitás – értékei 3,6 km/h (1 m/s) munkasebességnél ~ 4-12 db mag/s, míg 7,2 km/h (2 m/s) üzemeltetési sebességnél ~ 20-50 db mag/s közötti is lehet.

Általánosságban: a mechanikus magadagoló szerkezetek a nagyobb méretű magvakat a kisebb sebességek esetén, míg a (kettős) pneumatikus vetőszerkezetek inkább az apróbb magvakat nagyobb sebességek esetén kedvezőbben vetik ki.

A vetőgépek választéka

A kertészeti vetőgépek választékának vonatkozásában a mechanikus és a pneumatikus adagoló szerkezeti rendszerű zöldség- és aprómag-vető gépek is megtalálhatók.

A mechanikus rendszerű adagolókkal rendelkező gépek egyszerűbb kivitelükkel és jelentősen kisebb gépárakkal „bírnak” a pneumatikus vetőszerkezetű gépekkel szemben.

A pneumatikus rendszerű precíziós kertészeti szemenként vető gépek a felhasználóknak sokkal nagyobb gépválasztékot biztosítanak.

LA ITALIANA vetőgépei minden zöldségféle magvainak precíziós vetésére alkalmasak.

A vetés paramétere és a gép szerkezeti összeállítása teljes egészében a zöldségféle, ill. a gazdálkodó igényeihez igazítható.

Szerkezeti kialakításuk lehetővé teszi a vetőegységek (vetőkocsik) egyszerű, könnyű mozgathatóságát, biztosítva ezzel a megfelelő sortávolság könnyű beállítását.

A vetőkocsik szóló, ikersoros és tandem ikersoros kivitelben készülnek, így a vetett sorok száma sokféleképpen variálható, a központi (Norton) váltómű biztosítja a könnyű és gyors fokozatváltást, lehetővé téve ezáltal az egyszerű tőtávolság állítást.

A vetőgépek 39-59 kW motorteljesítményű univerzális erőgépekkel üzemeltethetők.

Az AGRICOLA ITALIANA cég jelenleg 12 különböző alaptípusú, a zöldségfélék magvainak (szántóföldi) szemenkénti vetésére alkalmas, precíziós vetőgépet gyárt (és a beszállítókon keresztül forgalmaz).

Ezek mellett gyártmánykínálatában a motoros kapákra felszerelhető vagy növényházi (magajáró célgépes) sűrűsoros vetésre is alkalmazható vetőgépeket (opcióban akár 36 sorosig!) is megválaszthat a felhasználó.

A szintén olasz MATERMACC s.p.a. MSO modelljei 2-8 soros sík v. 3×5/3×6 soros ágyásos változatokban merev vázakkal, 15-18 soros kivitelekben az Easy-Set rendszerrel, három különböző (F1; F2; F3) vetőkocsival készülnek.

A kettős pneumatikus vetési rendszert 1-2-3 furatsoros vetőtárcsák szolgálják ki, így vetőelemenként szóló-; iker- v. hármas-magsorok is kivethetők.

Az egyes vetősorok lezárására Inox, gumi borítású v. rácsos talajlezáró kerekek választhatók meg.

A soronkénti magtartályok űrtartalma 10 l/sor, a mikrogranulátum kijuttató tartályok (soronként) 6 l űrtartalmúak.

Az ML (Multi Line) típusú modellek növényházak sűrűsoros (min. 2,5 cm sortávolságú) vetésére alkalmazhatók, érdekességük a központi mechanikus adagolású és (kettős) pneumatikus magtovábbítású gabonavető szerkezet.

Az ML típusú vetőgépek munkaszélessége 167 cm, 150 literes magtartályuk a teljes munkaszélesség „lefedésére” képes.

Az olasz GASPARDO Orietta és Olimpia precíziós vetőgépei 2-18 vetőegységes kivitelben, kettős pneumatikus adagoló rendszerrel az aprómagvak igen pontos kiadagolására képesek.

Közülük az Olimpia típusokat az extra igényességű ikersoros vetéshez fejlesztették ki.

Egy-egy vetőkocsin kettő vagy három vetőegység található meg, így a vetőkocsik ikersoros vagy tripla soros vetésre alkalmasak úgy, hogy minden sornak külön magtartálya és vetőtárcsája van.

A felszerelhető vetőkocsik száma max. 8 db, míg a kivethető sorok száma 2×8 db lehet.

A Twin vetőelemek esetén az ikersorok távolsága 4-9 cm között állítható, Tris vetőelemek esetében a tripla sorok közötti sortávolságot 5,0-7,5 cm között lehet beállítani.

A meghajtó (talaj)kerekek 20 cm-ig állíthatók bakhátba történő vetéshez.

Az Orietta vetőgépek sorainak száma max. 18 sor lehet, a legkisebb sortávolság 13 cm-re állítható be.

 

 

Hasonló paraméterekkel rendelkeznek az olasz SFOGGIA Calibra vetőgépei is.

A Calibra vetőegységei változtatható sorszámúak, így pontosan a növénykultúrák igényeihez igazíthatók.

Tagonként az 1 soros, a 2 soros Twin és a háromsoros vetést végző Tris kivitel is kiválasztható.

A vetőegységek rendelhetők tandem kivitelben – dupla vetőtaggal, 6-14 cm-ig állítható sortávolsággal –, és Trio kivitelben egységenként három vetőtaggal.

A vetés tőtávolsága 0,9-28,9 cm között választható meg.

Opcióban rendelhető tartozékok: nyomjelző (kézi, mechanikus, automatikus, hidraulikus működtetésű); mennyiségszabályzós műtrágya- és mikrogranulátum szóró; többfajta tömörítő kerék; teleszkópos gerendely; gumi vagy Inox magnyomó kerék; mellső nyomlazító, stb.

A Calibra vetőgépek vetőtagok közötti minimális sortávolsága 20 cm (az ikersorok között 0-10 cm) lehet és a laza, ill. kötött talajokhoz különböző (4 féle) csúszócsoroszlya közül választhat a felhasználó.

 

A hazai gyártók közül a PANNON Gép- és Készülékgyártó Kft. kézi (K-1, K-2) és gépi típusú, kanalas rendszerű vetőgépeket gyárt.

Az egyes vetőkocsikból 2-12-soros vetőgépek állíthatók össze, és egy vetőegységhez 11 garnitúra, különböző nagyságú és alakú kanáltípus tartozik.

A vetőegységek karos (csuklós) felfüggesztésűek, a vetési mélység 0-10 cm között fokozat nélkül állítható be.

A csúszócsoroszlyák által nyitott vetőbarázdát takarólemez tölti fel és egy (hátsó) gumikerék tömöríti vissza a vetősávot, amely egyben a kanalas adagolótárcsát lánckerékáttételen keresztül hajtja meg.

Az egyes tőtávolságok a kanalas kelyhek számával (ez egy tárcsánál max. 24 db lehet), és a lánckerék meghajtás áttételével 2,5-100 cm között állíthatók be.

Az egyszerű és könnyű építésű gép teljesítményigénye – a vetőegységek számától függően – 10-28 kW.

Vezérelt kanálkelyhes adagolókat épít gépei vetőszerkezetébe a HERMEX Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. is, amely típus a jól ismert svéd Nibex elterjedt változata.

A Hermex 100 típusú gépek 3-18 db vetőegységből épülnek fel, függesztett és félig függesztett kivitelűek, a kanalas vetőtárcsák meghajtását a járókerekek biztosítják.

A hazai gyártók közül a DELTAGRO Kft. emelőcellás, ferde szalagos, áteső lyukszalagos és kettős pneumatikus-lyukszalagos vetőgépek különböző (2-12 soros) változatait Multi-Vet precíziós vetőgépcsalád típusai alatt gyártja, ill. forgalmazza.

A gépek elemenkénti vetőszerkezeti hajtással, vagy központi meghajtással is készülhetnek. A többféle magadagoló rendszer megfelelő választást kínál a felhasználók részére.

A gépválasztékban a Kverneland csoporthoz tartozó német ACCORD Miniair Nova speciális zöldségvető gépeivel – 3-32 sorok között – síkművelésű-, ágyásos- és bakhátas-termesztés esetén is kivethetők az apró magvak.

A gépek kettős pneumatikus rendszerű vetőszerkezetéhez 29 tárcsasorozat rendelhető alá – ez 19 különböző növény aprómagvait takarja –, egysoros és ikersoros változatokban, 36 tőtávolság beállítási lehetőséggel.

A ventilátor vákuumának hatására a furatokra tapadt magvakat – a többes adagolást gátló maglesodró után – a vetőtárcsa alsó pontjánál az ún. atmoszféra fúvóka választja le a vetőtárcsáról és hullatja azokat a magbarázdába.

Ezután közvetlenül, egy másik fúvóka – nyomólevegővel – megtisztítja a furatokat az esetleges léha és törött magvaktól.

 

A vetőgépeket merev és hidraulikusan felhajtható gerendelyekkel, 3 féle csúszó csoroszlyával sávos mikrogranulátum-kijuttató adapterekkel is kínálja a gyártó.

A francia gyártmányú MONOSEM MS modellek 2-18 soros változatokban, kettős pneumatikus vetőszerkezettel, 1,2-6,6 m munkaszélességben készülnek.

Vetőtárcsáik 18-180 db furattal, Æ 0,5-2,5 mm furatátmérővel rendelkeznek, a minimális sortávolság 14, ill. 20 cm lehet, a tőtávolságok 1,0-35,5 cm között állíthatók be.

A vetőgépek tömege 300-1850 kg közötti és Microsem inszekcitid kijuttató berendezésekkel is felszerelhetők.

A lengyel vetőgép-gyártók a kettős pneumatikus vetési rendszerű Sigma és Max Pneumatic, valamint a mechanikus vetőszerkezetű kanalas-sejtes – UNIA-KRAJ Kruk – és lyukszalagos – WEREMCZUK Alex – gépeikkel vannak jelen a piacon.

A vetőgépek a kézi egysoros kiviteltől 12-sorosig készülnek, minimális sortávolságuk 25 cm, vetőmagládáik űrtartalma ~ 0,45 l, és teljesítményigényük max. 80 kW.

Az angol STANHAY Webb Ltd. nagy pontosságú lyukszalagos (Stanhay Robin 870, 985) és kettős pneumatikus vetőszerkezetű (Singulaire 785) aprómag-vető gépeket is gyárt.

Egyik új fejlesztésük, a Stanhay Star kettős pneumatikus vetőszerkezete 1-2-3- és 4-ikersorban képes az aprómagvak kiadagolására.

A 12 vetőkocsiból felépülő vetőgép soronként 2 literes magládával rendelkezik, sorműtrágyázó és mikrogranulátum kijuttató adapterekkel is felszerelhető, merev és hidraulikusan felhajtható gerendelyes változatai vannak.

 

Gépbeállítási ajánlások

  • a vetőegységeket (vetőkocsikat) a megkívánt sortávolság – illetve osztástávolság – szerint szereljük fel a gépek gerendelyére;
  • az egyes vetőegységeket a feladatuknak megfelelő – 1-2-3-soros, vagy sávos-csoroszlyákkal lássuk el;
  • a vetőegységek felszereltsége a kivetendő maghoz – annak agrotechnikailag megkívánt optimális igényeihez – igazodjon;
  • a mechanikus vetőszerkezetű gépeknél a kivetendő mag méretének/alakjának megfelelő cellás kerék, lyukszalag, illetve kanalas tárcsa kerüljön beépítésre és azokhoz a megfelelő lesodrót, kilökő éket alkalmazzunk;
  • a pneumatikus vetőszerkezetű gépeknél a vetőmaghoz igazodó (furatszámú és furatátmérőjű) vetőtárcsát, vetődobot építsünk be, és a maglesodrókat elemenként – több próba alapján – állítsuk be. A megfelelő adagoló szerkezetek kiválasztásához a gépek kezelési utasításában részletes útmutatás található meg;
  • a kettős pneumatikus vetőszerkezetű gépek esetében – a kivetendő magfajtának megfelelően állítsuk be a vákuumot, illetve a túlnyomást. (Lásd: gépek kezelési utasítása);
  • a megkívánt tőtávolságokat az adott vetőgép lánckerék, fogaskerék, vagy variátoros ékszíjtárcsa áttételének módosításával lehet beállítani. Beállítás után felszíni próbavetéssel ellenőrizzük annak helyességét;
  • a vetési mélységet szintén elemenként lehet beállítani. Erre a gépeken fokozat nélküli (csavarorsós), vagy 2,5-5,0 mm-es fokozatokban van lehetőség;
  • a vetőgépek üzemeltetésére – a tőtávolság és a magadagolási intenzitás figyelembevételével – az adott vetőmagtól, az adagolószerkezettől függően 3-6 km/h ajánlható.

 

Kertészeti szemenként vető gépek főbb műszaki jellemzői*

1. táblázat

 

Vetőgép gyártók

és típus(ok)

Gyártó

ország

Vetőegységek

száma

Vetőszerkezet

rendszere

Vázszerkezet (gerendely) kialakítás**

M e g j e g y z é s

(db)

Agricola Italiana AI; M; Multi

I

3-5-12

kettős pneumatikus

m., h.cs.

növényházi, sűrűsoros típusok is vannak

SN; SNA; SND; SNT

2-15

kettős pneumatikus

m., h.cs.

vetőkocsik 1-2- v. 3 sorban elrendezve

Deltagro Multi-Vet MVX-…

H

2-6

mech., emelőcellás

merev

kézi és gépi változatok

MR-…

2-12

mech., ferdeszalagos

merev

kézi és gépi változatok

MR-…S

3-12

mech., lyukszalagos

merev

Stanhay rendszerű lyukszalagos adagoló

MR-…P

3-12

pneum., lyukszalagos

merev

kombinált pneum.-lyukszalagos adagoló

Gaspardo Orietta

I

2-12

kettős pneumatikus

m., h.cs.

vetőkocsik 1 v. 2 sorban elrendezve

Olimpia

2-13

kettős pneumatikus

m., h.cs.

ikersoros elrendezés

Hermex Mini

H

1-3

mech., kanalas

merev

kézi kocsis változatok

Hermex-100

2-22

mech., kanalas

merev

hosszirányban szállítható változatok

Kverneland Accord Miniair Nova

D

5-32

kettős pneumatikus

m., h.cs.

single, twin és double változatokban

MaterMacc MSO

I

2-18

kettős pneumatikus

m., h.cs.

Easy-Set teleszkópos vázak is

ML

15-34

kettős pneumatikus

merev

növényházi, sűrűsoros változat

Monosem MS

F

2-18

kettős pneumatikus

m., h.cs.

vetőkocsi elrendezések négy féle változatban

Pannongép G-1/-2/-3

H

1-10

mech., kanalas

merev

kézi kocsis és gerendelyes változatok is

Sfoggia Calibra

I

2-18

kettős pneumatikus

m., h.cs.

szimpla-; dupla- és triplasoros vetőkocsik

Stanhay Star

GB

2-12

kettős pneumatikus

m., h.cs.

egy vetőszerkezet 1-2-3-4 sorba is adagolhat

Unia-Kraj Sigma

PL

2-6

kettős pneumatikus

merev

keskeny, hosszú vetőkocsik, 20 cm-es sortávval

Kruk

1-8

mech., kanalas

merev

vetőkocsik 1- v. 2-sorban elrendezve

Weremczuk Alex-2

PL

2-12

mech., lyukszalagos

merev

kézi és ikersoros változatok is

Max Pneumatic

2-6

kettős pneumatikus

merev

vetőkocsik 1- v. 2-sorban elrendezve

 

 

Megjegyzés: * Forrás: Mezőgazdasági gépek katalógusának adatbázisa, 2011. és gyártmányismertetők

Rövidítések: m = merev; h.cs. = hidraulikusan csukható

 

 

Dr. Fűzy József