fbpx

Terméscsökkenést, műtrágyahiányt hoz a gázárrobbanás

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 08.

Máris csökken, sőt leáll a műtrágyagyártás számos országban, s várhatóan itthon is ezt hozza az elszabaduló gáz- és műtrágya-áremelkedés lesz. A következmények rémisztőek: a rémes drágulás mellett a kisebb gazdaságokban akár komoly terméscsökkenés is várható jövőre.

 

Háromszoros ár, a gazdák már lemondóak

Egy év alatt csaknem a háromszorosára drágultak a különféle műtrágyák a földgázár emelkedésével. A drágulás miatt a műtrágyagyártók sorra csökkentik, vagy állítják le termelésüket, így máris ellátási nehézségek alakultak ki a piacon. A műtrágya-felhasználás főszezonjában csúsznak a szállítások, a továbbra is meredeken emelkedő árak miatt pedig egyes gazdák már lemondanak beszerzési terveik egy részéről. Idehaza már az eddig is csökkentett termeléssel működő Nitrogénművek akár már a héten bejelentheti a termelés ideiglenes leállítását – mondta a Portfolio-nak Bige László tulajdonos. Az egyelőre kaotikus piaci helyzet következményei beláthatatlanok, de a termésmennyiségek csökkenése és a takarmányárak, valamint malomipari alapanyagok drágulása már borítékolható. Erre részletesen a vállalat itt olvasható közleménye is kitér.

 

Tavaszra nem lesz műtrágya!

A Nitrogénművek azt szeretné, hogy a termelés további részében a tavaly nyári áron kapna földgázt a gáztározókból, amit jövő nyáron visszaadna. Így folyamatosan 100 százalékon működhetne a műtrágyagyár, és biztosított lenne a magyar gazdák ellátása (most, az őszi szezonban az üzem kapacitása csupán 80-85 százalék).  – Tavaszra egészen biztosan nem lesz elegendő műtrágya sehol Európában. Ha pedig szokatlanul hideg lesz télen, és így a kontinens sok földgázt használ el, akkor a mai műtrágyaárak akár a duplájára is nőhetnek néhány héten belül – figyelmeztetett a Nitrogénművek tulajdonosa. Egyébként a cég már szeptemberben arra intett – a gazdaság logisztikai problémáira is utalva –, hogy a gazdák ne  spekuláljanak árcsökkenésre…

 

műtrágya szórás
Félő, hogy nagyon sok termelő visszafogja majd a műtrágya-felhasználást…

 

Kevesebb műtrágya, kisebb termés, olvadó haszon

A félelmeket Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke is megerősíti: már ma is nehéz a kiszolgálás, komolyabb raktározott műtrágyakészlet csak kevés szereplőnél van. Az árak és a beszerzési nehézségek miatt ráadásul a műtrágyafelhasználás kétszámjegyű csökkenést mutathat a szezonban Magyarországon. A kevesebb felhasznált műtrágya meg fog látszani a jövő évi terméseredményeken is – prognosztizálja Petőházi Tamás.

És bár a tartósnak ígérkező magas terményárak némileg ellensúlyozzák a termelőket sújtó drágulást, ha kevesebb műtrágyát használnak és kisebb lesz a termés, akkor nem biztosított a termelők haszna. Petőházi Tamás szerint ezért fontos, hogy továbbra is kellő mennyiségű műtrágyát használjanak a termelők.

 

raktár, termény, kerekes rakodó
Kevesebb termés drágább áron – az egész élelmiszerláncon végigvonul a műtrágya-anomália

 

Az élelmiszerárakat is megtolja

Igaz, ennek a következménye hamarosan a takarmányok, a húsok, a malomipari alapanyagok és a pékáruk, illetve számos élelmiszeripari termék árában is megjelenik majd.. A Portfolio idézi a Sprinter Agroport Kft. ügyvezető-tulajdonosát, aki további áremelkedésre számít, s arra, hogy a januárig terjedő időszakban várhatóan tetőznek az árak, de hogy milyen szinten, azt ma még nem látni. Akik időben, még alacsonyabb árakon tudtak vásárolni árut, komoly készleteket építettek fel, és láthatóan kivárnak. Akik későn „kapcsoltak” vagy nem volt annyi pénzük, ma már komoly erőfeszítéseket jelent a szükséges mennyiség beszerzése. Lehet, hogy mindezek miatt kisebb kereskedők felhagynak a tevékenységükkel, és egyfajta konszolidáció indul el a hazai műtrágya-piacon – véli Szabó Lehel Szilveszter.