fbpx

Takarmányozás: hasznos tudni az új szabályokról!

Írta: Kohout Zoltán - 2021 augusztus 26.

Szeptembertől új szabályok lépnek életbe a nem kérődző haszonállatok takarmányozásában – tette közzé a Nébih.

Miután augusztus 17-én megjelent az Európai Unió Bizottságának új rendelete – ami módosítja a prémes állatoktól eltérő, nem kérődző haszonállatok állati eredetű fehérjével való takarmányozásának tilalmát –, érdemes tudni a szeptember 7-én hatályba lépő változásokról.

 

Sertések

 

Megszűnik a tilalom!

A jogszabály először is hatályon kívül helyezi azt a tilalmat, ami eddig a nem kérődző haszonállatok kérődzőkből származó kollagénnel és zselatinnal történő takarmányozására vonatkozott. A módosítás értelmében a hatálybalépést követően a nem kérődző haszonállatok takarmányában felhasználható a kérődző állatokból származó kollagén és zselatin. A módosítás a rendeletben előírt követelmények teljesülése esetén engedélyezi a sertésfélékből származó feldolgozott állati fehérje baromfitakarmányban való felhasználását. Ugyanakkor a sertéseredetű feldolgozott állati fehérjét tartalmazó takarmánykeveréket előállító létesítmény csak baromfinak, vízi- és prémes állatoknak szánt takarmányokat állíthat elő. Sőt, ezt is engedélyeztetnie kell a telephely szerint illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonságért felelős szervezeti egységénél.

 

Baromfi

 

Több ágazatban is

A módosítás engedélyezi továbbá a rendeletben előírt követelmények teljesülése esetén a baromfiból származó feldolgozott állati fehérje sertésfélék takarmányában való felhasználását. Az ilyen takarmánykeveréket előállító létesítmény szintén csak sertésféléknek, vízi- és prémes állatoknak szánt takarmányokat állíthat elő, és ugyanúgy kell engedélyeztetnie a tevékenységét. A rendelkezés hasonlóan kezeli a tenyésztett rovarokból származó feldolgozott állati fehérje baromfi és sertésfélék takarmányában való felhasználását. További részletekért érdemes felkeresni a Nébih honlapját!

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán